Hlavní obsah

Záběry ze zásahu proti vietnamskému gangu: Tady se vařily tuny pervitinu

Policie při zátahu na drogový gang zadržela 17 lidí.

 

Reklama

Policie zadržela 17 lidí, kteří jsou obviněni kvůli dodávkám chemikálií pro výrobu pervitinu. V Česku zároveň stavěli velké laboratoře k vaření této drogy.

Článek

Policie je přesvědčena, že zločinecká síť stojí za provozem všech velkých tuzemských laboratoří na výrobu pervitinu od roku 2012. Převážnou část gangu tvoří podle ředitele Národní protidrogové centrály občané vietnamské národnosti.

„Operace KIWI spočívá v odhalení organizované kriminální skupiny, která se zabývala dodávkami chemikálií do velkoobjemové laboratoře pro výrobu metamfetaminu, a to jak na území České republiky, tak v zahraničí. V rámci této operace bylo zadrženo a následně obviněno 17 osob,” uvedl pro Seznam Zprávy ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych s tím, že zadrženým hrozí trest odnětí svobody až na dvanáct let.

„Na místě bylo nalezeno množství chemikálií potřebných k výrobě pervitinu, a to v řádech jednotek tun. Z takového množství by se podle odhadů vyrobilo až 2,5 tuny metamfetaminu. Osoby také drogu distribuovali jak v České republice, tak v zahraničí, nejčastěji do Spolkové republiky Německo, případně do skadinávských zemí,” dodal Frydrych.

„Dále byly zajištěny dvě velkokapacitní laboratoře a spousta komodit souvisejících s nelegální výrobou," doplnil Frydrych. Policisté při zátahu odhalili i velkopěstírny konopí, jejichž produkce směřovala do zahraničí.

Podle Frydrycha počet obviněných není konečný. Při akci policie zadržela jen pomyslnou špičku ledovce a v souvisejících trestních řízeních bylo obviněno dalších 36 osob v Česku, Polsku nebo Německu. Tato část případu se týká samotných výrobců drogy.

Reklama

Související témata:

Doporučované