Hlavní obsah

Ceny ropy rostou. Ropný kartel a spol. budou navyšovat těžbu ropy

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Ropný kartel a jeho spojenci OPEC+ chtějí postupně navyšovat těžbu ropy. Její rostoucí cena by totiž mohla vykolejit ekonomické oživení po pandemii.

Článek

Poptávka po pohonných hmotách roste a s tím roste i cena ropy – jenže s cenovkou 75 dolarů za barel už se dostává do pásma, kdy může omezovat postcovidový ekonomický rozjezd, což by nikomu neprospělo.

Zatímco OPEC v minulém roce produkci ropy zaškrtil o 9,7 milionu barelů denně, když se při propadající poptávce snažil udržet vyšší cenu ropy, nyní kartel v čele se Saúdskou Arábií zahájil měsíční schůzky, jejichž výstupem by mělo být navyšování těžby.

Konkrétně mezi květnem a červencem by mělo do tankerů a ropovodů doputovat o 2,1 milionu barelů denně víc. Během dnešního jednání OPEC+ se rozhodne, zda bude produkční politika ropných magnátů stejná jako doposud, nebo zda se bude nabídka i nadále zvyšovat.

Skupina OPEC+

– OPEC+ zahrnuje členy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojence v čele s Ruskem.

– Skupina se dohodla, že od ledna zmírní rozsah sjednaného omezení těžby na 7,2 milionu barelů z předchozích 7,7 milionu barelů denně.

– Samotný kartel OPEC očekává, že poptávka po ropě se v letošním roce v celém světě zvýší o 5,8 milionu asi na 96 milionů barelů denně. V roce 2019, tedy ještě před pandemií, se poptávka pohybovala kolem 100 milionů barelů denně.

Hlavní ropný analytik společnosti Morgan Stanley uvedl pro server CNBC, že koncem srpna očekává zvýšení dodávek od OPEC+ přibližně o 500 tisíc barelů denně. Na mírném zvýšení těžby se už údajně dohodla Saúdská Arábie s Ruskem, což jsou současní největší těžaři ropy ve skupině OPEC+.

Pro obchodníky je takové číslo zjevně nízké, protože ceny ropy po zprávě zrychlily růst a připisovaly si přibližně dvě procenta. Severomořská ropa Brent se tak dostala nad 76 dolarů za barel a je skoro nejdražší za poslední tři roky.

Írán se možná vrátí do hry

Chris Midgley, globální vedoucí analytiky ve společnosti S&P Global Platts, sdělil CNBC, že Saúdská Arábie zůstane pravděpodobně opatrná. Hlavním důvodem podle něj je, že by Saúdští Arabové raději viděli zvýšení globální poptávky a teprve pak by navyšovali těžbu. Rijád zároveň znepokojují ambice Teheránu, který by rád vrhl svou ropu na trh – což nyní nemůže kvůli sporům s USA o svůj jaderný program.

USA a Írán diskutují o možnosti nové jaderné dohody. Pokud k tomu dojde, mohl by Írán vrátit na trh nejméně milion barelů denně. Načasování je však nejasné a při uzavření dohody by se ropa musela vstřebat do celkové produkce OPEC.

„Globální ropný trh volá po podstatném zvýšení dodávek, ale Saúdští Arabové pravděpodobně nebudou povinni reagovat,“ uvedl ve výzkumné zprávě Stephen Brennock, ropný analytik z PVM Oil Associates.

„OPEC se pohybuje na tenkém ledě. Chtějí si udržet příznivé ceny, aniž by to poškodilo důvěru spotřebitelů a zároveň nechtějí posilovat nabídku před podzimem, který je z pohledu poptávky slabším obdobím,“ řekl Midgley.

OPEC očekává zvýšení poptávky

Ceny ropy vzrostly meziročně o více než 45 procent, k čemuž přispělo zmírnění omezení souvisejících s pandemií, vzestup v přepravě zboží a zvýšení letecké dopravy. Šíření nakažlivější mutace delta však zvýšilo obavy, že poptávka znovu půjde dolů. Obnovená epidemická opatření a rostoucí náklady již například brzdí ekonomický růst čínských továren.

Minulý měsíc OPEC uvedl, že v letošním roce očekává zvýšení poptávky po ropě o šest milionů barelů denně. V druhé polovině roku by pak šlo zřejmě o pět milionů barelů denně.

„Celkový jasnější obraz o pandemickém zotavení vedl k významnému zlepšení podmínek na trhu s ropou a vyhlídkám na budoucí růst,“ uvedl na úterním zasedání smíšeného technického výboru generální tajemník OPEC Mohammad Barkindo. Podle Organizace zemí vyvážejících ropu ale nebudou letošní dodávky pohonných hmot dostatečné.

Americký vládní úřad pro energetické informace uvedl, že zásoby ropy ve Spojených státech posledních šest týdnů klesají. Hlavně proto, že rafinerie zvýšily produkci v reakci na růst poptávky. Zásoby v důležitém překladišti Cushing jsou pak nejnižší od března 2020, informovala ČTK.

Reklama

Doporučované