Hlavní obsah

Ruská základna na hranicích s Ukrajinou. Lidé jí dávají recenze jako půjčovně tanků

Foto: Google.com

V roce 2018 se základna výrazně rozšířila.

Reklama

Na východě Ukrajiny hoří ostrý vojenský konflikt s opravdovými zbraněmi. Někteří Ukrajinci se ale rozhodli vést s Ruskem válku s pomocí humoru. Změnili na mapách Googlu popis ruské vojenské základny s těžkou vojenskou technikou.

Článek

Základna leží zhruba 18 kilometrů od hranic s Ukrajinou, jižně od města Kamensk-Šachtinskij. Na satelitních snímcích je vidět, že v roce 2018 byla rozšířena o dodatečnou plochu, na které jsou v současné době zaparkované tanky.

Už v minulosti se základna objevila v příspěvcích na sociálních sítích, když si lidé žijící v její blízkosti všimli přepravy vojenské techniky. Několik lidí transport natočilo a umístilo na YouTube. Spekulovalo se dokonce o chystané ruské ofenzivě.

Foto: Google.com

Záběry na YouTube ukazovaly pohyb vojenské techniky ve městě Kamensk-Šachtinskij.

Následně se ukázalo, že šlo právě o město Kamensk-Šachtinskij, v jehož blízkosti leží zmíněná základna. Na záběrech z videí je vidět, jak tanky přijíždějí na vlakové nádraží Kamenskaja.

Foto: Google.com

Satelitní snímky ukázaly přesné místo, kde bylo video natočeno.

Odtud putovaly na základnu, kde podle různých zdrojů proběhla například jejich modernizace. V roce 2018 na masivní pohyb ruské vojenské techniky upozorňoval i vrchní velitel ukrajinské armády Viktor Muženko. V rozhovoru pro Reuters zmínil, že se počet tanků T-62M na základně během dvou týdnů zdvojnásobil.

Nyní se základna Kamensk-Šachtinskij stala terčem pozornosti znovu, když se na mapách Googlu začala ukazovat jako půjčovna tanků. Ukrajinci žijící v oblasti Donbasu totiž začali základně psát recenze, které ji popisují jako místo s názvem Rent a Tank, tedy „Půjčte si tank“.

„Dávají levně také vojáky bez identifikačních značek jako dárek,“ píše se v jednom z hodnocení.

Foto: Google.com

Základna má zatím jako půjčovna tanků plné hodnocení.

Na pohyb vojenské techniky u města Kamensk-Šachtinskij upozorňoval deník The New York Times už v roce 2014, krátce po začátku ruské invaze na Krym.

Základny si všiml také analytik a bývalý finský novinář Petri Mäkelä. Ten upozorňuje na to, že staré tanky typu T-62 se v dílnách vojenského areálu v Rostovské oblasti modernizovaly. Vysvětluje také proč – vojenská technika pokračovala do Sýrie, kde pomáhá prezidentu Asadovi udržet tamní totalitní režim. V případě války se pak Rusku mohou hodit i z jiných důvodů. Staré tanky na sebe nalákají střelbu, čímž nejen odhalí pozice nepřítele. Ten také vyplýtvá drahou munici právě na ně, a nikoli na moderní těžkou techniku.

Reklama

Související témata:

Doporučované