Hlavní obsah

České Budějovice plánují u sídlišť Máj a Vltava byty pro mladé rodiny

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

České Budějovice chtějí do roku 2030 postavit mezi sídlišti Máj a Vltava byty pro mladé rodiny i pro starší generaci. Kromě toho chystá město projekty za 100 milionů Kč, většina peněz půjde do vylepšení sídlištních škol.

Článek

Za posledních deset let investovala radnice díky dotacím do sídlišť Máj a Vltava asi 350 milionů korun. Tábor letos začne modernizovat východní část sídliště Nad Lužnicí, upraví chodníky, zeleň i hřiště.

Budějovice na sídlištích, na kterých žije přes 40.000 lidí, vylepšovaly parkování, chodníky, lampy, lavičky i sportovní a dětská hřiště. Vedle zimního stadionu na Máji vznikl i skatepark 4D. Park se ještě rozšíří, blok pod stadionem je určen pro bytovou zástavbu. „Město by po čase chtělo investovat do bydlení. Jsou to domy s byty pro mladé rodiny, startovací byty, případně pro starší generaci, pro osamělé,“ řekl náměstek primátora Petr Holický. Jak dodal, potřeba bude získat dotaci.

Letos a v roce 2021 plánuje město investice do škol i hřišť za 140 milionů. V ZŠ Emy Destinnové bude prostor pro zubaře, psychologa, nástavba pavilonu tělesné výchovy i větší hřiště. Radnice dokončuje investici za 30 milionů do školy Bezdrevská, jejích přírodovědných a technických učeben. Další peníze dá do fotovoltaiky v domově pro seniory na Máji, evakuačního výtahu v domově důchodců U Hvízdala, zvažuje i stavbu dalšího domova pro seniory. Město investuje i do veřejného prostranství U Juvelu.

Největším problémem budějovických sídlišť jsou chybějící parkovací místa. Na Máji, v ulici A. Barcala, přibude 84 stání. Pro sídlištní parkovací domy, které některé koaliční strany slibovaly před volbami, je podle Holického nutný nový územní plán.

Potíže s parkováním má i Tábor. Na největším Sídlišti nad Lužnicí zvažuje parkovací dům až s 250 místy za 80 milionů. Na stejném sídlišti začne letos první ze sedmi fází obnovy, každá z nich za 12 milionů, město využije dotace Státního fondu podpory investic. „Tábor na sídlištích revitalizuje vždy všechny prostory mezi domy. Tedy silnice, chodníky, zeleň, mobiliář, dětská hřiště,“ sdělil mluvčí radnice Luboš Dvořák.

V letech 2004 až 2006 modernizoval Tábor Náchodské sídliště asi za 20 milionů Kč. Zhruba sto milionů investoval v letech 2009 až 2015 do Pražského sídliště. Město má kolem 34 000 obyvatel, na sídlištích z nich žije asi 60 procent. Na Sídlišti nad Lužnicí je to řádově 10 000 lidí.

Reklama

Doporučované