Hlavní obsah

Nouzi hlásí už devět středočeských nemocnic, testovací místa kolabují

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Unavený zdravotnický personál v kolínské nemocnici.

Reklama

Už devět nemocnic ve Středočeském kraji muselo vyhlásit stav hromadného postižení osob. Nemocnice ve středních Čechách navíc čelí obrovskému zájmu o antigenní testování, termínů ale není dostatek.

Článek

Stav hromadného postižení osob vyhlásily nemocnice v Benešově, Čáslavi, Kolíně, Kutné Hoře, Mělníku, Mladé Boleslavi, Nymburku, Příbrami a Rakovníku.

Podle radního pro oblast zdravotnictví Pavla Pavlíka (ODS) tento mimořádný stav v nemocnicích neznamená, že by lidé nebyli ošetřeni.

„V žádné z těchto nemocnic není ohrožená akutní péče, není ohrožena starost o pacienty. Je to systém, který je náročný na management nemocnic, na střídání služeb a pro personál. Pro pacienta to znamená, že jestli byl zvyklý, že v mírových dobách měl k dispozici několik lékařů a sester, tak teď bude mít k dispozici jednoho lékaře, jednu zdravotní sestru,“ řekl k aktuální situaci radní pro oblast zdravotnictví Pavlík.

Lékařská péče podle něj zůstává zachovaná, lidé se nemusí bát toho, že pokud by někdo měl například srdeční slabost, že by nebyl ošetřený.

Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN) dnes na tiskové konferenci oznámila, že v nemocnicích ve středních Čechách je nárůst středně těžkých a těžkých případů.

Epidemická situace ve Středočeském kraji k 5. 3. 2021 - nemocnice

- Aktuální počet hospitalizovaných 762

- 110 pacientů s těžkým průběhem

- Na JIP aktuálně 144 osob, z toho 65 na umělé plicní ventilaci

Hejtmanka na dotaz Seznam Zpráv potvrdila, že stejně jako v Praze i ve Středočeském kraji jsou v nemocnicích vyčerpané termíny pro antigenní testování. Apeluje na všechny firmy, aby co nejvíce využívaly samotestování.

„Pan ministr vnitra Jan Hamáček několikrát řekl, že pokud nemůžou firmy sehnat samotesty, že mají využívat odběrová místa a nechávat se testovat. To ale spustilo totální kolaps, ta místa jsou přeplněná a my potřebujeme naopak ty zaměstnance, kteří pracovali v odběrových místech, uvnitř nemocnic,“ popsala situaci ve Středočeském kraji ohledně antigenního testování hejtmanka Pecková.

S antigenním testováním bude podle ní pomáhat armáda, která by měla uvolnit ruce zdravotníkům.

Kde jsou ohniska

Situace ve středních Čechách podle Peckové není vůbec dobrá. „Přírůstky jsou enormní. Aktuálně máme na 100 tisíc obyvatel 1926 nemocných osob. Bohužel také velmi výrazně stoupl počet osob, které zemřely,“ oznámila.

Řekla také, že ohniska nákazy jsou hlavně ve školských zařízeních, ve věznicích, výrobě a v sociálních službách. Záchranka má v současnosti denně v průměru 400 až 430 výjezdů.

Ve středních Čechách zatím lidé dostali zhruba 78 tisíc dávek vakcín, dvě dávky má přibližně 20 tisíc zájemců. Začalo očkování pedagogů, postupně se zapojují praktici. V regionu funguje 19 očkovacích míst, další tři jsou před dokončením. Dodávky vakcín příští týden vzrostou.

„Od pondělí očkujeme v masivním měřítku pedagogické pracovníky 55 plus,“ uvedl radní. Začalo také očkování seniorů, kterým je více než 70 let,“ řekl radní pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík.

Nová očkovací centra začnou v nejbližších týdnech fungovat v Mnichově Hradišti, Dobřichovicích a v Novém Strašecí.

Reklama

Doporučované