Hlavní obsah

Češi nejméně z celé EU umírají na předávkování drogami, nejvíce ale kouří marihuanu

Česko má ze zemí EU nejmenší počet předávkování.Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Česko mělo v roce 2015 nejnižší počet smrtelných předávkování nelegálními drogami na 100 tisíc obyvatel ze zemí Evropské unie. Zemřelo 44 lidí, v celé Unii jich bylo přes 7,5 tisíce. Potvrdil to výzkum Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost. Prvenství však Češi drží v kouření marihuany, zde jsou nad evropským průměrem o téměř dvacetinu.

Článek

Česko mělo v roce 2015 nejnižší počet smrtelných předávkování nelegálními drogami na 100 tisíc obyvatel ze zemí Evropské unie. Zemřelo 44 lidí, v celé EU 7585.

„Počet předávkování nelegálními drogami je až sedmkrát nižší než u alkoholu, takže v oblasti nelegálních drog je náš přístup úspěšný,” řekl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Česko má také ve srovnání s jinými státy nízké podíly nakažených HIV a žloutenkou typu C u injekčních uživatelů drog.

Podle šéfa Evropského monitorovacího centra Alexise Goosdeela se v Česku podařilo počet úmrtí na předávkování snížit i díky tomu, že používá principy takzvaného harm reduction - tedy eliminace negativních důsledků užívání drog. Jde především o výměnu stříkaček, jichž se v roce 2015 v zemi rozdalo přes 6,4 milionu, ale i o takzvanou substituční léčbu, kdy se nebezpečná droga, zejména heroin, nahrazuje bezpečnější.

Jen polovina zemí v EU počítá ve svých protidrogových strategiích i s takzvaně legálními drogami, jako jsou tabák a alkohol, případně s hazardem. „V oblasti drog legálních kralujeme předním příčkám co do počtu rizikových uživatelů, a to zejména v pití a kouření u dětí a mladistvých,” dodal Vobořil.

Monitorovací centrum shromažďuje data o protidrogové politice a užívání drog ze všech zemí EU. Některým zemím podle Vobořila srovnání ukázalo cestu, jak mají své preventivní programy upravit.

V porovnání s průměrem EU má Česko sice nižší podíl uživatelů kokainu, ale vyšší u amfetaminů a MDMA, jako je například extáze. O téměř pět procent vyšší než evropský průměr je v ČR i podíl uživatelů marihuany mezi dospělými do 34 let, kteří drogu vyzkoušeli za poslední rok.

Reklama

Související témata:

Doporučované