Hlavní obsah

Češi pomáhají ve středoafrické Keni. S HIV a malárií se setkávají denně

Jak Češi pomáhají ve středoafrické Keni? Rozhovor z Rána na Seznamu s Alešem Bártou z organizace Adra a vojenským kaplanem Tomášem Mlýnkem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Humanitární organizace Adra vybudovala v zemi, která leží na rovníku na východním pobřeží Afriky, už před deseti lety nemocnici.

Článek

Češi nemocnici vystavěli v jedné z nejodlehlejších a nejchudších částí Keni. Ve vesnici Itibo, která se nachází ve výšce 2200 metrů nad mořem. „Hledali jsme místo, které je složitě přístupné, takže místním chybí zdravotní péče. Přičemž Itibo je hustě zalidněné a lidé tu trpí řadou nemocí. Ta škála je obrovská – počínaje HIV – AIDS, malárií a dalšími tropickými nemocemi,“ vysvětluje manažer projektu humanitární pomoci Adry Aleš Bárta.

Ten osobně nedá na Keňu jako zemi dopustit. „Keňa je velmi krásná země. Lidé jsou zde velmi milí, upřímní a ta země oplývá nádhernou krajinou, faunou a flórou,“ říká Aleš Bárta.

Pravidelně, alespoň jednou do roka, se sem vypravuje vojenský kaplan Tomáš Mlýnek. „Snažím se tam vždy načerpat materiály, které potom přivážím do Čech a pomocí kterých se snažíme sbírat pro projekt sponzory. Je to projekt dobrovolný, stojí jen na podpoře dárců, drobných přispěvatelů a těch, kteří tam zadarmo jezdí a slouží těm nejchudším.“

Každý, kdo by se chtěl na místo vypravit, si ovšem musí uvědomit, že jde o Afriku, která není úplně bezpečná. „Pokud ale člověk dodržuje nějaké zásady, hlavně zdravého rozumu, nenavštěvuje oblasti, které jsou v chudinských čtvrtí, kde se obecně ví, že se nedoporučuje zastavovat autem, tak Keňa má i pro turistu co nabídnout,“ říká Aleš Bárta.

Jak vypadá pomoc v Keni, si poslechněte ve videu v úvodu článku.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na Seznamu, který vysílá Televize Seznam každý všední den od 7 do 9 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Doporučované