Hlavní obsah

Česká instituce se loni stala terčem ruské kyberšpionáže, uvedl NÚKIB

Foto: PXFuel.com

Ilustrační foto.

Reklama

Loni v červnu se stalo terčem hackerských útoků také ministerstvo zahraničí. NÚKIB pak sdělil, že za útokem stál cizí stát.

Článek

Strategická instituce české státní správy čelila loni kybernetické špionáži, za níž patrně stálo Rusko. Ve výroční zprávě za rok 2019, kterou má ČTK k dispozici, na to upozornil Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Úřad neupřesnil, jaká instituce byla napadena. Na informaci dnes upozornil Český rozhlas Radiožurnál.

Loni v červnu se stalo terčem hackerských útoků ministerstvo zahraničí. NÚKIB pak sdělil členům senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost, že za útokem stál cizí stát. Deník N s odvoláním na zdroje obeznámené s vyšetřováním uvedl, že za útokem na počítače české diplomacie má stát ruská vojenská rozvědka GRU.

Podle zprávy NÚKIB v Česku meziročně přibylo kybernetických útoků. České instituce se také potýkají s nedostatkem peněz i odborníků na kybernetickou bezpečnost, nejzávažnější problém je ve zdravotnictví.

NÚKIB uvedl, že špionáž proti české instituci začala takzvaným spear-phishingovým e-mailem, který slouží k získání důvěry uživatele, jenž stáhne škodlivý program do systému. Podle analýzy úřadu za incidentem stála s pravděpodobností až 85 procent skupina Sofacy, kterou odborná komunita spojuje s ruskou rozvědkou GRU.

Podle úřadu loni v Česku nebyla zaznamenána aktivita skupiny Winnti, která se zabývá zejména kybernetickou průmyslovou špionáží. NÚKIB ale varuje před tím, že tato skupina, kterou odborníci nejčastěji spojují s Čínou, by se až s padesátiprocentní pravděpodobností mohla pokusit o nějaký útok v dohledné budoucnosti.

V roce 2019 zaznamenal NÚKIB 217 kybernetických útoků proti českým institucím, organizacím a firmám. Meziročně jich přibylo 53. Většina útoků měla formu spamu, phishingu nebo podvodných e-mailů, které často stojí na začátku škodlivějších akcí útočníků. Podle úřadu ubylo napadení počítačů s cílem zneužít je k těžbě kryptoměn. Změnil se také charakter vyděračských útoků – nejsou vedeny plošně, ale cíleně. Jejich terčem se stala například benešovská nemocnice. Kritická infrastruktura podle úřadu žádnému soustředěnému kybernetickému útoku nečelila.

NÚKIB ve výroční zprávě také konstatuje, že se české instituce potýkají s nedostatkem peněz i odborníků na zajištění kybernetické bezpečnosti. Nejzávažnější je situace ve zdravotnictví, kde se množství peněz vyčleněných na kybernetickou bezpečnost pohybuje mezi nulou a pěti procenty celkového rozpočtu. Úřad přitom varuje před tím, že tento stav bude pravděpodobně pokračovat i letos a v příštím roce, což může vést k vyššímu počtu úspěšných kybernetických útoků.

Reklama

Doporučované