Hlavní obsah

Tři středočeské nemocnice vyhlásily stav hromadného postižení osob

Foto: David Neff

Péče o pacienta s covidem-19 v nemocnici ve Slaném (ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •

Tři středočeské nemocnice vyhlásily stav hromadného postižení osob. Nemocnice v Benešově a Mladé Boleslavi už takřka nemají volné kapacity, během dne se přidala i nemocnice v Kolíně.

Článek

O krizové situaci středočeských nemocnic informovala hejtmanka Petra Pecková (STAN) na Twitteru. „Zdravotnické zařízení se dostává do režimu provozu, kdy úroveň poskytované péče z důvodu relativního či absolutního nedostatku zdrojů již neodpovídá běžnému standardu poskytování zdravotní péče v ČR,“ upozornila.

Ve středu odpoledne se do problémů s odbavením pacientů dostala nemocnice v Kolíně. Už ráno oznámily potíže s kapacitou Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov a Klaudiánova nemocnice v Mladé Boleslavi.

„V tuto chvíli máme volné jednotky lůžek, samozřejmě se snažíme operativně reagovat. Když nám zbývá poslední jedno dvě lůžka, tak to vždy uděláme tak, abychom si navýšili počet. Ale už se dostáváme k hranici, že nebudeme mít kam navyšovat,“ popsala situaci pro Seznam Zprávy Hana Kopalová, mluvčí Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi.

„Nevíme, jak se ta situace bude dál vyvíjet. Ráno byla situace jiná, teď je zase jiná. Mění se to rychle,“ poznamenává mluvčí nemocnice a dodává, že urgentní péče stále funguje – tedy o lidi se zlomeninami nebo infarktem se postarají, na druhou stranu plánované zákroky prakticky nejsou realizované, zůstaly jen ty akutní a onkologické.

V kolínské nemocnici se rozhodli vyhlásit stav kvůli celkovému vyčerpání lůžek i výrazně rostoucímu počtu nakažených v okrese Kolín. Pro ČTK to uvedl předseda představenstva nemocnice Petr Chudomel.

Do stavu hromadného postižení osob (HPO) se v úterý dostal celý Pardubický kraj. Podle Peckové by ho Středočeský mohl brzy následovat.

„Situace se vyvíjí rychle, dnes nebo zítra očekáváme vyhlášení stavu hromadného postižení osob v dalších nemocnicích, případně plošně v celém kraji,“ uvedla.

Na hranici svých možností jsou ale nemocniční kapacity i v dalších krajích. „Jsme na tom podobně špatně, máme nulový stav,“ hlásí mluvčí Plzeňského kraje Eva Mertlová a dodává, že už před čtrnácti dny kraj žádal Národní dispečink intenzivní péče, aby stav hromadného postižení osob vyhlásil, dosud stále čekají na reakci. Fakticky přitom už dva týdny jsou v podobné situaci jako v krajích, kde stav vyhlásili.

Podle právních analýz, který si Plzeňský kraj nechal během dne zpracovat, navíc není stav hromadného postižení osob ukotven v zákoně. Jde tak fakticky o popis stavu naplněnosti nemocnic. Správněji by se tak mělo mluvit o tom, že kraj nebo nemocnice tento stav „konstatovaly“, ne vyhlásily.

Středočeský kraj pak stav hromadného postižení osob vysvětluje jako mimořádnou událost, „při níž se zdravotnická zařízení dostávají do režimu provozu, kdy úroveň poskytované péče, z důvodu relativního či absolutního nedostatku zdrojů, již neodpovídá běžnému standardu poskytování zdravotní péče v ČR“.

Reklama

Doporučované