Hlavní obsah

Ceny ropy jsou na ročním minimu. Pokud OPEC nesníží těžbu, mohou dál klesat

Ceny ropy prudce klesají. Dostaly se už na roční minimum.Video: Renáta Matoušková, AP, Reuters

 

Reklama

Ceny ropy klesly na roční minimum. Těžba ropy je stále rychlejší než poptávka. Organizace zemí vyvážejících ropu se sejde začátkem prosince. Je pravděpodobné, že po jednání se rozhodne snížit těžbu. Pokud tak neučiní, ceny ropy mohou dál prudce klesat. Za poklesem může stát i pesimistická nálada na trhu nebo silnější kurz americké měny.

Článek

Ceny ropy dnes prudce klesají a dostaly se na nejnižší úroveň za více než rok. Za listopad zřejmě vykážou největší měsíční propad od konce roku 2014 navzdory tomu, že producentské státy zvažují snížení těžby ve snaze zastavit narůstající přebytky. Ty jsou výsledkem rychlejšího vzestupu nabídky, zejména ze Spojených států, než je tempo růstu poptávky po ropě.

Severomořská ropa Brent krátce po 15:00 SEČ ztrácela více než pět procent na 59,45 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) pak odepisovala 6,3 procenta na 51,25 dolaru za barel.

Předpokládá se, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) začne snižovat těžbu hned po svém jednání, které je plánováno na 6. prosince. Tyto předpoklady však zatím ceny příliš nepodpořily. Ceny klesají už sedm týdnů, jen v listopadu ztratily kolem 20 procent.

Za propadem cen stojí podle analytiků jednak pesimistická nálada na trhu, částečně ale i silnější kurz americké měny.

Těžba ropy je naproti tomu letos na vzestupu. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) odhaduje, že jen v OPEC se produkce zvýší o 2,3 milionu barelů denně. Přitom poptávka po ropě má vzrůst pouze o 1,3 milionu barelů denně.

Pokud se kartel dohodne na snížení těžby o 1,4 milionu barelů denně, jak se očekává, ceny ropy by se podle analytiků mohly zotavit a rychle se vrátit na úroveň kolem 70 dolarů za barel. Jestliže OPEC těžbu nesníží, ceny mohou dál prudce klesat. „Americká ropa má v nejbližší době prostor k tomu, aby spadla k 50 dolarům za barel,“ myslí si analytik společnosti FXTM Lukman Otunuga.

Reklama

Doporučované