Hlavní obsah

Bude hůř, varovala centrální banka. A zdražila hypotéky

Tisková konference po zasedání měnové radyVideo: ČNB, Seznam Zprávy

 

Reklama

Česká národní banka (ČNB) podle očekávání opět zvýšila úrokové sazby. Nejdůležitější z nich – dvoutýdenní repo sazba – stoupla o čtvrt procentního bodu na 1,75 %.

Článek

Od repo sazby je odvozena cena peněz, které si banky půjčují. Ve výsledku se tak promítá i do půjček pro konečné zákazníky a podniky. Současně bankovní rada ČNB rozhodla o zvýšení lombardní sazby na 2,75 % a diskontní sazby na 0,75 %. Nově stanovené úrokové sazby jsou platné od 2. listopadu 2018.

Podle guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka ve čtvrtek pro zvýšení základní úrokové sazby o 0,25 procentního bodu hlasovalo pět ze sedmi členů bankovní rady. Jeden člen hlasoval pro ponechání sazeb beze změny a jeden hlasoval pro zvýšení sazeb o 0,5 procentního bodu.

„Dnešní zvýšení sazeb, pokud bude vývoj tak, jak ho předpokládá prognóza, by v podstatě mělo stačit, pokud jde o závěr letošního roku,“ uvedl guvernér Rusnok.

Analytici zvýšení sazeb vzhledem ke kondici ekonomiky a předchozím krokům ČNB očekávali. „Silný růst mezd, vyšší než očekávaná jádrová inflace a zároveň slabší koruna jsou faktory, jež jistě sehrály v úvahách bankovní rady významnou roli,“ myslí si hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Takto zdůvodňoval Jiří Rusnok růst sazeb na konci záříVideo: ČNB, Seznam Zprávy

Ke zvýšení sazeb bankovní rada letos přistoupila už popáté. Od ukončení intervenčního režimu v dubnu minulého roku tak celkově už posedmé. Tak vysoko byly sazby naposledy na jaře 2009, tedy před 9 a půl roky.

Po větší část roku komerční hypoteční banky zvyšování sazeb „ignorovaly“ a úrokové sazby hypoték téměř nezvyšovaly. To ale skončilo před pár týdny. Od října se totiž zpřísnila doporučení ČNB pro poskytování hypoték a banky při té příležitosti do sazeb promítly zdražování zdrojů z předchozích měsíců.

Znázornění růstu úrokové sazby Hypoindexu a hypotečních sazeb České spořitelny.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

Zatímco zářijové průměrné sazby podle Hypoindexu činily 2,57 procenta, většina bank už dnes naceňuje nejčastější hypotéky sazbou okolo tří procent. A zvyšování bude pravděpodobně pokračovat. Hned po zprávě bankovní rady oznámila i jedna z největších hypotečních bank, Česká spořitelna, že zvýší sazby od 15. listopadu.

Naposledy přitom měnila tato banka sazebníky před pouhými deseti dny. Nově by tedy od půlky listopadu měly hypoteční úvěry s pětiletou fixací začínat na sazbě 3,19 procenta ročně. Dosud byla tato fixace za 2,99 procenta, jde tedy o nárůst o dva bazické body, reflektující téměř celé zdražení dvoutýdenní reposazby centrální bankou.

Česká národní banka (ČNB) v nové prognóze zhoršila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 3,1 procenta a pro příští rok na 3,3 procenta. V předchozí srpnové prognóze centrální banka počítala letos s růstem ekonomiky o 3,2 procenta a příští rok o 3,4 procenta.

Zároveň banka v nové prognóze očekává, že průměrně bude letos euro stát 25,60 korun a příští rok kurz posílí na průměrných 24,70 korun za euro. V případě inflace ČNB odhad pro čtvrté čtvrtletí příštího roku zvýšila na 2,2 procenta. Pro první čtvrtletí roku 2020 odhad banka zvýšila na 2,1 procenta z předchozích dvou procent.

Reklama

Doporučované