Hlavní obsah

Česká mise na Tchaj-wan sotva začala, Čína už hrozí

Foto: Profimedia.cz

Česká delegace míří do letadla společnosti China Airlines.

Reklama

Letadlo s českou delegací v čele s šéfem Senátu Milošem Vystrčilem v sobotu odpoledne odstartovalo směr Tchaj-wan. Reakce čínské strany přišla dřív, než stroj zatáhl podvozek.

Článek

Cesta české delegace na Tchaj-wan vyvolává emoce už od dob plánů na odjezd zesnulého šéfa horní komory Jaroslava Kubery. Mnozí zástupci české vlády jej kritizovali znovu poté, co Kuberův nástupce ve funkci Miloš Vystrčil oznámil, že diplomatickou cestu na ostrov hodlá realizovat. A čínská strana přes svá státní média vzkázala, že tento výjezd do „čínské vzbouřenecké provincie“, jak s oblibou ostrov nazývá, poškodí česko-čínské vztahy.

Nyní přišla i slova o odvetě. V sobotu napsal server Global Times, za kterým stojí čínská komunistická vláda, že cestu předsedy českého Senátu Miloše Vystrčila iniciovaly Spojené státy. List se odvolává na experta z Čínské akademie sociálních věd Lü Cchun-čchenga a vyzývá, aby Peking zosnoval odvetu.

Své k tomu dodal také mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťie, podle kterého se někteří čeští politici na cestu vydávají z osobních zájmů. Nerespektují prý české veřejné mínění, porušují politiku jedné Číny, kterou se česká vláda jinak řídí, a záměrně ničí politický základ vztahů mezi Čínou a Českou republikou.

„Čína tento opovrženíhodný čin odsuzuje a naléhavě českou stranu žádá, aby respektovala princip jedné Číny a k tchajwanským záležitostem přistupovala správně a obezřetně,“ řekl Čao.

V jaké formě si Peking odvetu představuje, server ani žádný jiný zástupce země neuvedl.

Pavel Diviš, předseda Česko-tchajwanské obchodní komory a muž, který dělá byznys na Tchaj-wanu už čtvrtstoletí, ovšem v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že nic drastického by nečekal: „Pomsta Číny kvůli cestě na Tchaj-wan je strašně přeceňovaná, vždyť Česko je pod její rozlišovací schopnosti.“

Před sobotním odletem asi devadesátičlenné delegace se k čínským výhrůžkám vyjádřil i senátor Vystrčil.

„Mohli bychom se stát zemí, která získá náskok před ostatními, protože jsme měli odvahu a charakter. Odlétáme z Letiště Václava Havla, což je docela symbolické,“ řekl.

Také tchajwanská média připomněla Vystrčilovu motivaci cestu realizovat: „Čím větší hrozby ze strany Číny, tím pravděpodobněji Tchaj-wan navštívím.“

Tchajwanská vláda návštěvu Vystrčila, zákonodárců, podnikatelů a primátora Prahy Zdeňka Hřiba, kteří zůstanou šest dní, oznámila v úterý.

„Pro Vystrčila je v plánu zdvořilostní setkání s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen,“ napsal server NHK News. „Čína chápe návštěvu jako porušení jejího principu jedné Číny, zatímco americký ministr zahraničí Mike Pompeo během návštěvy České republiky plánovanou cestu uvítal.“

Titulek Taiwan News označil českou návštěvu za „nejvýznamnější českou delegaci na Tchaj-wanu od sametové revoluce“.

Během svého pobytu v Tchaj-peji se Vystrčil a další členové skupiny setkají s prezidentkou Cchaj Jing-wen, premiérem Su Čen-čchangem, ministrem zahraničí Josephem Wu, ministrem vědy a technologie Wu Tsung-tsongem, ministrem kultury Lee Yung-tem a ministrem zdravotnictví a sociálních věcí Chen Shih-chungem, uvádí tchajwanská vládní tisková zpráva.

Prvním, kdo po příletu do Tchaj-peje delegaci, kromě 80% vlhkosti vzduchu a třicetistupňových veder, přivítá, bude ministr zahraničí Joseph Wu a vedoucí České ekonomické a kulturní kanceláře Patrik Rumlar.

Po celý pobyt bude mít výrazné slovo i covid, konkrétně tedy povinné nošení roušek, měření teploty a kontrolní PCR testy.

První proslov přednese Vystrčil v pondělí v rámci podnikatelského fóra, po setkání s tchajwanskými bohemisty na National Chengchi University pak povede samostatnou přednášku.

„Očekává se, že zákonodárce Občanské demokratické strany se podělí nejen o hospodářské a obchodní vazby, ale promluví také o demokracii, svobodě a sociálních otázkách,“ píše tchajwanská vláda v prohlášení. Program bude nabitý i odpoledne, a to prohlídkou výstavy fotografií z návštěvy Václava Havla a setkáním s vedoucím Ekonomické a kulturní kanceláře EU na Tchaj-wanu.

Medaili za parlamentní diplomacii si v Legislativním jüenu (tchajwanská obdoba parlamentu) převezme Miloš Vystrčil v úterý. Průvodcem dne pak bude jeho předseda Jü Š'-kchun.

Tchajwanská média připomínají také Vystrčilova předchůdce Jaroslava Kuberu, který „v lednu těsně před vlastní cestou na Tchaj-wan utrpěl fatální infarkt. Jeho manželka a dcera viní čínské velvyslanectví v Praze ze spoluúčasti na smrti politika zasíláním výhružných dopisů.“

Vzpomínce na Jaroslava Kuberu bude patřit čtvrtek, kdy mu bude in memoriam udělena medaile prezidentkou Tchaj-wanu, která se posléze s Vystrčilem setká osobně.

O tlaku „pročínské frakce vlády České republiky“, kam zařadil také Miloše Zemana, promluvil Vystrčil na začátku měsíce pro Taiwan News. Dodal, že pro dosažení ekonomické prosperity je důležité umět si „udržet vlastní hodnoty“. Tentýž den proběhne také jednání s ministry kultury a zahraničních věcí.

Poslední den, v pátek, se delegace setká se zástupci Taiwan Cooperative Bank. Dále proběhne Fórum o společné politice USA, Tchaj-wanu, EU a Japonska ve věci restrukturalizace dodavatelského řetězce organizované American Institute in Taiwan. Program bude mít delegace nabitý až do nočního doletu z Tchaj-peje. Jak zdůraznil pan Wu, Česká republika je čtvrtým největším investičním cílem Tchaj-wanu v Evropě a obě země také spolupracují na několika projektech, zejména ve strojírenském a IT průmyslu.

Cestu delegace ještě v úterý podpořilo 68 světových lídrů a zákonodárců z USA, Kanady, Austrálie a Evropského parlamentu ve společném dopise oponujícím čínským snahám zabránit delegaci v dalším postupu.„Česká republika má právo rozvíjet hospodářskou a kulturní spolupráci s Tchaj-wanem,“ uvádí se v dodatku, podle kterého Vystrčil jako druhý nejvyšší úředník své země nemusí čekat na požehnání Číny.

Českou delegaci doprovází také náš redaktor Václav Dolejší, který je připraven o dění na místě podávat aktuální informace.

Reklama

Související témata:

Doporučované