Hlavní obsah

Přijďte v květnu. Termíny testů na covid mizí po celém Česku

Foto: David Neff

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Se zahájením povinného testování na koronavirus ve firmách se po celém Česku začínají rychle plnit i termíny antigenního testování pro veřejnost. Zaměstnance tam posílají zejména menší firmy. Někde si zájemci počkají až do května.

Článek

Kvůli povinnému testování ve firmách došlo nyní po celé republice k nárůstu zájmu o antigenní testování v nemocnicích či zdravotnických střediscích. Lhůty se prodloužily v jednotlivých regionech různě. Někde o týden, jinde si zájemci o antigenní test musí počkat i měsíc a víc.

Zdravotnická střediska si zvýšený zájem zdůvodňují tím, že se k nim chodí testovat lidé, kteří potřebují potvrzení o testu pro zaměstnavatele.

Třeba Klaudiánova nemocnice v Mladé Boleslavi, kde se nachází velká průmyslová zóna okolo továrny Škoda Auto, v pondělí dopoledne nabízela první volné termíny až na začátek dubna. „Využily toho především menší firmy a poslaly k nám své zaměstnance. Nepoznáme však, kdo je z jaké firmy, protože lidé se k testování hlásí každý sám za sebe,“ říká mluvčí nemocnice Hana Kopalová. Mladoboleslavská nemocnice má denní testovací kapacitu zhruba pro 200 zájemců. Navýšit ji už podle Kopalové nemůže.

Obsazené termíny mají i odběrová místa v Libereckém kraji. Až do konce dubna jsou už zarezervované termíny třeba v Liberci, Turnově čí Frýdlantu. Řešit to dnes bude i krizový štáb Libereckého kraje.

„Navyšovat testovací kapacitu v nemocnicích v tuto chvílí nemůžeme, protože očekáváme zvýšený přísun lidí objednaných na PCR testy. Volné termíny na antigenní testování sice ještě jsou, ale je potřeba za nimi cestovat. Každopádně ale bude nutné, aby si firmy a další instituce zařídily povinné testování pro své zaměstnance u sebe,“ vyzývá hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK).

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dnes na tiskové konferenci v Lidovém domě řekl, že o obrovském zájmu lidí na antigenní testování ví. Podle Hamáčka k situaci došlo proto, že některé firmy šly podle jeho slov nejjednodušší cestou a poslaly své zaměstnance do testovacích center. Podle Hamáčka by firmy měly testovat hlavně ve svých prostorách a až bude dostatek samotestů, nápor na testovací centra by měl ustat.

„Pokud by se ukazovalo, že ta snaha testovat zaměstnance přehlcuje centra, tak by vláda musela přijmout nějaká opatření, například, že by omezila přístup těch zaměstnanců do tohoto systému a tlačila by firmy k většímu využívání samotestů,“ nastínil Hamáček, co by vláda mohla udělat v případě, že by se situace nezlepšila.

Podle hejtmana Půty je ale na vině nešťastné vyjádření ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO). „Jedna z věcí, které fungovaly, dostala ránu pod pás minulý čtvrtek, kdy pan vicepremiér Havlíček vyzval v přímém přenosu lidi a firmy, aby svou novou povinnost antigenního testování klidně vyřešili tím, že se přihlásí na test ve volně dostupných testovacích místech. A výsledek se brzy dostavil,“ uvedl.

Opozice: Za test musí stát platit firmám víc

Podle opozice vláda situaci opět jednoduše podcenila. „Není možné, aby vláda zavedla povinné testování zaměstnanců a nezajistila navýšení kapacit či dostatečný příspěvek firmám na testy. Zaměstnavatelé tvrdí, že současný příspěvek není dostačující. Vláda musí příspěvek navýšit, aby motivovala firmy k zajištění testování nebo musí navýšit kapacity na testovacích místech,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Vláda platí z veřejného zdravotního pojištění 60 korun na test, proplatí čtyři testy měsíčně na každého zaměstnance či osobu samostatně výdělečně činnou (OSVČ).

Cestování za volnými termíny do jiného okresu komplikují současná omezení pohybu. Nicméně i jinde než na severu Čech si zájemce počká na antigenní testování déle, než tomu bylo v minulosti. Třeba ve Fakultní nemocnici Hradec Králové bylo ještě před týdnem možné sehnat termín antigenního testování na týž nebo druhý den.

„Zájem veřejnosti o testy vzrostl a čekací lhůty se prodloužily. Dnes jsou volné termíny až na víkend či příští týden,“ říká mluvčí zařízení Jakub Sochor. Královéhradecká fakultní nemocnice má podle něj kapacitu zhruba na 500 antigenních testů denně.

Reklama

Doporučované