Hlavní obsah

Pětina dávek na bydlení zmizí kvůli trikům a obcházení zákona, říká ministryně

Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sociální dávky na bydlení jsou často zneužívány, je třeba v systému udělat pořádek, říká odcházející ministryně práce.

Článek

Jaroslava Němcová už se chystá na odchod z čela Ministerstva práce a sociálních věcí. Vznikne-li nová koaliční vláda, vystřídá ji podle dohody ČSSD a ANO sociální demokrat Petr Krčál. Přesto do poslední chvíle vede boj o novelu zákona o hmotné nouzi, kterou poslala do vlády. Změnit chce hlavně systém dávek na bydlení.

Proti jejímu návrhu se zvedla vlna odporu. Opozice varuje, že novela podle Němcové připraví o střechu nad hlavou tisíce lidí, protože jim odejme sociální dávky na bydlení. A bez nich nebudou mít šanci zaplatit nájem ani v chudinských ubytovnách.

Němcová ale tvrdí, že naprosté většiny klientů se změny nedotknou - pokud s dávkami nepodvádějí.

Stát na bydlení poskytuje jednak příspěvek na bydlení, nejchudším navíc tzv. doplatek na bydlení. Celkem dávky dostává přes 250 tisíc domácností. Doplatek se vyplácí 50 tisícům lidí, často z chudinských ubytoven.

Podmínkou pro přiznání příspěvku jsou náklady na bydlení vyšší než 30 procent čistého příjmu domácnosti. Podporu kromě nezaměstnaných či chudých z ubytoven dostávají nízkopříjmové rodiny, samoživitelé s dětmi či senioři ve standardních bytech.

Video:  Cizinci objevili štědrost českého systému dávek na bydlení

Byty na chudém sídlišti skupují cizinci, hlavně Rusové.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Podle Němcové však až 20 procent příjemců tuto dávku pobírá díky různým trikům a obcházení zákona.

„Přišli jsme na to, že dávky pobírají lidé s vyššími nepřiznávanými příjmy. Bydlí třeba v nájmu, ale mají vlastní byty, které pronajímají, nebo je fiktivně nechávají svým dětem,“ říká Němcová.

Jindy se náklady na bydlení uměle zvyšují tím, že si žadatelé o dávku započítají do nájmu enormně vysoké zálohy na energie. Nebo vykazují nájem za větší byt, než v jakém skutečně bydlí. Případně v bytě není hlášen zaměstnaný člen rodiny, aby svým platem nezvedal celkový příjem domácnosti.

„Tím vším se ta dávka nadužívá, tomu chceme zamezit,“ říká Němcová.

Příspěvek na bydlení by se tak měl lépe kontrolovat. Jeho přiznání má předcházet šetření sociálních pracovníků přímo v místě bydliště žadatele. Státní kasa by jen lepší kontrolou měla ušetřit 1,5 až 2 miliardy korun ročně.

Video: V Jirkově se vyprazdňují domy. Lidé opouštějí byty kvůli spekulantům

V Jirkově se vyprazdňují domy.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Kromě toho má novela zákona omezit byznys s chudobou, který stojí na doplatku na bydlení. Stát ho vyplácí lidem v nouzi bez ohledu na to, že bydlí často v předražených bytech či ubytovnách. Lidé, kteří dlouhodobě nepracují a žijí jen z existenčního minima nedosahujícího ani 4 tisíce korun na osobu, podle Němcové „klidně platí” i šest tisíc korun za lůžko v pokoji nekvalitní ubytovny. Nájem dorovnává stát - právě doplatkem na bydlení.

Novela má snížit limit pro úhradu doplatku z 80 procent tzv. normativu - tedy uznaných nákladů na bydlení - na pouhých 60 procent. Jak varují kritici, může se pak stát, že klienti ubytoven nebudou schopni nájemné hradit a přijdou o střechu nad hlavou. Němcová je přesvědčena, že k tomu nedojde.

Co ji k tomuto optimismu vede? Jak má opatření další byznys s chudobou znemožnit? A jak si ANO představuje důchodovou reformu? Sledujte Výzvu ve videu nad tímto článkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované