Hlavní obsah

Vichr kácel stromy na auta, zbořil i skákací hrad, děti jsou zraněné

Foto: HZS Praha

V Praze řešili hasiči i stromy popadané na auta.

Reklama

aktualizováno •

Českem se hnal vichr. Na mnoha místech země lámal stromy. V Chlumci nad Cidlinou zbořil dětský skákací hrad. Zranilo se šest dětí. Tříletého hocha s vážným zraněním hlavy transportoval vrtulník do nemocnice.

Článek

V Chlumci nad Cidlinou vichr zbořil skákací hrad pro děti. Došlo k tomu ve Fajnparku. Hrad se vinou silného větru utrhl a zbortil, zavalil šest dětí ve věku od tří do sedmnácti let. Tříleté dítě má vážné zranění hlavy, ostatní děti utrpěly středně těžká a lehčí zranění.

„Tříletého chlapce s těžkým poraněním hlavy transportoval do hradecké fakultní nemocnice vrtulník. Utrpěl zranění vážné, ale podle informací od našich posádek nebyl v ohrožení života, jeho stav v době transportu nebyl kritický,“ řekl Seznam Zprávám Anatolij Truhlář, vedoucí lékař střediska Záchranné služby Hradec Králové a předseda České resuscitační rady.

Ostatní děti podle něj utrpěly lehčí zranění. „Šlo o oděrky, ale i zlomeniny nebo zhmoždění hrudníku,“ dodal Truhlář.

Co přesně se ve Fajnparku stalo, nevěděl. „Prvotní informace hovořily o tom, že se převrátil skákací hrad. Při našem příjezdu na místo už byl ale hrad vyfouknutý,“ upřesnil.

Provozovatel Fajnparku Roman Švec v České televizi uvedl, že silný nárazový vítr vytrhl kotvení atrakce karabinami a popruhy k zemi, ta se pak zřítila.

Odpoledne ve fakultní nemocnici zůstávaly dvě děti. Byly ve stabilizovaném stavu mimo ohrožení života, řekl ČTK mluvčí nemocnice Jakub Sochor. Ostatní děti byly z nemocnice propuštěny.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Dnešní zásah hasičů v chlumeckém Fajnparku.

Věc již řeší policie. „Zjišťovali na místě skutečnosti, které vedly k této události, a rovněž míru případného protiprávního jednání,“ uvedli.

Areál zkontrolovali hasiči. „Prošli ještě celý areál zábavního parku, zda se někde nenachází ještě jiné zraněné osoby, nikdo další už nebyl objeven,“ uvedli na Twitteru.

Pracovníci Fajnparku podle Švece s příchodem větru začali jednotlivé atrakce postupně vyfukovat, přičemž začali od těch menších, na které chodí menší děti. Skákací hrad se kvůli větru podle něj utrhl z úchytů těsně před uzavřením. „Snažili jsme se děti, co byly zabalené v hradu, vyprostit a vytáhnout ven,“ popsal Švec v ČT situaci po zřícení atrakce.

V době zborcení atrakce bylo ve Fajnparku podle Švece asi 1 000 lidí. Následně byl Fajnpark uzavřen a návštěvníkům bylo vráceno vstupné. Opětovné otevření parku podle Švece záleží na počasí.

Fajnpark podle své webové prezentace zaujímá plochu 11 hektarů a nabízí více než 40 různých atrakcí. Například skákací atrakce, simulace chůze po Měsíci, království obřího hmyzu, dinosauří park, sopečnou skluzavku, vodní děla.

Vítr šířil plameny, hasiči vyhlásili poplach

Foto: HZS Středočeského kraje

Štěpka je na volném prostranství. Byl vyhlášen nejvyšší poplachový stupeň.

Při požáru štěpky v Rožmitále pod Třemšínem byl vyhlášen nejvyšší poplachový stupeň, tedy čtvrtý ze čtyř možných. Oheň zasáhl dle mluvčí hasičů Terezy Fliegerové velkou plochu. Nikdo není zraněný. Na místě byly desítky hasičů.

V Rožmitále hořela hromada štěpky, kvůli silnému větru se oheň značně rozšířil, hasiči se snažili ochránit budovy, které jsou součástí tamějšího zemědělského areálu. Štěpka je na volném prostranství.

V Rožmitále pod Třemšínem pracovali nejen středočeští, ale i jihočeští hasiči. „Požár se částečně rozšířil i mimo areál,“ uvedla mluvčí. Na místo měl také zamířit vrtulník s termokamerou, jeho vzlet ale neumožnilo počasí.

Nechoďte do lesů

Šumavský národní park vyzval turisty, aby nechodili do lesů. Vzhledem k silnému větru totiž na řadě míst hrozily pády stromů. Park má informace o vyvráceném stromu na Vltavské stezce mezi Stožcem a Novou Pecí na Prachaticku.

„Podobné případy se mohou objevit i na jiných místech parku. Považujeme proto za rozumné, aby lidé skutečně nevstupovali do lesů,“ řekl mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

Podle něj nelze vyloučit, že na určitá omezení mohou turisté narazit i v následujících dnech. Především kvůli tomu, že na stezkách mohou ležet popadané stromy. „Žádáme proto návštěvníky parku, pokud by skutečně nějakou podobnou překážku objevili, aby o ní informovali na informačním centru,“ řekl.

Stromy padaly na auta

Foto: HZS Praha

Další vůz v Praze, na který spadl strom.

Hasiči v Česku zasahovali od středečního rána do 15. hodiny u více než 400 případů souvisejících se silným větrem. Většinou odklízeli popadané stromy a ulomené větve nebo upevňovali poškozené střechy. Nejvíce zásahů měli ve Středočeském, Plzeňském, Ústeckém a Královéhradeckém kraji.

V Královéhradeckém kraji spadlý strom zablokoval železnici na Rychnovsku u obce Jámy. Vítr také převrátil plachetnici na Rozkoši. „Asi 300 metrů od břehu došlo k převrácení plachetnice s jednou osobou na palubě. Vyrozuměna byla hned vodní záchranná služba,“ uvedli královéhradečtí hasiči.

S umístěním člunů na vodu jim pomáhali i rybáři a lidé na pláži. Loď rychle objevili a posádku v pořádku vytáhli do člunu, nikomu se nic nestalo. Plachetnici se jim podařilo převrátit, dovlekli ji za člunem na břeh, kde loď vytáhli na souš.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Hasiči dostali na břeh plachetnici, kterou vítr převrátil na Rozkoši.

Například v Praze už hasiči zasahovali u desítek případů, které souvisely se silným větrem. Třeba na Chodově a v Hloubětíně spadly stromy na zaparkovaná auta. „Vítr ale komplikoval zásah u požáru strniště v Křeslicích nebo trávy v Radlické ulici,“ konstatovali hasiči.

Foto: HZS Pardubického kraje

Aktuální snímek z Pardubicka.

Praha ostatně kvůli větru zakázala rozdělávání ohňů. Až do pátku nesmí lidé rozdělávat oheň v lesích a místech se zvýšeným nebezpečím vzniku požáru. Kromě rozdělávání ohně na rizikových místech magistrát zakázal i kouření, používání pyrotechniky, lampionů či jízdu parních lokomotiv.

Právě v Praze, ale také ve většině Ústeckého a Středočeského kraje platí až do pátku výstraha před nebezpečím vzniku požárů.

Lidé by také podle mluvčího ústeckých hasičů Lukáše Marvana neměli pálit odpad na svých pozemcích. „Maximální opatrnost je nutná při kouření, přesvědčit se, že nedopalek, který odkládám, je řádně uhašený,“ řekl Marvan a připomněl, že kouření v lese je zakázané.

Pozornost počasí by měli věnovat také zemědělci a železničáři. Při pracích na polích by měli rolníci dbát maximální opatrnosti, aby se nevznítil obilný prach ve strojích. Železniční přepravci by podle mluvčího měli řádně zkontrolovat brzdné systémy vagonů, aby při brzdění nepodpálila jiskra trávu podél tratě. „Veškeré kontrolované pálení naplánované na toto období by mělo být odloženo,“ dodal mluvčí.

Silný vítr postupně zasahoval většinu republiky s výjimkou Zlínského kraje a jižních okresů Jihočeského kraje, Jihomoravského kraje a Vysočiny. Mohl poškodit lesy a způsobit menší škody na budovách. Lidé by měli zajistit okna, dveře či skleníky, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, být opatrní při pohybu venku a při řízení vozidel. Návštěvníci hor mají omezit túry a nevydávat se zejména na hřebeny.

Vítr měl v noci na čtvrtek zvolna slábnout.

Hasiči také vydali pokyny, jak by se měli lidé při silném větru chovat:

1) Uvědomte si, že největší hodnotu má lidský život a zdraví a až potom záchrana majetku.

2) Nezdržujte se v blízkosti větších stromů.

3) Ve městě omezte pohyb kolem vyšších budov, u kterých hrozí stržení střešní krytiny (tašky, plechy).

4) Dávejte pozor na možnost pádu elektrického vedení.

5) Za jízdy autem snižte přiměřeně rychlost nebo zastavte (větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelným a hrozí také zvýšené nebezpečí střetu s překážkou na silnici).

6) Schovejte se v budově s nenarušenou statikou.

7) Nechoďte do lesa.

Foto: HZS Pardubického kraje

Vichrem pokácený strom.

8) Sledujte vývoj situace ve sdělovacích prostředcích.

9) Připravte si k dispozici baterku, svíčku, případně rádio na baterky pro případ výpadku proudu.

10) Respektujte informace Českého hydrometeorologického ústavu, které uslyšíte v mimořádných zpravodajstvích hromadných sdělovacích prostředků nebo orgánů obce.

11) Nepodceňujte předpovídanou situaci a nepřeceňujte vlastní síly, schopnosti a možnosti.

12) Nerozšiřujte poplašné a neověřené zprávy.

13) Varujte ostatní osoby ve svém nejbližším okolí, nezapomeňte na neslyšící a jinak postižené osoby.

14) Pomáhejte sousedům, zejména starým, nemocným a nemohoucím lidem.

15) Připravte si materiál na zajištění oken a dveří.

16) Odstraňte nebo upevněte volně uložené předměty, které mohou v důsledku větru ohrožovat okolí (truhlíky, květináče, zahradní nábytek atd.).

17) Uvědomte si, že siréna vás informuje o hrozícím nebezpečí.

18) Pokud je váš život, zdraví, popř. majetek v bezprostředním ohrožení, volejte hasiče na čísle 112 nebo 150.

Reklama

Doporučované