Hlavní obsah

Červená karkulka nebo ta O kůzlátkách. Dětem v olomouckých inkubátorech pomáhají pohádky

V olomoucké fakultní nemocnici nyní pouštějí dětem v inkubátorech Červenou karkulku, ale i další pohádkové příběhy.

 

Reklama

V inkubátorech olomoucké porodnice nově zní pohádkové příběhy, které pomáhají zklidnit předčasně narozené děti. Zdravotníci s pomocí nahraných pohádek navozují u dětí pocit bezpečí.

Článek

Herec Moravského divadla Olomouc Petr Kubes namluvil pohádky klasické i od současných autorů. Miminka tak poslouchají známé příběhy O Červené karkulce, O kůzlátkách, O budce, ale i novější pohádky Marie Kubátové, Jindřišky Ptáčkové, Ljuby Štíplové a Eduarda Petišky.

Pohádky dětem zdravotníci pouští prostřednictvím MP3 přehrávače a malých reproduktorů na 20 až 30 minut například po jídle. Příběhy u dětí navozují pocit bezpečí a klidu. V ideálním případě se novorozencům pouští pohádky, které namluví přímo jejich rodiče.

„Pokud by děti nebyly předčasně narozené, tak by přirozeně slyšely hlasy svých rodičů. Takže tím do jisté míry nahrazujeme jejich přirozenou situaci, kterou prožívaly v děloze,” uvedl zástupce primáře  Jan Hálek.

Někteří rodiče ovšem nemají možnost nahrát dětem pohádku, a tak na popud zdravotní sestry Slávky Kubesové nemocnice oslovila herce Moravského divadla Olomouc Petra Kubese s prosbou o profesionální namluvení vybraných pohádek. Ten souhlasil a závěrem loňského roku pro novorozence namluvil jak pohádky klasické, tak od současných autorů.

„Já to nemocniční prostředí nedonošených dětí důvěrně znám, protože je to pracoviště mojí ženy. A když se lékaři bavili o tom, že by dětem ten pobyt v inkubátorech nějak zpříjemnili, přišla tahle myšlenka a já jsem samozřejmě velmi rád souhlasil s tím, že bych to namluvil,” vysvětluje herec Moravského divadla Olomouc Petr Kubes.

Pouštění pohádek miminkům je jednou z forem muzikoterapie, což je vědecky ověřená metoda, která příznivě působí na psychiku.

Reklama

Související témata:

Doporučované