Hlavní obsah

Černoši a Asiaté mají dvakrát vyšší riziko, že se nakazí koronavirem

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Výsledky nové studie ukazují, že černoši a Asiaté jsou vystaveni významně vyššímu riziku nákazy novým koronavirem. Zjištění je založeno na 50 studiích, které zahrnují lékařské záznamy téměř 19 milionů pacientů.

Článek

Podle studie, která zdůrazňuje nepřiměřený dopad onemocnění covid-19 na různé skupiny ve společnosti, jsou černoši a Asiaté vystaveni podstatně většímu riziku nákazy koronavirem než běloši. Výzkum má podle vědců naléhavý význam pro oblast veřejného zdraví a nastoluje otázku, které skupiny by měly být upřednostňovány při vakcinaci.

Analýza publikovaná v časopise EClinicalMedicine, jenž je součástí vědeckého žurnálu Lancet, je prvním komplexním a systematickým přehledem padesáti dříve publikovaných výzkumů a předběžných prací, které se zabývají dopady koronaviru na různé etnické skupiny. Celkem 42 studií pochází ze Spojených států, zbylých 8 provedli britští vědci.

Z výsledků vyplývá, že černoši mají dvakrát vyšší pravděpodobnost infekce koronavirem než běloši. Asiaté mají asi 1,5krát větší riziko, že se nakazí nemocí covid-19.

Kromě zvýšeného rizika infekce studie naznačuje, že u Asiatů je také větší pravděpodobnost přijetí na jednotku intenzivní péče a může u nich být i vyšší riziko úmrtí na covid-19 než u bělochů. Vědci ovšem varovali, že studie zaměřené na jednotky rizikové péče ještě nepodlehly recenznímu řízení ze strany vědeckých kolegů.

Je na vině rasismus?

Předpokládá se, že dramaticky rozdílné míry rizika jsou způsobeny celou řadou faktorů, jako je například častější způsob života ve větších a vícegeneračních domácnostech či vyšší míra zaměstnání v oblastech, kde není možné pracovat z domova.

Jako možnou příčinu zmiňují vědci také rasovou a strukturální diskriminaci. „Její procesy jsou složité a systémové, opírají se o nerovné mocenské vztahy či přesvědčení a fungují na individuální, komunitní a organizační úrovni. Jejím výsledkem je stigmatizace, diskriminace a marginalizace etnických menšin. V kontextu zdravotní péče to přispívá k nerovnostem v poskytování péče, překážkám v přístupu k péči, ztrátě důvěry a psychosociálním stresorům,“ stojí ve studii.

Vedoucí výzkumu Manish Pareek k tomu pro deník The Guardian dodal, že existuje jen malé množství důkazů o tom, že by vyšší míra rizika mohla souviset s genetickými faktory. Podle Pareeka je zásadní, aby se sjednotil přístup k informování ohrožených komunit, který pomůže snížit riziko infekce a povzbudí je, aby vyhledaly lékařskou pomoc dříve, než bude příliš pozdě.

Je pravděpodobné, že při vakcinaci budou nejdříve upřednostňováni zejména starší lidé, kteří patří mezi nejohroženější skupiny. Podle vědců teď existuje pádný argument pro upřednostnění i černošských a asijských komunit.

Reklama

Doporučované