Hlavní obsah

České dráhy odvolaly obviněného Švachulu z dozorčí rady ČD Cargo

Ministr dopravy Dan Ťok komentuje vyhazov Jiřího Švachuly z dozorčí rady ČD CargoVideo: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Švachula patří mezi pětici obviněných, kteří od soboty zůstávají pro podezření z ovlivňování veřejných zakázek ve vazbě.

Článek

Představenstvo Českých drah dnes odvolalo radního městské části Brno-střed za ANO Jiřího Švachulu z dozorčí rady ČD Cargo. ČTK o tom informoval mluvčí státního dopravce Radek Joklík. Švachula je ve vazbě kvůli podezření z ovlivňování veřejných zakázek. Švachula byl dosud řadovým členem dozorčí rady nákladního dopravce, k jeho odvolání vyzval premiér Andrej Babiš (ANO).

Policie kvůli ovlivňování zakázek ve čtvrtek zasahovala na několika místech, konkrétně v bytě místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka, v sídle firmy Kapsch, na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a také na radnici městské části Brno-střed. Následně v případu obvinila devět lidí, pět z nich vzal soud do vazby. Mezi vazebně stíhanými je i Švachula.

Nástupce Švachuly zatím valná hromada podniku nezvolila, měla by o tom rozhodnout na některém ze svých dalších jednání. Rada tak zatím bude pokračovat v pěti členech.

Odvolání Švachuly avizoval v rozhovorech pro dnešní Mladou frontu DNES a Lidové noviny premiér Babiš. „Okamžitě jsem řekl ministru (dopravy Danu) Ťokovi, aby ho v pondělí vyhodil. Hnutí se musí zbavit lidí, u kterých by se prokázala korupce. Založil jsem hnutí proti korupci a pro mě je nepřijatelné, aby k takovým případům docházelo,“ prohlásil Babiš v dnešních Lidových novinách. O složení dozorčí rady rozhoduje valná hromada ČD Cargo, kterou je představenstvo Českých drah. České dráhy jsou mateřskou společností ČD Cargo.

Policie zasahovala na radnici městské části Brno-střed od čtvrtečního do sobotního rána. Zajímala se především o zakázky investičního odboru. Městská část Brno-střed se chce po policejním zásahu na radnici přihlásit v trestním řízení v pozici poškozeného. Vedle Švachuly je mezi obviněnými také vedoucí odboru investic Petr Liškutin (ANO).

Nákladní dopravce ČD Cargo je dceřinou společností Českých drah, které v ní mají 100procentní podíl. Nákladní doprava je nejvýdělečnějším oborem skupiny Českých drah. ČD Cargo v loňském prvním pololetí vykázala zisk 350 milionů korun.

Reklama

Doporučované