Hlavní obsah

Česká ekonomika ještě dál roste. Německá už klesá

Česká ekonomika rosteVideo: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pomaleji než se čekalo, ale přeci. Podle předběžného odhadu vzrostl český hrubý domácí produkt ve 3. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,4 % a meziročně o 2,3 %. Poprvé po třech letech ale poklesl výkon německé ekonomiky, která je klíčová pro český export.

Článek

Německá ekonomika ve třetím čtvrtletím klesla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 0,2 procenta. Zaznamenala tak podle spolkového statistického úřadu první mezičtvrtletní pokles od prvního čtvrtletí 2015. Důvodem byl hlavně vývoj zahraničního obchodu.

Analytici v anketě agentury Reuters čekali snížení hrubého domácího produktu (HDP) o 0,1 procenta. V meziročním srovnání Německo stále roste, konkrétně o 1,1 procenta, zatímco analytici počítali s růstem o 1,3 procenta.

Ve druhém čtvrtletí se HDP zvýšil mezičtvrtletně o 0,5 procenta a meziročně o dvě procenta. Statistický úřad dodal, že podle předběžných údajů se vývoz mezičtvrtletně snížil a dovoz naopak zvýšil. Export je tradičně hlavním motorem růstu německé ekonomiky.

Ohledně domácí poptávky jsou signály smíšené. Zatímco tvorba hrubého fixního kapitálu vzrostla, výdaje domácností klesly. Vládní výdaje byly o něco vyšší než v předchozím čtvrtletí.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. Je proto otázkou, jak se její pokles projeví i v Česku. To se zatím stále veze na růstové vlně, i když už i tempo českého růstu klesá a jednotlivé instituce ve svých prognózách budoucí růst zpravidla snižují.

„Dynamika růstu zpomalila a zaostala jak za odhadem trhu, který předpovídal meziroční růst ve výši 2,6 %, tak i odhadem České národní banky, která předpokládala 2,7 procenta,“ připomněl hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Růst české ekonomiky ve 3. čtvrtletí pokračoval pomalejším tempem než v předchozím kvartálu. Hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové vlivy a sezónnost byl podle předběžného odhadu o 0,4 % vyšší než v předchozím čtvrtletí a v porovnání se stejným čtvrtletím loňského roku vzrostl o 2,3 %.

K pozitivnímu vývoji podle statistiků přispěla jak domácí, tak zahraniční poptávka. K růstu HDP nejvíce přispěly společně výdaje na konečnou spotřebu domácností a vládních institucí. Dařilo se většině odvětví národního hospodářství. Na přírůstku hrubé přidané hodnoty se nejvíce podílela odvětví stavebnictví, obchodu a dopravy.

„Růst ekonomiky v letošním roce patrně skončí mírně pod tříprocentní hranicí. Zpomalení tuzemské ekonomiky souvisí nejen s vysokou srovnávací základnou minulého roku, ale také omezenými kapacitami tuzemských výrobců a slabší zahraniční poptávkou. Na zpomalení průmyslu se projevuje nejvíce zpomalování váhově nejvýznamnější výroby automobilů, která v letošním roce zhruba stagnuje,“ dodal ekonom Seidler.

Reklama

Doporučované