Hlavní obsah

Čerstvá data, jak plýtváme s jídlem: Každá česká rodina ročně vyhodí 46 kilogramů

Letní ráno: Každá česká rodina vyhodí ročně 46 kilogramů jídla. Lidé si pletou data spotřeby.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Také se vám občas stane, že vyhazujete prošlé nebo nedojedené jídlo? Experti odhadují, že celosvětově se nesní až jedna třetina veškerého vyprodukovaného jídla. V Evropě připadne v průměru na každého člověka zhruba 100 kilogramů vyhozených potravin.

Článek

Přesná čísla, jak moc se v Česku plýtvá jídlem, nejsou. Nicméně dílčí data ano. Jak uvedla Anna Strejcová z iniciativy Zachraň jídlo, při posledním takovém šetření měli lidé zvážit potraviny, které se chystají vyhodit. A váhu zapsat.

Výsledky ukázaly, že česká rodina vyhodí ročně okolo 46 kilogramů jídla. Prakticky žádné jídlo podle tohoto průzkumu nevyhazují důchodci. Naopak nejvíce jídla končí v popelnici od lidí do 29 let.

Teď se chystá měření přesnější, protože lidé mají tendenci dělat se lepšími a nepřiznat, jak reálně jídlem plýtvají. Šetření se ujala brněnská univerzita. „Mendelova univerzita začala měřit přímo odpadky v různých lokalitách Brna. Snaží se přijít na to, kolik skutečně lidé vyhazují,“ podotýká Strejcová.

Za vyhazováním jídla podle ní mnohdy stojí nesprávné pochopení termínů na obalech. Je totiž rozdíl mezi „spotřebujte do“ a „minimální trvanlivost“.

Minimální trvanlivost garantuje, že daná věc bude mít určitou kvalitu do tohoto data, ale může se konzumovat i později. „Může se stát, že se změní chuť nebo struktura či barva, ale nemělo by to mít žádný vliv na nezávadnost produktu,“ vysvětluje Anna Strejcová.

Označení „spotřebujte do“ oproti tomu naznačuje mezní termín, dokdy se má potravina sníst. Většinou se tento obrat užívá u mléčných výrobků nebo masa. „Tady se může stát, že po tomto datu je potravina závadná. Ale výrobci vědí, že lidé s jídlem nezachází tak, jak by měli, proto zkracují tuto dobu, aby měli jistotu, že se nikomu nic nestane. Takže například jogurty mají před sebou třeba ještě jednu třetinu své trvanlivosti i po tomto datu,“ dodává Anna Strejcová.

Rozhovor o plýtvání jídlem je součástí pořadu Letní ráno, který vysílá Televize Seznam celé prázdniny každý všední den od 8 do 10 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované