Hlavní obsah

Česko není pro azylanty atraktivní, to se ale může změnit, varuje europoslanec Zahradil

Češi jsou ochotní vyměnit větší bezpečnost za méně peněz z Unie, tvrdí europoslanec Zahradil.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Migrační politika v Evropské unii se začíná měnit, tvrdí expert ODS na zahraniční politiku a europoslanec Jan Zahradil. Nižší počet žádostí o azyl je podle něj dočasný trend.

Článek

Spory v německé vládě o vracení běženců z hranic, tvrdý postoj k migrantům nového italského kabinetu a podobně nekompromisní postup rakouského kancléře Sebastiana Kurze jsou podle europoslance Jana Zahradila (ODS) důkazem, že v Evropě sílí razantnější přístup k uprchlíkům.

„Migrační vlna za poslední rok a půl trochu zeslábla. Byla uzavřena balkánská cesta. Ten problém ale nezmizel. Teď se to týká jiných zemí, především Itálie. Vytváří se tady něco, co rakouský kancléř nazývá koalicí ochotných, což je Rakousko, Bavorsko, Itálie a také Maďarsko,“ říká ve Výzvě Zahradil.

Důkazem obratu je podle europoslance ODS i to, že už ani německá kancléřka Angela Merkelová netrvá na uprchlických kvótách. Český postoj podle Zahradila komplikuje to, že nemáme vládu s důvěrou. Navíc se přidaly spory o nominaci Miroslava Pocheho (ČSSD) na ministra zahraničí.

„Pokud jeho jméno Andrej Babiš přinese mezi navrhovanými, troufl bych si se stoprocentní jistotou odhadnout, že ho prezident nejmenuje,“ předpovídá Zahradil.

Co přijde, pokud ČSSD bude Pocheho dál chtít na post šéfa diplomacie? Jak Zahradil hodnotí jeho postoje k migraci a hlasování Pocheho v europarlamentu? Měla by se ČR přidat ke „koalici ochotných“? A co může tvrdý postoj Bavorska nebo Rakouska znamenat pro Česko? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované