Hlavní obsah

Nové set-top-boxy, nové televize. Poslanci dali divákům čtyři roky na výměnu

Co všechno se změní? Výčet nových pravidel představila ČSSD v čele s premiérem Sobotkou.

 

Reklama

Poslanci schválili zákon o elektronických komunikacích. Zákazníci by podle něj mohli například rychleji přejít ke konkurenci. Což by podle podporovatelů zákona mělo vést k rozhýbání trhu a zlevnění mobilních dat.

Článek

Novela zavádí jasný počet dnů, kdy má dojít k převodu čísla. Zatímco dnes je technicky tato lhůta čtyřdenní, mobilní operátoři k ní často přidávají i dvouměsíční výpovědní lhůtu. Nově má převod čísla trvat 10 dnů.

Mění se pravidla i pro výpovědní lhůtu, pokud budete chtít od mobilního operátora odejít. Ta se má zkrátit na 30 dnů.

„Cílem této změny je sjednotit délku výpovědní lhůty. Dalším cílem je zabránit tomu, aby poskytovatel mohl odrazovat své účastníky od využití jejich práva na ukončení smlouvy nadměrným prodlužováním výpovědní lhůty a během této nepřiměřeně dlouhé doby zneužíval institut retenční nabídky," odůvodňoval svůj návrh poslanec Leo Luzar (KSČM).

Titulky i dabing

Poslanci schválili i pozměňovací návrh poslankyně Markéty Pekarové Adamové (TOP 09), podle kterého by Česká televize měla dát možnost divákovi vybrat u zahraničních filmů a seriálů, zda se na ně chtějí dívat v původním znění s titulky, nebo s dabingem.

„Návrh dává divákovi možnost volby, díky které si sám na svém přijímači zvolí, s jakým zvukovým doprovodem bude pořad sledovat," bránila svůj návrh poslankyně.

Nové televize a set-top-boxy

Cílem zákona je i přechod na nový formát zemského digitálního vysílání, na formát DVB-T2. Kvůli tomuto kroku si bude muset řada domácností koupit nové set-top-boxy. Nebo rovnou pořídit nové televize. Češi na tento krok budou mít čas do roku 2021.

Stát odhaduje, že výměny přijdou diváky na zhruba pět miliard korun.

Před náklady domácností na výměnu televizorů varoval budoucí ministr financí Ivan Pilný (ANO). Postihne to podle něj hlavně tu skupinu lidí, která přijímače vyměňuje nikoli v cyklu přirozené obměny, ale až když jsou "na šrot". Obdobně se vyjádřil poslanec ČSSD Jiří Koskuba. "Zapomínáme na seniory, pro které je televize často jediným společníkem," poznamenal. Přelaďovat digitální televize nebo digitální rádia na nový systém podle něj není pro seniory snadná věc.

Levnější data před volbami

Politici se několik měsíců před volbami pustili do operátorů kvůli vysokým cenám, které účtují zákazníkům. Ceníkové sazby za mobilní data v Česku totiž patří mezi nejvyšší v Evropské unii. Jedním z hlavních kritiků se stal premiér Bohuslav Sobotka.

Kvůli postoji k dnes schválenému zákonu a údajnému nadržování mobilním operátorům přišel v únoru o křeslo ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Mládek byl kritizován mimo jiné kvůli tomu, že jeho úřad do návrhu telekomunikačního zákona doplnil zákaz možnosti sjednávat si u operátorů individuální ceny tarifů.

Pritoritou se zákon stal pro nového ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka.

O zákonu bude ještě jednat Senát a musí ho podepsat prezident Miloš Zeman.

Reklama

Doporučované