Hlavní obsah
Online

Vláda: Papírnictví a obchody s dětským oblečením mohou od úterý otevřít

Záznam tiskové konference po jednání vlády.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- V Česku se potvrdil výskyt takzvané britské mutace koronaviru, která je nakažlivější než nyní rozšířená varianta.

- Papírnictví a prodejny dětského oblečení a obuvi budou moci od úterý znovu otevřít. Dnes to schválila vláda.

- Vláda bude ve Sněmovně usilovat o prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii covidu-19 o dalších 30 dní.

  • Do velkého očkovacího centra v O2 universum pošle armáda stovky vojáků

    Vybudování velkokapacitního očkovacího centra v O2 universum v pražské Libni na dnešním zasedání schválila vláda. Armáda povolá na pomoc vojáky. V plánu je podle předsedy kabinetu Babiše očkovat až 10 000 lidí denně. „Náklady na vybudování centra se odhadují na 11,8 milionu korun,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání kabinetu ministr zdravotnictví Blatný. Centrum má začít fungovat do konce ledna. Blatný poděkoval armádě za pomoc. „Armáda uvolní až 500 vojáků v činné službě. Vybudováním byla pověřena Ústřední vojenská nemocnice. Ministerstvo zdravotnictví zajistí součinnost,“ uvedl. Komplex O2 universum navazuje na O2 arenu z jižní strany, má rozlohu téměř 50 000 metrů čtverečních ve čtyřech podlažích. Největší sál má kapacitu 4500 lidí.

  • Plošné testování školáků? Vláda zatím nezaujala stanovisko

    Ministr zdravotnictví Blatný původně předpokládal, že k nějaké formě prezenční výuky by se žáci závěrečných ročníků základních a středních škol mohli vrátit právě nejdříve od 25. ledna. Nakonec se tak stane nejdříve v únoru. „Dohodli jsme se na tom, že zatím není vhodné, aby se zvyšoval počet tříd, které navštěvují školy. Je potřeba dosáhnout zejména stabilizace stavu a ústupu zatížení nemocnic,“ poznamenal Blatný. Jakmile to bude možné, půjdou do školy jako první maturanti či žáci devátých tříd, dodal. Termín chce sdělit společně s ministrem školství Plagou. Před unáhleným rozvolněním varoval o víkendu prezident České lékařské komory Milan Kubek, podle kterého by v případě znovuotevření škol měli žáci a studenti každý týden plošně podstupovat antigenní testy. Zástupci školských organizací si ale neumějí představit, jak by to mělo fungovat. Vláda podle Blatného o této možnosti dnes nehovořila.

  • Papírnictví nečekají, že přijdou davy zákazníků

    Rozšíření sortimentu o papírenské zboží a oděvy a obuv pro děti vítá Svaz obchodu a cestovního ruchu. Podle jeho prezidenta Tomáše Prouzy patří u zákazníků mezi nejvíce dotazované sektory. „Zboží je obvykle součástí jiného nákupu, neměla by se tak výrazně zvýšit mobilita lidí,“ řekl dnes. Papírnictví sice otevření vítají, ale velkou návštěvnost, zvláště v obchodních centrech, neočekávají. Musely by se otevřít i další obchody, fungovat by musely znovu začít také kancelářské provozy. V České republice od 27. prosince platí nejvyšší stupeň rizika protiepidemického systému PES. Platí zákaz maloobchodního prodeje s výjimkou potravin, drogerií, lékáren, optik, galanterií nebo květinářství. Tyto obchody smějí nabízet jen nezbytné zboží.

  • Očkování náměstkyně Šteflové? Může skončit rezignací jako v kauze ředitele

    S náměstkyní Alenou Šteflovou, která se nechala ve Státním zdravotním ústavu přednostně očkovat proti covidu-19, ministr Blatný zatím nemluvil. „Situaci chce dořešit v úterý,“ řekl dnes Blatný na tiskové konferenci po jednání vlády. Pokud by se podezření, na které upozornily Seznam Zprávy, potvrdilo, bude ministr postupovat obdobně jako u ředitele SZÚ. Dosavadní šéf SZÚ Pavel Březovský rezignoval ve čtvrtek kvůli informacím, že se v ústavu očkovali vedle zaměstnanců i jejich příbuzní. Vedením ústavu byla poté dočasně pověřena doktorka Barbora Macková. Server Seznam Zprávy ve středu napsal, že SZÚ rozdělil tisícovku vakcín proti nemoci covid-19 mezi své zaměstnance i jejich příbuzné. Většina z nich nepatřila mezi rizikové osoby, tedy zdravotníky či seniory. Březovský rezignoval po rozhovoru s Blatným. Uvedl, že za situaci přijímá veškerou odpovědnost a za prioritu považuje, aby byl zachován bezproblémový chod ústavu. Mezi naočkovanými v SZÚ byla i náměstkyně ministra zdravotnictví Alena Šteflová, informoval v pátek web Seznam Zprávy. „Já jsem se jí ptal a ona to nepopírá. Je to špatně,“ řekl tehdy k tomu serveru ministr Blatný.

    Původní článek Seznam Zpráv čtěte zde:

  • Reklamace z krajů budeme řešit, řekl Blatný k distribuci vakcíny

    „Požádal jsem, aby nemocnice zejména u očkování u zdravotníků posunuly druhou dávku vakcíny na 28 dní,“ podotkl Blatný. „Je to doporučení, ne příkaz. Zejména se chceme vyhnout tomu, aby si to každý posunoval jinak. Jsou indicie zejména z Izraele, že optimální funkce vakcíny je tehdy, pokud se podá mezi 21. a 28. dnem.“ Ke stížnostem, že je vakcína distribuována nespravedlivě, jak o tom dnes hovořil například liberecký hejtman Martin Půta (Starostové) Blatný řekl, že rozdělování vakcíny mezi kraje v principu vychází z počtu populace v daných regionech, a také počtu lidí nad 65 let věku. „Vím, že byly reklamace z některých krajů, předal jsem je dál kolegům, aby to vyřešili.“

  • Blatný: Trváme na maximálním množství vakcíny, ale ovlivnit to nemůžeme

    K množství vakcín, které do Česka přijde, ministr Blatný řekl, že vláda nemá možnost ovlivnit, jakým způsobem dodavatel množství omezí. „Neustále trváme na tom, že do České republiky musí jít maximum dávek. Ale neumím a nechci to garantovat, kolik přesně vakcíny bude. Nejsme schopní to ovlivnit. Pro blaho lidí této země trváme na tom, aby se sem vakcíny dostaly co nejdříve,“ uvedl ministr.

  • Otevření obchodů vychází vstříc rodičům, řekl Havlíček

    K otevírání obchodů s papírenským sortimentem a s dětskou obuví a oblečením ministr Havlíček řekl, „že se již od konce prosince i s ohledem na sezonnost množí požadavky zejména mladých rodin na to, aby byla šance dětem koupit oblečení, protože dorůstají. Je pravda, že je to částečně dostupné na internetu, ale respektujeme, že může být problém se zkoušením sortimentu. Děti také potřebují papírenské potřeby.“

  • Školy budou v současném režimu pokračovat i příští týden

    I příští týden budou školy pokračovat v současném režimu výuky. Dnes to uvedl ministr školství Robert Plaga (za ANO). Aktuálně jsou otevřené pouze mateřské a speciální školy a první a druhé třídy škol základních. Mluvčí Ministerstva školství Aneta Lednová už dříve řekla, že prioritou resortu je zejména co nejrychlejší obnovení prezenční výuky závěrečných ročníků základních a středních škol. V lednu se to ale nestane. „Školy budou i v příštím týdnu, tj. od 25. ledna, pokračovat ve výuce dle současného režimu, který odpovídá stupni 5 matice opatření PES,“ napsal Plaga.

  • Taxikáři budou moci žádat o příspěvek 500 korun denně, a to i zpětně

    Taxikáři, kteří jsou OSVČ nebo jednatelé malých s. r. o, budou moci čerpat příspěvek, tzv. kompenzační bonus 500 Kč za den kvůli dopadům pandemie. O příspěvek budu moci žádat i zpětně od 22. října. Dnes to schválila vláda, informovala na tiskové konferenci po jednání kabinetu ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Stát totiž taxislužby uznal jako mobilní provozovatele služeb. Definici vozu taxislužby jako mobilní provozovny mělo na starosti Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v této souvislosti již dříve vysvětlil, že při výkladu mobilní provozovny podle živnostenského rejstříku je možné auta taxi za tyto provozovny považovat. Podle Havlíčka je tak spravedlivé uznat nárok postižených taxikářů, pokud to zákon alespoň trochu umožňuje.

  • Už rok omezujeme necovidovou péči, řekl ministr

    Blatný: „Naším cílem je dosáhnout poklesu hospitalizovaných. Při hodnotách kolem dvou tisíc je systém schopen dlouhodobě fungovat tak, že se nebudeme muset starat jen o nemocné s koronavirem, ale budeme se moci starat i o další nemocné. Koronavirus není jediným onemocněním, a my kvůli němu už rok oddalujeme péči o lidi, kteří se k ní nyní nemohou dostat.“

  • V Česku už je britská mutace, soudí Blatný

    „Laboratoř Státního zdravotního ústavu vyjádřila podezření, že se tato varianta (britská mutace – pozn. red.) u nás nachází. Bude to v nejbližších dnech ověřeno. V současné době asi deset procent vzorků, které vyšetřujeme, může obsahovat tuto variantu. Je to v korelaci s ostatními zeměmi kolem nás, kde se pohybuje také mezi 10 až 15 procenty. Tato varianta se šíří zhruba o 40 procent rychleji. To, co by se jinak stalo během deseti dnů, může u této varianty proběhnout za šest dnů,“ dodal Blatný.

  • Blatný: Kdybychom otevřeli stavidla, do tří týdnů zkolabuje zdravotnictví

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády nastínil, co by se podle něj mohlo stát, pokud by se nyní v Česku uvolnila opatření. „Kdybychom uvolnili naráz všechna opatření, pak víme, že máme v Česku asi 400 tisíc lidí ve věku 80 let a více. Ve chvíli, kdy tito lidé onemocní, asi třetina z nich skončí v nemocnici. Odhadem 130 tisíc osob. Dvacet procent z těch, kteří skončí v nemocnici, potřebuje intenzivní péči, což by bylo 26 tisíc lidí,“ řekl Blatný. „Pokud by k tomuto došlo a opravdu se uvolnila stavidla a epidemii se nechal přirozený průběh, během tří týdnů se může stát, že bude překročena kapacita českého zdravotního systému. V tu chvíli je to problém každého z nás, kdo potřebuje i běžnou lékařskou péči. Toto se nestane, uvádím to jen jako příklad toho, proč musíme trvat na dodržování opatření a v nejvyšších stupních, kde se nyní nacházíme, je nezbytně nutný nouzový stav.“

  • Hamáček: Lidé budou naštvaní, ale otevřít školy a restaurace nelze

    Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) po zasedání vlády: „Všichni jsme viděli, jak rychle epidemie nabrala sílu koncem roku po uvolnění, a to je riziko, které si dovolit nemůžeme. Společně všichni budeme apelovat na poslance, aby nouzový stav prodloužili. Z mého pohledu žádná jiná racionální a bezpečná alternativa není. Máme šanci využít sestupného trendu a počty stlačit co nejvíce, aby byla rezerva a prostor pro další vývoj, pokud by se epidemie měla vracet. Lidé budou naštvaní, že děti zůstanou ještě nějakou dobu doma, že některé služby nebudou k dispozici a restaurace zůstanou zavřené, ale to je problém celé Evropy. Kolem nás – Německo a Rakousko – zpřísňuje, protože se také obávají příchodu britské mutace. Je to reakce na aktuální realitu.“

  • Program COVID bude i pro malé ubytovatele

    Vláda schválila pokračování programu COVID ubytování s alokací zhruba čtyři miliardy korun. Podporu kromě hromadných ubytovacích zařízení získají i individuální, tedy ubytovatelé v soukromí, malé penziony či apartmány. Dotace budou přidělovány za 78 dní, kdy byl provoz ubytovacích zařízení kvůli vládním protiepidemickým opatřením omezen. Dnes to sdělili zástupci odboru komunikace Ministerstva pro místní rozvoj, které program připravilo. Výzva pro hromadná ubytovací zařízení bude zveřejněna 25. ledna, pro individuální ubytovací zařízení 1. února. Provozovatelé individuálních ubytovacích zařízení budou mít nárok na dotaci 200 korun na den. V případě hromadných ubytovacích zařízení by měla být podpora stejná jako v první výzvě.

  • V O2 universum vznikne velké očkovací centrum, schválila vláda

    Vybudování velkokapacitního očkovacího centra v O2 universum v pražské Libni na dnešním zasedání schválila vláda. Na starosti ho bude mít pražská Ústřední vojenská nemocnice, armáda povolá na pomoc vojáky. V plánu je podle předsedy kabinetu Andreje Babiše očkovat až 10 000 lidí denně. „Stát bude platit pouze za energie, pronájem prostoru bude zdarma,“ uvedl Babiš. Halu vlastní a provozuje společnost Bestsport, která je členem skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Premiérův poradce a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula minulý týden České televizi řekl, že centrum, v němž by se aplikovaly vakcíny proti covidu-19, by mělo být zprovozněno do konce ledna.

  • Papírnictví a obchody s dětským oblečením mohou od úterý otevřít

    Papírnictví a prodejny dětského oblečení a obuvi budou moci od úterý znovu otevřít. Dnes to schválila vláda. Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli v České televizi mluvil také o otevření obchodů se spodním prádlem, těm by zatím výjimka udělena být neměla. Rozšíření sortimentu o papírenské zboží a oděvy a obuv pro děti vítá Svaz obchodu a cestovního ruchu. Podle jeho prezidenta Tomáše Prouzy patří u zákazníků mezi nejvíce dotazované sektory. „Zboží je podle něj obvykle součástí jiného nákupu, neměla by se tak výrazně zvýšit mobilita lidí,“ řekl dnes. Dětské oblečení, spodní prádlo nebo papírenský sortiment do prodeje už před časem vrátily některé potravinářské řetězce.

  • Babiš: Pfizer zmenší dodávku vakcín do Česka nejvýše o 20 procent

    Farmaceutická společnost Pfizer zmenší středeční dodávku vakcín proti koronaviru do České republiky maximálně o 20 procent. Mladé frontě Dnes to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Vyrovnají to dodávky v únoru. V sobotu premiér mluvil o výpadku 40 až 50 procent z původně očekávaných 93 600 dávek pro tento týden. Šéf Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dnes řekl, že i v případě krácení dodávek v řádu dnů by se výpadek promítl do rezervací pro očkování. On-line registrační systém pro vakcinaci lidí nad 80 let, kteří žijí mimo sociální zařízení, stát spustil v pátek. Pfizer, který vytvořil vakcínu proti koronaviru společně s firmou BioNTech, plánuje omezení dodávek do Evropy, aby mohl pracovat na zvýšení výrobní kapacity. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová v pátek prohlásila, že objem nasmlouvaný pro první čtvrtletí firma doručí ve slíbeném období.

  • Vláda schválila návrh na příspěvek pro podnikatele v úpadku

    Podnikatelé v úpadku budou moci čerpat příspěvek, tzv. kompenzační bonus, 500 korun denně, a to i zpětně. Umožnit by to měla novela zákona o kompenzačním bonusu, kterou dnes schválila vláda. Informovala o tom na Twitteru ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Změna se týká jen fyzických osob - podnikatelů v úpadku. Novelu musí ještě projednat Parlament a podepsat prezident. Vyplácení podpory podnikatelům v úpadku by podle ministerstva měla umožnit vyjednávaná dohoda s Evropskou komisí. Ministerstvo financí dříve uvedlo, že chce, aby podnikatelé v úpadku mohli čerpat všechny programy v pomoci proti dopadům pandemie.

  • Nouzový stav bude delší, měl by trvat do 21. února

    Vláda bude ve Sněmovně usilovat o prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii covidu-19 o dalších 30 dní. O rozhodnutí kabinetu informoval vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Pokud vláda získá souhlas poslanců, nouzový stav by měl trvat do 21. února. Nouzový stav zatím v Česku kvůli epidemii covidu-19 platí od 5. října do 22. ledna. O návrhu menšinové vlády ANO a ČSSD bude Sněmovna jednat zřejmě ve středu 20. ledna. Sněmovna při podzimní vlně epidemie dostala od vlády už čtyři žádosti o prodloužení stavu, který umožňuje vymáhání opatření proti šíření nemoci. Koncem října souhlasila Sněmovna s prodloužením stavu nouze o 17 dnů a ve druhé polovině listopadu o 22 dnů, potom na návrh komunistů o 11 dnů. Před vánočními svátky Sněmovna souhlasila s prodloužením nouzového stavu o 30 dnů. Kabinet chtěl měsíc vždy.

Reklama

Hlavní zprávy