Hlavní obsah

Česko versus smog. Kvůli znečištěnému ovzduší nám Evropská komise hrozí postihy. Zafunguje opatření, které chystá Praha?

Česko a smog. Kvůli znečištěnému ovzduší nám Evropská komise hrozí postihy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Česko je v Evropské unii na pranýři kvůli špinavému ovzduší. Za to, že neplní unijní limity pro prach a oxidy dusíku, mu Brusel hrozí dokonce sankcemi. V Moravskoslezském kraji meteorologové letos poprvé vyhlásili smogovou situaci. Smog ale dusí i další města. Praha proto chce v boji proti špatnému vzduchu přitvrdit. Metropole zvažuje, že v případě kritické situace nařídí omezení výroby, zakáže vjezd nákladních vozů a osobním autům pak omezí pohyb po městě podle registrační značky.

Článek

Zaberou taková opatření? Nebo jen Praha přehodí problém na jiný kraj?

Diskutují  radní pro oblast životního prostředí Jana Plamínková (Trojkoalice/STAN) a středočeský radní pro dopravu František Petrtýl (ANO).

Praha počítá s tím, že při nejvážnější smogové situaci by do města nesměly vjíždět nákladní automobily nad šest tun a polovina osobních aut, jejichž poznávací značka končí buď sudým, nebo lichým číslem. Opatření má platit v době vyhlášení takzvaného stavu regulace, tedy nejhoršího stupně znečištění. Při jeho vyhlášení musí omezovat provoz i výrobní podniky. Za posledních 12 let byl tento stav vyhlášen čtyřikrát.

Proti omezení kamionů se po jeho schválení radou ostře ohradili zejména zástupci nákladních dopravců ze sdružení Česmad. Plán se nelíbí ani představitelům Středočeského kraje, podle kterých povede k zahlcení místních komunikací kolem metropole nákladní dopravou.

Smogová situace se vyhlašuje, pokud alespoň na polovině měřicích stanic překročil dvanáctihodinový průměr škodlivin hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na 24 hodin se nepředpokládá jeho pokles. Stav regulace meteorologové vyhlašují v případě, že průměr překročí 150 mikrogramů na metr krychlový.

Reklama

Doporučované