Hlavní obsah

Česká taneční platforma bude on-line, naživo pak na jaře

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Festival Česká taneční platforma, který představuje každoročně to nejzajímavější z české taneční scény, se po odložení z jara uskuteční on-line. Vybraná díla nabídne divákům i živě v květnu příštího roku.

Článek

Letošní ročník festivalu bude vysílaný s předtočenými ukázkami 25. listopadu od 15:00 formou webináře pro odbornou veřejnost včetně médií. „Sestřihy z webináře budou následně zpřístupňovány s českými titulky veřejnosti na sociálních sítích a webu sdělila mluvčí pořádající společnosti Tanec Praha Kateřina Kavalírová.

„Čekali jsme do poslední chvíle, jestli se nám přece jen nepodaří letos realizovat program naživo. Vzhledem k tomu, že to není možné, zvolili jsme on-line formát. Pouštíme se do experimentu speciálního formátu ukázek z inscenací a rozhovorů s umělci, na který navážeme moderovanými diskusemi,“ uvedla Yvona Kreuzmannová, ředitelka a zakladatelka Tance Praha.

Dramaturgická rada vybrala sedm představení, přičemž dvě z nich - sólo Cécile Da Costa Roselyne a duet Sabiny Bočkové a Johany Pockové Jáma lvová - byla vybrána mezi Twenty21 mezinárodní platformy Aerowaves. V konkurenci více než 600 evropských děl se letos prosadilo ještě třetí české dílo - intimní inscenace Terezy Hradilkové Nepřestávej.

Pro Českou taneční platformu 2020 dramaturgové kromě zmíněných děl vybrali ještě inscenace Ondřeje Holby And Who Is Useless Now, choreografii Markéty Vacovské a Miřenky Čechové Constellations III. My Son Looking to the Sun, titul Generace X Michala Záhory a inscenaci nazvanou Lavabo Jany Stárkové, Lukase Blahy a Ondřeje Menouška. Program doplní dvě oceněná díla předchozí platformy, choreografie Same Same, do které belgická choreografka Karine Pontiesová vedle tanečnice Terezy Ondrové angažovala divadelní režisérku Petru Tejnorovou, a která dostala na loňské platformě cenu za nejlepší taneční výkon, a titul PLI Viktora Černického, který si z loňské platformy odnesl hlavní cenu.

Festival Česká taneční platforma je kromě uvádění děl pro milovníky tance vyhledáván i tuzemskými a zahraničními profesionály. Platforma je příležitostí pro navazování kontaktů a následné spolupráci. Festival tak mimo jiné každoročně českým umělcům pomáhá otevírat dveře do světa.

Reklama

Související témata:

Doporučované