Hlavní obsah

Česko-čínské centrum na Univerzitě Karlově končí. Důvodem je negativní publicita, uvedl rektor

Foto: Petr Hloušek / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Reklama

Česko-čínské centrum na Univerzitě Karlově končí. Centrum pořádalo konference, které měly podle sinologů propagandistický ráz. Podle zjištění Aktuálně.cz akce finančně podpořila čínská ambasáda. Zima za hlavní problém vidí negativní publicitu.

Článek

„Česko-čínské centrum UK bylo založeno s úmyslem podpořit a koordinovat fakultní aktivity směřující ke spolupráci s akademickými institucemi Čínské lidové republiky,” uvedl ve středu rektor univerzita Tomáš Zima.

Centrum podle Miloš Balabána, tehdejšího tajemníka centra, vzniklo po cestě rektora univerzity do Číny.

„Centrum vzniklo na základě pobytu premiéra Sobotky s panem rektorem v Číně. To centrum nedisponovalo na začátku žádným rozpočtem,“ řekl Seznamu Balabán.

Tomáš Zima se podle něj obrátil na bývalého premiéra Bohuslava Sobotku, aby platformě vláda poskytla peníze. Ten to ale odmítl. A centrum tak muselo na konference shánět peníze od sponzorů.

Akce, které centrum pořádalo mělo podle sinologů propagandistický ráz a generálním sponzorem byla společnost Home Credit nebo Huawei. Všechny akce Česko-čínského centra zaštítil Tomáš Zima, který centrum od roku 2016 vede.

Negativní publicita

Server Aktuálně.cz zjistil, že univerzitní konference skrytě financovala čínská ambasáda. Mělo se jednat o více než milion korun. Akademici jsou ale zároveň spolumajiteli firmy, která nesla stejný název jako fakultní středisko – Středisko bezpečnostní politiky, s. r. o. Po zjištění Seznamu, že jejich firma inkasovala fakultní příspěvky, přejmenovali firmu a od příštího roku nebudou na fakultě působit vůbec.

Zima celou situaci ale popsal jako negativní publicitu.

„V důsledku negativní publicity, která se na centrum snesla a významně jeho obraz poškodila, mohou zcela nešťastně a nezaslouženě utrpět i aktivity připravované fakultami UK, což považuji za velmi nešťastné a nežádoucí,“ uvedl Zima.

„Rozhodl jsem se o ukončení činnosti Česko-čínského centra UK k dnešnímu datu – tj. 13. 11. 2019,“ dodal rektor.

V současné době probíhá audit na rektorátu univerzity i Fakultě sociálních studií. Balabán ale odmítl, že by jejich soukromá firma měla smlouvu s vedením fakulty. „V žádném případě ne. Není žádní smlouva. Prostě nic,“ řekl Seznamu Balabán. Na otázku, zda Tomáš Zima o soukromé firmě věděl, řekl, že neví.

Sám Zima Seznamu řekl, že o spolupráci nevěděl. „V žádném případě ne. O ničem jsem nevěděl a pokud se potvrdí, že SBP bralo peníze od fakultních sponzorů, tak je to pro nás závažné,” uvedl.

Uzavření centra by podle Zimy nemělo vyšetřování nijak ovlivnit.

„Chci ujistit nejen akademickou ale i širokou veřejnost, že zrušení centra v žádném případě nebude mít žádný dopad na pokračování interního auditu, který aktuálně probíhá a na další možné kroky vyplývající z jeho závěrů,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované