Hlavní obsah

Ceny letenek v Evropě a Severní Americe klesly až o třetinu

Foto: Vladislav Pavlík

Letiště zejí prázdnotou, jako například to pražské v Ruzyni. Ceny letenek padají.

Reklama

Ceny letenek v Severní Americe a Evropě klesly kvůli koronaviru od začátku letošního roku až o 30 procent. V Asii je pokles cen nižší a dosahuje kolem 15 procent, protože část omezení kvůli šíření koronaviru tam už byla zrušena.

Článek

Po týdnech stagnace vykazují mírné zlepšení rezervace na květen u tras mezi Asií a Evropou nebo Severní Amerikou. Vyšší jsou také rezervace domácích letů v USA na zimní prázdniny. Ve srovnání s loňským rokem jsou však stále nižší o více než 75 procent.

Čísla naznačují, jak obtížný bude pro aerolinky návrat k normálu. Šéf irské nízkonákladové letecké společnosti Ryanair Michael O'Leary nedávno předpověděl, že oživení v letecké dopravě se dostaví právě díky výrazným slevám.

Ceny letenek v Asii klesají od února a minulý měsíc je následoval propad v USA a Evropě, který byl hlubší a nadále trvá, uvádí společnost Skytra. Aerolinky snižují ceny jen u hrstky letů, které ještě provozují.

Skytra také zjistila, že s nástupem nemoci covid-19 se ceny snížily na většině trzích. Zatímco v Asii a Tichomoří to vypadá, že se ceny odrazily ode dna a jsou teď nižší oproti stejnému období loni o 15 procent, v Severní Americe a Evropě ještě dna nedosáhly. V Severní Americe tak ceny klesly o 30 procent a v Evropě o 25 procent.

+6

Průměrný výnos, tedy ukazatel vývoje cen vyjádřený jako příjem na kilometr a cestujícího, klesl do 8. dubna v Severní Americe na 10,7 amerického centu (2,70 Kč) z 15 centů před rokem, v Evropě pak na 14 centů z 19,4 centu před rokem. V Asii a Tichomoří se snížil na 9,6 centu z 11,8 centu loni.

Vyjma rezervací asijských mezinárodních letů a letů na dovolenou v USA nejsou v odvětví signály oživení. „Evropa teď žádné zelené výhonky neukazuje,“ řekl agentuře Reuters vedoucí strategie ve společnosti Skytra Matthew Tringham.

Reklama

Související témata:

Doporučované