Hlavní obsah

Benzin pod 30 korun za litr? Zapomeňte, čerpací stanice brzy prudce zdraží

Video: Jaroslav Brousil

 

Reklama

Benzin i nafta budou o dost dražší, ropa prudce zareagovala na dohodu OPEC a dalších těžařů.

Článek

Ropa nebyla už rok a čtvrt tak drahá jako při pondělním obchodování, čímž ropné burzy zareagovaly na víkendovou dohodu OPEC a dalších ropných zemí snížit těžbu této suroviny.

Během několika týdnů tato malá cenová tsunami dorazí i k čerpacím stanicím, kde ceny benzinu a nafty v podstatě kopírují vývoj ropy se zpožděním od jednoho do tří měsíců.

Ceny ropy během dneška vystoupily až o 6,5 procenta a blížily se k 58 dolarům za barel (ropa označovaná Brent) a 56 dolarům. Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate vykazovala nárůst o 3,1 procenta a nacházela se těsně nad 53 dolary za barel.

OPEC se v sobotu s více než desítkou nečlenských zemí poprvé za 15 let dohodl na společném omezení těžby. Země mimo OPEC přislíbily snížit od ledna produkci celkem o 558 tisíc barelů denně.

Poptávka po ropě je kvůli přebytkům a zásobám nezvykle nízká, proto OPEC přistoupil k historické dohodě a uměle ji zdražil.

Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic v nejbližších měsících porostou. Průměrná cena benzinu i nafty stoupne nad 30 korun za litr, v exponovaných místech určitě vyroste nad 33 korun.

Podle společnosti CCS, která cenu pohonných hmot sleduje, stál minulý týden Natural 95 v průměru 30 korun za litr, nafta 29,02 Kč za litr.

Reklama

Doporučované