Hlavní obsah

Je jedno, kdy brexit přijde. Hlavně ať už máme jasno, přejí si londýnští finančníci

Eva Moniová, redaktorka Seznam Zpráv, v centru evropského finančního byznysu, londýnském City.Video: Eva Moniová

 

Reklama

aktualizováno •

Londýnské City, centrum evropského finančního byznysu, se mělo dnes otřásat v základech kvůli chaotickému odchodu Velké Británie z Evropské unie, který neměl do poslední chvíle jasné kontury. Brexit se ale opět nekonal.

Článek

Na rozdíl od politiků se ve tvářích zdejších finančníků strach nezračí. Pro některé je totiž brexit obchodní příležitostí. Například společnost SAB Corporate Finance Limited, která obchoduje s cizími měnami a spadá do finanční skupiny českého miliardáře Radomíra Lapčíka, za posledního půl roku více než zdvojnásobila svou klientskou základnu.

„Založili jsme v Británii společnost a získali jsme licenci britského regulátora FCE. Takže máme plnou licenci pro forexové operace a můžeme působit v Británii i po brexitu. Vlastně jsme i jedna z mála společností z východní Evropy, která má samostatnou společnost přímo na britském trhu,“ vysvětluje Lapčík, jak se na brexit připravil.

„Je to pro nás skvělá příležitost. V Británii je 5,4 milionu podniků a velká část z nich exportuje. To je naše cílová skupina,” říká Chris Webster, obchodní ředitel SAB Corporate Finance Limited. „Pro podniky je celá záležitost kolem brexitu obtížná. Rozmístili jsme po zemi svoje lidi, aby firmám vysvětlovali, co se vlastně bude dít,” doplnil.

Největší nejistota? Kolísání libry

Vzhledem k nejistotě kolem brexitu může být s klienty pravidelně v kontaktu a minimalizovat jejich případné ztráty. „Největší nejistotu mají kolem pohybu libry,” tvrdí Webster.

Finančníci mají za to, že Evropa bude Londýn jakožto finanční centrum stále potřebovat. „Má totiž potřebnou infrastrukturu, jak technickou, tak personální. Ta ve Frankfurtu ani jinde není,” míní David Coleman, člen představenstva SAB Corporate Finance Limited.

I když mohou některé bílé límečky, jak se zdejším zaměstnancům říká, kvůli brexitu přijít o práci a některé činnosti se přesunou do Frankfurtu a jiných měst, tady se toho moc podle Colemana nezmění. Pro londýnské finanční centrum není ani tak důležité, jestli brexit bude, nebo ne, jako spíš to, aby už nějaké rozhodnutí přišlo. Nejistota totiž brzdí obchody. Teď se čeká na prosincové volby.

Reklama

Doporučované