Hlavní obsah

Česko nakoupí dalších pět milionů testů pro školy, firmám stále chybí

Foto: David Neff

Firmy horečně shání antigenní testy pro zaměstnance. Podle distributorů přijdou další dodávky po 15. březnu.

Reklama

Česko posílí své zásoby antigenních testů. V pondělí o tom rozhodla vláda. Zakázku na dalších zhruba pět milionů testovacích sad vypíše Správa státních hmotných rezerv.

Článek

Vláda rozhodla, že tuzemské pohotovostní zásoby antigenních testů dosáhnou 7,65 milionu kusů. Součástí se stane i 2,6 milionu testů, které objednalo Ministerstvo vnitra v únoru pro školy. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) oznámila, že testy nakoupí Správa státních hmotných rezerv.

„Budou tam vytvořeny pohotovostní zásoby zejména pro veřejnou oblast a pro školy. Školám by tyto zásoby měly vystačit zhruba do května,“ popsala Alena Schillerová.

Česko začalo ve velkém testovat v minulém týdnu. Zatímco školy jsou zavřené, firmy nad 50 zaměstnanců dostaly povinnost testovat své zaměstnance. Na totéž se připravují i úřady a veřejný sektor.

Pro některé firmy však představuje testování velký problém, protože se jim nedaří narychlo získat testy. U distributorů jsou vyprodané a kapacity mobilních týmů i veřejných testovacích míst jsou plné. „Pro nové zákazníky z řad firem budeme mít antigenní testy k dispozici nejdříve po 15. březnu,“ řekla pro SZ Byznys Jana Sobotková z firmy Medical Monitor.

Podobnou zkušenost má i další distributor Intelsol, i on čeká na další dodávky. „Další objednávky můžeme pokrýt zhruba za dva týdny,“ píše distribuční firma.

„Nám přistává letadlo dnes, ve středu a ve čtvrtek. Balíme a expedujeme denně. Kapacity výrobců jsou poměrně veliké, například dva miliony kusů týdně,“ popisuje David Tomášek, ředitel distribuční firmy Trios. Odhaduje, že situace se postupně bude stabilizovat, až do Česka dorazí další objednané zásilky.

Firmy, kterým se testy nepodařilo získat, tak mají dvě možnosti: držet zaměstnance v režimu home office, nebo je poslat do veřejných testovacích center. Ta jsou však totálně zahlcená, v některých regionech nabízejí volný termín pro online objednání dokonce až na květen.

I proto v pondělí ministři znovu apelovali na firmy, aby se testy pokusily zajistit vlastními silami.

„Firmy jsou povinny zajistit testování pro zaměstnance. Buď jim nabídnou samotesty, nebo jim otestování musí zajistit prostřednictvím firemního lékaře,“ zdůraznil ministr Karel Havlíček (za ANO) po pondělním jednání vlády.

A vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) pak podnikům pohrozil, že v případě, že budou zahlcovat odběrová místa a posílat tam své lidi, „vláda by musela omezit testování zaměstnanců ve veřejných centrech“. Jakým způsobem by to bylo možné udělat, ale nevysvětlil.

Reklama

Doporučované