Hlavní obsah

Ohání se Havlovým odkazem a chce zelenou ODS. Kdo je a kde se vzal Vystrčil?

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Kdo je Miloš Vystrčil, šéf Senátu za ODS, který se odkazuje na Václava Havla a chce chránit lidská práva i životní prostředí?

Reklama

Článek

Vypadá to až trochu legračně. Lidé, kteří Miloše Vystrčila před měsícem ani neznali a netušili, jak vypadá, najednou chtějí, aby v roce 2023 kandidoval na prezidenta. Na senátního šéfa si posvítí podcast Vlevo dole.

Po úterním oznámení předsedy Senátu, že pojede na Tchaj-wan, se zároveň mnozí „objevitelé“ ptají: sakra, kdo to ten Vystrčil vlastně je a kde se vzal? Jak to, že tenhle skalní ódéesák cituje Václava Havla a volá po větší ochraně životního prostředí? Tento relativně nenápadný politik, původní profesí učitel matematiky a fyziky na gymnáziu, se stal nepravděpodobným hrdinou pro onu část veřejnosti, kterou můžeme pro zjednodušení označit jako nezemanovskou a nebabišovskou.

Devětapadesátiletý Vystrčil přitom není žádná kometa, svou politickou kariéru budoval soustavnou poolitickou prací a trpělivě postupoval krůček po krůčku: byl starostou Telče, pak hejtmanem Vysočiny, později senátorem a nakonec od letošního února šéfem Senátu. V této funkci nahradil svého přítele a spolustraníka Jaroslava Kuberu, jemuž na tento post obratným vyjednáváním podpory významně dopomohl.

Jako zakládající člen ODS s velkou autoritou u kolegů si mohl na na posledním stranickém kongresu dovolit dokonce veřejně kritizovat některé stranické kolegy, že jsou málo aktivní a málo pracují. Svou pečlivostí, systematičností a pracovitostí pověstný Vystrčil má i osobitý náhled na to, co je to štěstí: „Štěstí - tedy náhoda - přeje připraveným, jinými slovy pracujícím.“

V aktuální epizodě podcastu Vlevo dole probírají političtí reportéři Seznam Zpráv Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková nejen celou Vystrčilovu kariéru, ale i to, proč se pro symbolickou cestu na Tchaj-wan navzdory Číně a prezidentu Zemanovi vlastně rozhodl.

Poslechněte si ji v přehrávači nahoře.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv dílů Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované