Hlavní obsah

Ceny respirátorů překročily mez, lékárníci je odmítají kupovat

Foto: Profimedia.cz

Respirátory jsou na trhu nedostatkovým zbožím. A když už, tak předraženým (ilustrační snímek).

Reklama

Poptávka je kvůli koronaviru enormní, nabídka na trhu ale malá. Ceny respirátorů se vyšplhaly do takové míry, že už je lékárníci, lékaři, ale ani někteří dodavatelé nechtějí objednávat.

Článek

Jaromír Zaoral vede v Olomouci kliniku pediatrických ordinací. Pokud by se epidemie koronaviru v Česku rozšířila, chce chránit své zaměstnance, jenže se mu nepodařilo nikde sehnat respirátory.

„Skladem máme běžně jen roušky, nějaké overaly a ochranné brýle, tedy skoro vše, co je třeba k prevenci,“ říká jednatel ordinací Dětské zdraví Zaoral.

Ještě na konci ledna ale pro jistotu objednal respirátory u firmy nanoSPACE, jenže ty mu stále nepřišly.

„Čekáme na dodání ústenek a šátků, zboží bylo zadrženo v Číně, dodavatel neuvedl termín doručení. Respirátory naskladňujeme postupně v malém množství a odesíláme objednávky, prosíme o trpělivost,“ visí na webových stránkách výrobce a prodejce výrobků z nanovláken nanoSPACE.

Spekulativní navyšování cen

Zaoral se proto před pár dny obrátil na svého dodavatele zdravotnických pomůcek. Nejprve objednal 50 kusů nejvyšší třídy respirátorů FFP3 za 270 korun. Ty ale firmě došly. Vzal tedy dražší verzi za 490 korun, ani ty mu nepřišly.

„Velmi lituji, ale náš dodavatel přes noc zdvojnásobil cenu. Nebudeme se účastnit tohoto spekulativního navyšování cen a masky bohužel nebudeme nabízet ani prodávat,“ napsal mu Herbert Beránek, jednatel distributora zdravotnického vybavení Omniprax.

Firma se do takových obchodů pouštět nechce. Seznam Zprávy se jednatele Omnipraxu ptaly, kdo z dodavatelů takto razantně zvedl ceny. Beránek to ale nechtěl komentovat, jen přiznal, že respirátory dříve objednávali za úplně jiné ceny.

„My jsme je před časem kupovali za pět euro,“ řekl Seznam Zprávám Beránek.

Zájem o respirátory mezi nemocnicemi, lékaři, ale hlavně vystrašenou veřejností vyhnal jejich ceny nahoru. Většině lékáren dávno došly. České lékarnické komoře se podařilo zajistit jejich dodávku jedině od firmy Batist Medical, a to balení deseti kusů za 9 300 korun. Takovou cenu ale lékárny odmítají.

„Žádnou jinou nabídku v tuto chvíli bohužel nemáme,“ uvedla ale mluvčí ČLnK Michaela Bažantová.

„Nejsme výrobci respirátorů, naši dodavatelé nám neustále zvyšují ceny, takže cena na trhu roste. My reagujeme na trh. Nejsme ti, kteří z vlastní vůle ceny zvyšují,“ vysvětluje marketingová ředitelka Batist Medical Martina Piskorová a dodává, že společnost má na skladě momentálně více než 100 tisíc respirátorů třídy FFP1.

Situace na trhu nahrává růstu cen

„V posledních týdnech jsme realizovali dodávky také velkoobchodním dodavatelům lékáren, kde jsou naše respirátory ve standardu FFP1, FFP2 a FFP3 zalistovány. Od nich jsme získali informace, že jsme jedni z posledních, kdo domluvené ceníkové ceny drží,“ řekl Seznam Zprávám Martin Trojan, zástupce firmy Moldex pro Českou republiku a Slovensko.

Moldex se zaměřuje hlavně na dodávky ochranných pomůcek pro průmysl a řemeslníky. Trojan ale dodává, že na rozdíl od jiných výrobců a distributorů k růstu cen nepřistoupili.

„Pochopitelně o podobných nabídkách konkurenčních obchodníků jsme z trhu informováni. Bohužel aktuální situace převisu poptávky nad nabídkou těmto subjektům nahrává,“ podotýká Trojan.

Babiš: Občané respirátory nepotřebují

Proti vykupování respirátorů vystoupil dnes na tiskové konferenci i premiér Andrej Babiš (ANO). V pražské nemocnici v Motole apeloval na veřejnost, aby ochranné pomůcky nenakupovala ve velkém.

„Respirátory a roušky potřebují lékaři, občané to nepotřebují,“ řekl Babiš.

Podle něj by mělo nákupy roušek a respirátorů pro nemocnice centrálně řídit Ministerstvo zdravotnictví a dohodnout se s výrobci na jejich dodávání. Varoval také před spekulanty, kteří roušky skupují a prodávají s přirážkou.

„Myslím, že firmy nebudou situace zneužívat a ceny, které bude Ministerstvo zdravotnictví vyjednávat, budou rozumné,“ uvedl předseda vlády. Dodal, že pomůcky se budou pořizovat pro okamžité upotřebení, ne do státních rezerv.

Od českých výrobců bude chtít Ministerstvo zdravotnictví vědět, jaké mají výrobní kapacity a kolik ochranných prostředků dokážou dodat. Informace by mělo mít vedení resortu ještě během úterý.

Reklama

Doporučované