Hlavní obsah

Češka, která umí nejlepší marmeládu na světě. Kupuje ji i britská královna

Rozhovor s Jozefínou Růžičkovou, několikanásobnou medailistkou ze soutěže o nejlepší marmeládu světa.

 

Reklama

Jozefína Růžičková získala za své marmelády ve světové soutěži World's Original Marmalade Awards, která je považována za jakési mistrovství světa ve vaření citrusových marmelád, devět medailí.

Článek

Kromě toho jsou její dvě marmelády zastoupeny v londýnském luxusním obchodu Fortnum & Mason, kde nakupuje i britská královská rodina. Právě tento obchod si ve zmíněném mistrovství každoročně vybírá pět nových marmelád do svého sortimentu. Kvůli Jozefíně Růžičkové poprvé letos udělal obchod výjimku, protože si nedokázal vybrat ze dvou jejích marmelád – a vzal si tedy obě.

Jak shrnout Růžičkové recept na štěstí – prostě před dvěma lety začala doma v hrnci vařit marmelády a zkusila je poslat do soutěže. Podnikatelka používá jen kvalitní suroviny a mluví o tom, že je „potřeba mít cit, ale jinak je marmeláda jednoduchá“. Toto stačilo k tomu, aby porazila více než dva tisíce konkurentů a ovládla světovou soutěž. Největší ovace přitom sklidil její červený pomeranč se šípkem. Podnikatelka z Prachatic vyrábí padesát druhů marmelád a odmítá svoji výrobu rozšiřovat, ačkoli zájem ze strany obchodníků je velký.

Reklama

Související témata:
Marmeláda

Doporučované