Hlavní obsah

Češi mají jedny z nejlepších bankovních služeb v Evropě, říká miliardář, který se nebojí brexitu

Rozhovor s podnikatelem Radomírem Lapčíkem.Video: Eva Moniová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Padesátiletý Radomír Lapčík začínal před 23 lety s jedním počítačem a snem vybudovat banku. Dnes má banky dvě, českou Trinity Bank a druhou na Maltě. Z brexitu miliardář těžkou hlavu nemá. V rozhovoru pro Seznam vysvětluje proč.

Článek

Vaše finanční skupina má firmy ve Velké Británii, v Česku i na Maltě, kolem které právě proplouváme. Jak jste se připravovali na brexit, který byl z minulého pátku znovu odložen?

Připravili jsme se pořádně, založili jsme v Británii společnost a získali jsme licenci britského regulátora FCE. Takže máme plnou licenci pro forexové operace a můžeme působit v Británii i po brexitu. Vlastně jsme i jedna z mála společností z východní Evropy, která má samostatnou společnost přímo na britském trhu.

Kdybyste licenci neměli, co by pro vás brexit znamenal?

Ukončení veškerých operací v Británii, což by pro nás bylo dost zásadní. Na českém trhu máme mezi klienty 17 tisíc firem. V Británii je přes 5 milionů firem, trh je obrovský. Je to pro nás možnost pro přirozený růst.

Brexit je pro vás vlastně obchodní příležitost…

Každá změna se dá brát jako příležitost. A Británie sama se těší na to, že začne uzavírat separátní smlouvy, ať už se zeměmi Commonwealthu nebo s dalšími zeměmi, což přinese obchodní příležitosti. Británie je odjakživa globální obchodní velmoc.

Je pro vás problém, že byl brexit znovu odložen a stále se neví, v jakých konturách se odehraje?

Je nám to úplně jedno, ve finančním sektoru se vytvoří čára. My navíc máme pro Británii plnou licenci.

Máte banku na Maltě, co bude znamenat pro ni, že Evropská unie přijde o Británii?

Z hlediska Evropské unie je význam malý. My jsme chtěli banku, která je v eurozóně a kde se mluví anglicky a Malta je jedna z mála takových zemí, pak už je jenom Kypr. Nám vyhovuje, že můžeme být napojeni do eurozóny a je tady kvalitní legislativní systém.

Jak se liší banky v Česku a na Maltě?

Češi můžou být šťastní a spokojení. Na Maltě jsou v bankách běžně fronty, největší banka je státní, třetí největší patří církvi. Takže konkurence je tady velice malá a služby nejsou tak kvalitní – V České republice máme špičkové služby, jedny z nejlepších v Evropě.

Proč jste se rozhodl podnikat na Maltě?

Jak jsem řekl, hledali jsme anglicky mluvící zemi v eurozóně. Zároveň tady byla vhodná banka, která má pozitivní a krátkou historii, její vlastník byl z Kalifornie. Chtěl jsem banku, která není zatížená nějakou minulostí.

K tomuto středomořskému ostrovu máte i osobní vztah, s rodinou tu žijete. Máte ale zároveň i silný vztah ke svému rodišti. Proč tedy žijete na Maltě?

Moje srdce je na Valašsku, kde jsem každý druhý týden a jsem tam velice rád. Nicméně tím, že tady mám významnou investici, ten druhý týden jsem na Maltě a i děti tady začaly chodit do školy.

Reklama

Související témata:

Doporučované