Hlavní obsah

Česká mincovna připravuje v Jablonci výstavbu nového závodu v Masné ulici

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Česká mincovna chystá v Jablonci nad Nisou stěhování do vlastního. Plánuje nový závod postavený na míru ražbě oběživa, mincí a medailí, který by v budoucnu umožnil i návštěvy turistů.

Článek

ČTK to dnes řekla mluvčí společnosti Lenka Klimentová. Nová mincovna by měla být v Masné ulici, která leží blízko výpadovky na Prahu. Ulice by měla změnit název na Mincovní, jednat o tom budou už příští týden jablonečtí zastupitelé.

Mincovna působí od svého založení v areálu bývalé Bižuterie U Přehrady, který teď z velké části patří jabloneckému výrobci zabezpečení Jablotron. O stěhování do vlastního uvažovala firma už dřív. V roce 2015 jednala mincovna s Libereckým krajem o odkoupení areálu bývalé jablonecké porodnice. Z nákupu ale sešlo a zchátralou budovu později od kraje koupil právě Jablotron. Teď plánuje mincovna výstavbu nového areálu na vlastním pozemku. „Rádi bychom, aby byl projekt hotový do konce letošního roku,“ doplnila Klimentová.

Vlastní areál by měl České mincovně zajistit prostor k dalšímu rozvoji, umožní také splnit vysoké nároky na bezpečnost při práci s oběživem a drahými kovy. „Důvodem investice do vlastního závodu je také zajištění prostoru pro ergonomické uspořádání pracovišť z hlediska výrobních a na ně navazujících procesů, a tím zvýšení efektivity práce,“ řekl ČTK ředitel Michal Drtina. Nová mincovna vyroste na místě bývalého masokombinátu, náklady firma odhaduje zhruba na sto milionů korun. Přesunout by se tam měla výroba i administrativa podniku.

Nový výrobní areál chce Česká mincovna otevřít turistům. „Velmi rádi bychom realizovali nápad takzvané průmyslové turistiky. Abychom mohli zájemcům ukázat, jak se dříve vyrábělo naše oběživo, zpřístupnit lidem možnost podívat se, jak se dnes vyrábí české koruny nebo zlaté a stříbrné mince a medaile,“ řekla Klimentová. Přímo se to podle ní nabízí, protože Masná ulice, v budoucnu Mincovní, je součástí jabloneckého prohlídkového okruhu.

Českou mincovnu založili v Jablonci v roce 1993, dnes je poslední firmou, která ve městě zůstala po rozpadu sklářského a bižuterního gigantu Jablonex. Firma je výhradním dodavatelem tuzemských oběžných mincí i pamětních mincí pro Českou národní banku. Emituje také vlastní pamětní mince a medaile, repliky historických mincí, žetonů a zabývá se distribucí investiční slitků. Od roku 2019 má dceřinou společnost na Slovensku.

Podle obchodního rejstříku podnik s více než stovkou zaměstnanců v roce 2019 utržil bezmála 1,258 miliardy korun, zhruba 30 procent produkce mířilo do zahraničí. Hospodaření skončilo ziskem téměř 68 milionů korun. Loňské údaje zatím k dispozici nejsou.

Reklama

Doporučované