Hlavní obsah

Pacienty budeme převážet do Německa a letecky do Švýcarska, oznámil Hamáček

Foto: vláda.cz

Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček.

Reklama

aktualizováno •

Ministr vnitra Jan Hamáček po jednání Ústředního krizového štábu oznámil, že kvůli velmi špatné situaci v Česku budou pacienti s koronavirem převáženi do zahraničí.

Článek

Čísla jsou rekordní a situace v Česku je velmi špatná. Těmito slovy zahájil tiskovou konferenci ministr vnitra Jan Hamáček. Oznámil, že čeští pacienti s koronavirem budou převáženi do zahraničí. Rozhodovat podle něj bude lokalita a také zdravotní stav pacienta, aby mu transport neublížil.

„Devatenáct pacientů je dohodnutých v Německu, tam je těch lůžek nabídnuto několik desítek. Švýcarsko nabízí 20 míst, transport letecky. A jak jsem říkal, probíhají jednání s Polskem, tam je nabídnuto 200 lůžek, co říkala polská strana,“ řekl po zasedání Ústředního krizového štábu ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Zatím není rozhodnuto, kdy převozy začnou nebo z jakých nemocnic budou pacienti převáženi.

Opět čekání na testy

Seznam Zprávy také zjišťovaly, jaká je v současné době poptávka po antigenním testování. Například ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v Praze jsou termíny na antigenní testování plné a je možné se objednat až na 13. března. Ústřední krizový štáb podle Hamáčka o velkém zájmu lidí ví a bude to řešit.

„My jsme řešili, že v důsledku povinného zavedení testování ve firmách se část té poptávky přelila do současných kapacit a prodloužily se lhůty. To určitě budeme řešit, to je spíš na Ministerstvo průmyslu a obchodu, aby vedlo dialog s firmami, že to nařízení je myšleno primárně na samotestování a řešením není tu zodpovědnost přehodit na stát a současné kapacity. Ono už tolik prostoru pro navyšování kapacit není,“ reagoval na velký zájem lidí o antigenní testování Hamáček.

Oznámil také, že vláda zváží uložení pracovní povinnosti ambulantním lékařům, pomáhali by v nemocnicích. Řekl také, že podobně jako v Pardubickém kraji může být kapacita nemocnic naplněna i v dalších regionech. Ukazuje se přitom, že problém není v počtu přístrojů či lůžek, ale v množství personálu, dodal.

V českých nemocnicích je s koronavirem přes 8 tisíc lidí, což je dosud nejvíce. Dál přibývá i těžkých případů, maximum se v úterý posunulo na 1 661 pacientů. Je to o sto víc než v neděli a o šest víc než v pondělí. V úterý v Česku přibylo více než 16 tisíc případů covidu-19, což je čtvrtý nejvyšší údaj za rok epidemie. Dosavadní rekord je ze 6. ledna a je zhruba o tisícovku vyšší. Vyplývá to z aktualizovaných dat ministerstva zdravotnictví.

Reklama

Doporučované