Hlavní obsah

Česká republika je osmou nejmírumilovnější zemí na světě, říká nový index

Foto: Seznam Zprávy

Mapa indexu míru.

Reklama

Česká republika se v novém indexu míru umístila na 8. pozici na světě. Celosvětově se ale situace posledních 12 let spíš zhoršuje.

Článek

Index každoročně sestavuje Institut pro ekonomii a mír. Česká republika si oproti loňsku o jednu příčku pohoršila, ale stále se umístila na obstojném osmém místě před zeměmi jako Švýcarsko, Rakousko nebo Norsko. V rámci Evropy je Česko na pátém místě a starý kontinent má v indexu nejlepší postavení ze všech světadílů.

Report zmiňuje i nejnižší českou nezaměstnanost ze všech zemí OECD z doby před světovou pandemií. Ta podle institutu má velký vliv na to, jak snadno se mohou zaměstnanci přeučit a měnit obory. Kam se ale ČR už nevešla, je první patnáctka zemí s nejvyšší potravinovou bezpečností. Jde konkrétně o umístění zemí v tom, jak dokážou zajistit dostupnost a kvalitu potravin. Žebříček ovládly Singapur, Irsko a Spojené státy.

Největším skokanem indexu je letos Ázerbájdžán. Ten si polepšil o 12 příček poté, co se mu skóre meziročně změnilo o 7,6 procenta. Za posun vděčí zejména zlepšení vztahů se sousední Arménií. Přesto však země skončila v letošním hodnocení na 120. místě, což z ní dělá oblast s třetím nejhorším indexem míru v ruském a euroasijském regionu. Hůř na tom jsou jen Ukrajina s Ruskem.

Naopak největší propad v indexu míru zaznamenal Benin. Západoafrický stát klesl o 35 pozic na 106. místo s meziročním zhoršením skóre o více než 11 %. Benin přitom patřil mezi nejstabilnější demokracie v západní Africe. V současné době však v zemi probíhají nepokoje. Například v loňském roce byla opozice vyloučena z voleb a bývalý prezident Thomas Boni Yayi musel utéct do exilu poté, co byl prakticky držen v domácím vězení na popud současné hlavy státu, bývalého podnikatele Patrice Talona.

Kromě vnitrostátních problémů nemá země ideální vztahy ani se svými sousedy. Například Nigérie své hranice s Beninem zavřela kvůli pašerákům rýže.

Po druhé v řadě se na posledním místě v indexu umístil Afghánistán, a to i přes to, že byla v zemi letos podepsána mírová dohoda mezi USA a afghánským radikálním hnutím Tálibán.

Index se zhoršuje

Celosvětově se podle think tanku index míru zhoršuje. Průměrně si letos všechny země pohoršily o 0,34 %. Od roku 2008 se pak svět v průměru zhoršil o 3,76 %. Ve stejném období si v indexu pohoršilo 81 zemí, zlepšení zaznamenalo o dvě méně. Za posledních 12 let se index míru zhoršil v devíti z nich.

Dlouhodobě klesá počet úmrtí způsobených terorismem. Ten dosáhl vrcholu mezi lety 2013 a 2015, v současné době se však dostal pod hodnoty z roku 2008. Optimistický trend také drží počet obětí vražd, který je nejnižší od roku 2006, neboli nejzazší doby, kterou zpráva udává.

Reklama

Doporučované