Hlavní obsah

Češi si na Bajkalu připomínají pochod legionářů. Místní protestují

Foto: Profimedia.cz

Ruské jezero Bajkal.

Reklama

Stopy legionářů zavedly členy Spolku pro zachování odkazu českého odboje na ruskou Sibiř. Rekonstrukce poslední etapy tzv. Velkého ledového sibiřského pochodu začne už dnes. Spolu s ruskými kozáky si Češi a Slováci připomínají události z roku 1920, kdy bělogvardějci ustupovali před rudoarmějskými oddíly na východ a byli nuceni pěšky překonat zamrzlé jezero Bajkal. Zakladatelka spolku Gabriela Havlůjová pro Seznam Zprávy popsala zajímavé podrobnosti akce.

Článek

Cílem cesty spolku je zopakování sibiřského pochodu československých legionářů přes Bajkal po 100 letech. Součástí je také návštěva několika ruských měst, která jsou pro historii legionářů důležitá. Například v Krasnojarsku stojí pomník legionářům z roku 1919. V době stalinismu bylo okolo města Tajšet 17 gulagů.

Gabriela Havlůjová oznámila, že v posledních dnech byla oficiálně odhalena pamětní deska generála Vojcechovského v místě jeho hrobu. Právě on velel poslední etapě velkého ledového pochodu. „Setkali jsme se s místním profesorem historie Evženem Selezněvem, který se věnuje problematice gulagů. Bez jeho pomocí by ani nebylo možné tohle místo nalézt, protože se nachází uprostřed tajgy, 60 kilometrů od města“, řekla. Účastníci pochodu nevzpomínají jenom na generála Vojcechovského, ale i na další politické vězně.

Foto: Archiv Gabriely Havlůjové

Slavnostní odhalení náhrobního kamene generála Vojcechovského.

Ve 20stupňovém mrazu 50 kilometrů přes Bajkal

Perlou celého zájezdu je samozřejmě samotný pochod přes Bajkal, který milovníci jeho krásy začali dneska v 5 hodin ráno. „Je nás 80, polovina jede autobusem okolo jezera, zbytek jde pěšky 50 kilometrů,“ popsala Havlůjová. Je nepochybné, že tak daleká cesta přes jezero je pro každého obyčejného člověka fyzicky náročná.

Pochod můžou ohrozit nepříznivé povětrnostní podmínky. Zakladatelka spolku před dvěma lety absolvovala Baikal Ice Marathon, kdy jeho druhá část byla kvůli počasí zrušena. „Když nebudeme mít respekt mocného Bajkalu, může se stát, že i tentokrát nebude možné ten pochod dojít,“ obává se Havlůjová. „Chceme si nejen užít krásu Bajkalu, ale hlavně vzpomenout na naše hrdiny před sto lety,“ dodává.

Celá akce ale vyvolala vlnu kritiky ze strany místních aktivistů. Ti proti přítomnosti českých návštěvníků protestovali ve městě Irkutsk. „Na tiskové konferenci nám levicoví aktivisté sdělili, že se máme jít k Bajkalu rekreovat, nikoliv se účastnit pochodu na uctění památky ledového pochodu. Někteří z nich si myslí, že českoslovenští legionáři byli bandité a vrazi,“ sdělila Havlůjová.

Reklama

Doporučované