Hlavní obsah

Českého lva bude doprovázet kapela Hm… spjatá s filmem

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Hudební rámec pro letošní slavnostní předávání Českých lvů 6. března v přímém přenosu na ČT1 vytvoří kapela Hm…, která je spjatá s filmem.

Článek

Skupina čtyř multiinstrumentalistů a zpěváků má stejně blízko k muzice jako k filmu či divadlu. Hm… jsou mimo jiné známí pro písňové adaptace řady klasických děl české poezie i vlastní originální tvorbou. Při ceremoniálu jejich sestavu posílí přední český pozounista, skladatel a aranžér Jan Jirucha. ČTK o tom za pořádající Českou filmovou a televizní akademii (ČFTA) informovala Silvie Marková.

„Kapela Hm… si s Českým lvem bude jistě velmi dobře rozumět, jsou na sebe již vlastně zvyklí,“ podotkla Tereza Rychnovská, výkonná ředitelka ČFTA.

Kapelník Marek Doubrava složil například hudbu k animovanému filmu Lajka nebo chystanému snímku Prvok, Tečka, Šampon a Karel a také pro inscenace v divadle Minor a Národním i Dejvickém divadle. Společně s dalším členem kapely Viktorem Ekrtem napsali hudbu k filmové pohádce Čertí brko. Ekrt je zároveň zvukař a má dvě sošky Českého lva za nejlepší zvuk u filmů Alois Nebel a Masaryk. Na Českého lva byl nominován osmkrát mimo jiné za Odcházení Václava Havla, Díru u Hanušovic nebo Skleněný pokoj. Jeho dílem je i zvuk v televizním seriálu Zkáza Dejvického divadla. Baskytarista a hráč na početné dechové nástroje Filip Nebřenský je známý z projektu pro děti Bombarďák i z divadla Minor. Sestavu dotváří bubeník, perkusista a hráč na marimbu a vibrafon i příležitostný zpěvák Jaroslav Noga. Kapela se na české alternativní scéně pohybuje přes čtvrt století.

„Máme mezi nominovanými kamarády, tak se těšíme, že by některé fanfáry mohly být nejen slavnostní, ale i osobní,“ podotkl kapelník Doubrava.

Galavečer Českého lva, na kterém budou vyhlášeni nejlepší filmaři loňského mimořádného roku, se uskuteční v Rudolfinu. Moderátorem večera bude potřetí Václav Kopta. Průběh vyhlášení 28. ročníku budou řídit režijní supervizor Marek Najbrt, režisér večera Michael Čech a scénograf Martin Chocholoušek. Večer se uskuteční za dodržení nutných hygienických podmínek, včetně negativních testů všech zúčastněných.

Předávání výročních cen ČFTA avizuje vizuál s moderátorem Koptou v opuštěném kině. Vzhledem k protipandemickým opatřením jsou kina od loňského 12. října uzavřena. Autorem křišťálové sošky Českého lva je designér Rony Plesl. Na podstavec, který se každý rok mění, zvolil osmičky z kruhů. Sošky pro oceněné umělce vyrábí česká sklárna Rückl.

O sošku Českého lva se v 19 statutárních kategoriích uchází v závěrečném hlasování 27 titulů. Nejvíce nominací získalo drama Bohdana Slámy Krajina ve stínu. Dostalo jich 15. Následuje film režiséra Slávka Horáka Havel inspirovaný životem Václava Havla a příběh vyprávějící osud léčitele Jana Mikoláška Šarlatán od režisérky Agnieszky Hollandové. Mají shodně po 14 nominacích. Úspěšně si vedla také televizní minisérie Herec v režii Petera Bebjaka a film Modelář Petra Zelenky, které získaly od akademiků po sedmi nominacích. Všechny tři snímky s nejvíce nominacemi jsou v užším výběru mezi nejlepšími filmy i na cenu pro režiséra. V obou těchto kategoriích je doplnily snímky Modelář režiséra Petra Zelenky a Žáby bez jazyka Miry Fornayové. Více informací na www.ceskylev.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované