Hlavní obsah

Levná data: Proč stát posílá lidi do Polska

Politický boj kolem cen operátorů.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Data jsou v Česku dražší než v Evropě. Dělá s tím stát něco? Ve studiu Seznam Zprávy se sešli Jiří Peterka, radní ČTÚ, Petr Rafaj z ÚOHS a Václav Zakouřil, ředitel regulatorní záležitosti v O2.

Článek

Vláda se bude zabývat novelou, která má Čechům zlevnit ceny mobilních dat. Zákazníci budou moci například rychleji přejít ke konkurenci. Rozhýbe to trh?

Politici se v předvolebním roce pustili do operátorů kvůli vysokým cenám, které účtují zákazníkům. Ceníkové sazby za mobilní data patří mezi nejvyšší v Evropské unii. Vymýšlejí kvůli tomu novou regulaci. A souboj je i plný přešlapů. Náměstek ministra průmyslu a obchodu Lubomír Bokštefl dostal od svého nadřízeného Jana Mládka důtku za komentář, v němž řekl, že kdo chce ceny jako v Polsku, má se tam odstěhovat.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky na trhu prakticky neexistuje konkurence. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek proto dostal za úkol na vládu přinést novelu zákona o elektronických komunikacích, která to má napravit.

Regulátor má dostat možnost udělovat operátorům vyšší pokuty a zákazníci budou moci rychleji přejít ke konkurenci.

Podle Mládka se stala zásadní chyba už v minulosti. „Jeden z problémů je soutěž na čtvrtého operátora, která selhala v roce 2013. Bude to chtít diskuzi, jestli nebyly špatně nastavené podmínky soutěže,“ řekl Seznamu Jan Mládek.

Má regulátor dostatek možností zasáhnout? Zlevní chystaná novela ceny obyčejným zákazníkům? Ve studiu Seznam Zprávy diskutovali Jiří Peterka, radní Českého telekomunikačního úřadu, Petr Rafaj z Úřadu na ochranu hospodářské soutěže a Václav Zakouřil, ředitel regulatorní záležitosti v O2.

Reklama

Doporučované