Hlavní obsah

Ceremoniál k 28. říjnu chystáme jako vždy, oznámil Hrad

Předávání státních vyznamenání v roce 2019.

Reklama

Pražský hrad připravuje ceremoniál předávání státních vyznamenání 28. října v podobném formátu jako dříve. Prezident je v nemocnici a není jasné, jak je jeho stav vážný.

Článek

Všichni ocenění již byli osloveni a rozhodnutí o udělení nebo propůjčení státních vyznamenání prezident Miloš Zeman už dříve podepsal, sdělil ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš.

Pozvánky pro hosty je podle něj potřeba rozeslat asi týden před slavnostním večerem, aby se stihlo jejich doručení. Loňský ceremoniál se neuskutečnil kvůli pandemii koronaviru.

Letošní konání ohrožuje zdravotní stav prezidenta. V současné době je prezident v Ústřední vojenské nemocnici s nespecifikovaným onemocněním, leží na ARO. Kdy nemocnici opustí, se neví.

Podle Kruliše Pražský hrad přesto chystá ceremoniál 28. října ve standardním formátu. „Samozřejmě s tím, že budeme operativně reagovat na všechny okolnosti, které mohou nastat - tím myslím zejména covidovou situaci, která v loňském roce uspořádání znemožnila,“ napsal Kruliš. Dodal, že všechny letošní laureáty již Pražský hrad oslovil.

Kruliš nechtěl spekulovat, jak by Pražský hrad postupoval, pokud by nebylo možné ceremoniál letos opět uskutečnit. Poznamenal, že plán jeho podoby je oproti dřívějším slavnostním večerům odlišný jen v tom, že na pódiu by měli být jak ocenění za letošek, tak i za loňský rok.

„Zaslouží si přebírat vyznamenání ve stejném slavnostním prostředí,“ poznamenal k oceněným za minulý rok, kdy Pražský hrad pouze zveřejnil seznam laureátů.

Rušení programu

Na dotaz, do kdy Pražský hrad musí rozhodnout o konání ceremoniálu, Kruliš obecně poznamenal, že pozvánky je nutné rozeslat asi týden před slavnostním večerem.

Hrad v posledních dnech opakovaně sliboval, že prezident bude absolvovat pracovní program - od schůzek s politiky po živý rozhovor v televizi. Kvůli zdravotnímu stavu prezidenta se ale program vždy postupně rušil.

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády uvedl, že k podobě ceremoniálu zatím nemá žádné bližší informace.

Kancléř Vratislav Mynář minulý týden řekl, že počet vyznamenaných bude podobný jako v posledních letech. Zeman každý rok udílí přibližně kolem 40 řádů a medailí. Loni oceněných bylo 38.

Pražský hrad tradičně do slavnostního ceremoniálu tají, koho se chystá prezident k 28. říjnu vyznamenat. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček dříve oznámil, že Zeman in memoriam udělí medaili Za hrdinství štábní praporčici Michaele Tiché, která zemřela na zahraniční misi na Sinaji po pádu vrtulníku.

Oceněn bude i další tragicky zesnulý, nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva Zeman slíbil in memoriam udělit většinovému vlastníkovi investiční skupiny PPF Petru Kellnerovi. Prezident také zmínil, že pokud někdo navrhne vyznamenání pro zesnulého režiséra Františka Filipa, pak mu ho „zcela určitě“ udělí.

Premiér Andrej Babiš (ANO) avizoval, že navrhne, aby v souvislosti s řešením pandemie byl oceněn vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla. Vláda také navrhla na vyznamenání velitele jednotky Vojenské policie KAMBA, který se podílel na evakuaci českých diplomatů a afghánských spolupracovníků z Kábulu. Za tuto evakuaci Zeman slíbil ocenit i velvyslance v Afghánistánu Jiřího Balouna.

Reklama

Doporučované