Hlavní obsah

Češi ukázali na viníka koronavirové krize. A není to Babiš

Foto: vlada.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Přinášíme výsledky průzkumu agentury Median. Podle nich také velká část dotazovaných nevěří tomu, že pandemie koronaviru jen tak skončí.

Článek

Za současnou koronavirovou situaci v Česku, která byla v uplynulých týdnech velmi kritická a počet nemocných prudce narůstal, mohou nejvíc nezodpovědní lidé.

Naopak jen podle jedenácti procent dotazovaných je viníkem premiér Andrej Babiš (ANO), který se stal terčem kritiky zejména proto, že stále horšící se situaci na přelomu srpna a září bagatelizoval.

A právě v té době, jak potvrzují odborníci, se začala pandemie vyvíjet do pozdějších dramatických rozměrů.

To, že přesto není podle veřejného mínění hlavním viníkem těžké situace v Česku, vyplývá z průzkumu, který zpracovala agentura Median. Jeho výsledky mají Seznam Zprávy k dispozici.

Podle ředitele Medianu Přemysla Čecha z toho plyne, že lidé stále slyší na Babišova slova. Současný premiér opakovaně mluvil o tom, že právě část populace, která opatření vlády nedodržuje, může za nárůst počtu nakažených.

„Na výsledku této otázky mě zaujalo především to, že nám vyšlo téměř přes kopírák to, co vláda - respektive pan premiér - říká. Tedy, že za to mohou neukáznění lidé,“ řekl pro Seznam Zprávy ředitel Medianu, který připouští, že ho postoje respondentů překvapují.

„Populace je rozdělena zhruba půl na půl. Myslel jsem si, že procento těch lidí, kteří řeknou, že za to může vláda, by mohlo být větší. Překvapilo mě to, že lidé vstřebali to, že si za to mohou sami,“ doplnil.

Názor, že hlavním viníkem je skupina nezodpovědných spoluobčanů, zastávají podle dat agentury Median hlavně starší lidé nebo ti, kteří volí Babišovo hnutí ANO, případně SPD.

Foto: Median, Seznam Zprávy

Kdo může za současný stav s covid-19?

Z průzkumu rovněž vyplynulo, že velká část dotazovaných nevěří tomu, že pandemie koronaviru jen tak skončí.

Zhruba čtvrtina lidí si myslí, že krize bude probíhat celý příští rok. Jedenáct procent dotazovaných uvedlo, že nikdy neskončí. Deset procent pak řeklo, že pandemie bude na několik let. Nejvíce - čtyřicet procent - věří, že krize skončí do jara roku 2021.

„Byl jsem překvapený. U nás se šíří obecně pozitivismus, že to máme do konce letošního roku za sebou. Ale ti lidé to takto nevnímají,“ řekl Čech.

„Projevuje se také faktor zklamání, že to po první vlně neskončilo. Přišla druhá vlna, která je možná razantnější. A lidé nevidí, čím by mohla tato krize skončit,“ prohlásil.

Foto: Median, Seznam Zprávy

Jak dlouho bude krize ještě trvat?

Téměř dvě třetiny dotazovaných však během průzkumu uvedly, že nevěří tomu, že nový ministr zdravotnictví Jan Blatný (za hnutí ANO) dokáže koronavirovou krizi nějak vyřešit. Opačný názor mělo 27 procent lidí.

Podle Čecha to ale může souviset s tím, že Blatný v době, kdy průzkum probíhal, byl relativně krátce na své pozici a nedokázal se ještě přesvědčivě projevit.

Rozdělení byli respondenti také v otázce, zda byl měl Andrej Babiš odstoupit. Zhruba polovina - 49 procent - lidí uvedla, že by měl jako premiér pokračovat. A 42 procent lidí řeklo, že by měl skončit.

Průzkum probíhal od 10. do 14. listopadu a zúčastnilo se celkově 1069 lidí.

Reklama

Doporučované