Hlavní obsah

USA skoro po půl století opět vyrábějí nejvíce ropy na světě, předběhly i Rusko a Saúdy

Foto: Shutterstock.com

Velké množství americké ropy pochází především z Permské pánve ve státě Texas (Ilustrační foto).

Reklama

Centrem těžby „černého zlata" je především americký stát Texas. V něm se těžařům díky prudkému rozvoji technologií daří dostat k doposud nedosažitelným zásobám ropy. USA se po 45 letech pomalu, ale jistě vracejí do čela světového ropného trhu.

Článek

Spojené státy americké jsou poprvé od roku 1973 opět největším producentem ropy na světě. V denní produkci barelů předběhly dokonce ropné velmoci jako Rusko a Saúdskou Arábii. Vyplývá to z předběžných odhadů amerického ministerstva energetiky.

Za stále rostoucí produkcí americké ropy stojí podle CNN především pokroky v těžebních technologiích a také boom v těžbě břidlicové ropy, a to zejména ve státě Texas. Podle nejnovějších odhadů to také vypadá, že si USA svůj primát udrží minimálně do roku 2019.

Spojené státy dosáhly rekordní produkce 11 milionů barelů surové ropy denně. Podle odhadů předčí následující rok těžba jen v samotném státě Texas celkovou produkci Íránu nebo Iráku. Centrem těžby v Texasu je tzv. Permská pánev, v níž se ropné společnosti v posledních letech předbíhají v tom, kdo získá nejlukrativnější kus těžební půdy. Nárůst produkce ropy je zde tak prudký, že výrobcům už nestačí ani ropovody.

Po 45 letech opět na špici

Co však umožnilo Spojeným státům, které ještě před třemi roky nedovolovaly vývoz ropy do zahraničí, vyšplhat po skoro půl století na vrchol světového ropného žebříčku? Je to především prudký rozvoj technologií, které umožňují přístup k dosud nedosažitelným ložiskům „černého zlata".

Rychlý nárůst v těžbě umožňuje kromě prudkého rozvoje těžby ropných břidlic v USA také technologie tzv. frakování neboli hydraulického štěpení půdy. Při něm se pumpováním tekuté směsi vytvářejí pukliny v horninách. Těmi je pak možné, dostat se k jinak nepřístupným zdrojům ropy.

Foto: Wikimedia.com/USDE

Srdcem americké těžby je Permská kotlina ve státě Texas. (Zdroj: Ministerstvo energetiky Spojených států)

Spojené státy tak za posledních pár let dosáhly rekordní produkce 11 milionů barelů ropy denně. V loni přitom ještě činila necelých 9,5 milionu barelů.

Pro Spojené státy znamená rozvoj vlastní těžby nejen přiliv mnoha miliard dolarů z exportu do Evropy, Jižní Ameriky nebo Číny. USA, které v sedmdesátých letech musely kvůli tzv. ropným šokům zakázat vývoz ropy ze země, získají takřka úplnou energetickou nezávislost na Rusku a hlavně politicky turbulentních zemích Blízkého východu a dalších státech orgaizace OPEC.

Právě rozvoj energetické soběstačnosti USA přispěl k tomu, že Kongres v roce 2015 odhlasoval zrušení zákazu vyvážet ropu ze země do zahraničí. Americká ropa také vytváří tržní alternativu k praktickému monopolu OPECu, který sdružuje země těžící dohromady zhruba tři čtvrtiny světové produkce. To se projevuje například stále klesajícími cenami za barel ropy a pohonné hmoty obecně.

Reklama

Doporučované