Hlavní obsah

168 nových případů koronaviru za den. Kde jsou nová ohniska koronaviru?

Foto: Seznam Zprávy

Mapa v článku ukazuje vývoj případů koronaviru v čase.

Reklama

Zrychluje nárůst nových případů koronaviru. Za pátek jich v Česku přibylo 168, což je nejvíce za den od poloviny dubna. Vyplynulo to z informací ministerstva zdravotnictví ze sobotního rána.

Článek

Aktivních případů celkem je v České republice k sobotnímu ránu evidováno 3021, celkově se z koronaviru vyléčilo téměř osm tisíc lidí, 349 zemřelo.

Současný denní nárůst případů byl ještě před dvěma týdny zhruba souhrnným číslem všech nových pozitivních případů za celý týden.

V Česku se nyní jedná o lokální nárůsty. Po krátké odmlce znovu hlásí největší nárůst Karvinsko.

Možné nové ohnisko se objevilo také v Liberci, kde počet aktivních případů vzrostl oproti minulému týdnu ze dvou na 38. Na sto tisíc obyvatel má tak okres nyní 23 aktivních případů.

V posledních týdnech se hygienici zabývali také nákazou na karvinském Dole Darkov těžební společnosti OKD. Ta nyní znovu zahájila plošné testování svých pracovníků v dalších dolech. Nové případy v okrese ale nejspíš nesouvisejí se starším ohniskem Darkova. Podle hygieniků se situace uklidnila a počet nových případů je v posledních dnech malý.

Karviná nedávno předehnala v počtu případů všechny české okresy kromě Prahy. Východoslezský okres se tak stal epicentrem relativně rychle, ale zároveň se podobnou rychlostí situace také znovu uklidnila.

Vývoj počtu případů můžete sledovat na grafu:

Na následující mapě je pak vidět, že ohniska se v České republice objevovala už v prvních fázích epidemie v březnu, kdy se nákaza šířila více plošně. Nejvíce zasaženým místem byla sice od začátku populačně početná Praha, na další příčky se ale záhy zařadila místa, která rozhodně nepatří mezi nejvíce zalidněná.

Už v březnu se do přísné karantény dostala města Uničov a Litovel v okrese Olomouc, která se stala prakticky prvními českými ohnisky nákazy. Opatření pak hygienici zrušili po čtrnácti dnech 30. března. Prakticky byl uzavřen region s 21 obcemi, kde žije více než 24 tisíc obyvatel. Doteď eviduje olomoucký okres 651 pozitivně testovaných, tedy 277 na sto tisíc obyvatel.

Domažlicko, které podobně jako Karviná sousedí s nejvíce postiženými oblastmi i za hranicemi, zažilo největší nárůst pozitivních případů začátkem dubna. Později se přidal i okres Cheb. Na rozdíl od hlavního města nejde o místa výrazně zalidněná, šlo tedy o lokální ohnisko, kde se nákaza šířila primárně přes přímé kontakty, nikoliv plošně. To je jeden ze znaků ohnisek.

Důl Darkov 25. května přerušil těžbu a v nadcházejících týdnech se nákaza potvrdila u 507 pracovníků, jejich příbuzných a dalších kontaktů. Celkem bylo na Karvinsku potvrzeno přes osm set případů nákazy. Podobná situace se odehrává i na polské straně hranic ve Slezském vojvodství. To je nejvíce zasaženou oblastí v zemi a potvrzených případů má násobně více než ostatní regiony. Také mezi potvrzenými případy souvisejícími s Dolem Darkov bylo i 22 polských pendlerů.

Velká část nakažených nicméně nemusela o své nemoci vůbec vědět. „Více než 50 procent námi vyhledaných pozitivních osob bylo zcela bez příznaků a dalších cca 40 procent mělo příznaky velmi mírné,“ uvedli hygienici.

Pacienti tak mohli být nebezpečným zdrojem nákazy pro svoje okolí, aniž by sami tušili, že jsou nemocní. Což je druhý klíčový moment, jak vznikají ohniska.

Případy na Dole Darkov odhalilo hlavně plošné testování, při kterém hygienici provedli 2543 odběrů.

Aktuální mapa výskytu koronaviru v ČR

Reklama

Související témata:

Doporučované