Hlavní obsah

Česko vyšle do Thajska na pomoc dva zkušené hasiče

Foto: AP, AP

Česko vyšle na pomoc do Thajska dva zkušené hasiče (zdroj: AP).

Reklama

Oba příslušníci hasičského sboru na místě prověří, jak mohou české úřady při záchraně chlapců a jejich trenéra pomoci, o jejich vyslání rozhodla vláda.

Článek

„Na místě budou ve spolupráci s českou ambasádou a po dohodě s thajskými úřady prověřovat, jaký typ pomoci, včetně možného zapůjčení čerpadel, by ČR mohla poskytnout thajským záchranným složkám při vyprošťování 12 chlapců a jejich trenéra ze zatopené jeskyně tak, aby záchranná operace byla co nejúčinnější,” uvedlo ministerstvo. Připomnělo také, že Česko v minulých dnech nabídlo Thajsku i vyslání potápěčů.

Česko posílá do Thajska dva hasiče, kteří na místě prověří, jak by mohla země pomoci při záchraně 12 chlapců a jejich fotbalového trenéra, které voda uvěznila v jeskyni. V tiskové zprávě to v pátek oznámilo Ministerstvo zahraničních věcí. Dvojice specialistů odletí odpoledne linkovým letem z Vídně do Bangkoku, odkud se přesune na sever Thajska, kde se neštěstí stalo. Podle mluvčí hasičů Nicole Zaoralové by na místě měli být v sobotu dopoledne místního času.

Přehledně: Největší nebezpečí pro záchranu dětí.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

Do Thajska míří Petr Vodička, který působil například v Íránu po zemětřesení v roce 2003 nebo v Nepálu po zemětřesení v roce 2015. Spolu s ním bude na místě David Kareš, který se podílel na odstranění spadlé trojské lávky v Praze a na zásahu po výbuších v muničních skladech ve Vrběticích.

Fotbalový tým nalezli záchranáři na severu Thajska v pondělí po devíti dnech od chvíle, kdy chlapce a jejich trenéra v jeskyni uvěznila voda. Zatím není jasné, jak zachráněné z jeskyně vyprostit. Diskutuje se o možnostech počkat na opadnutí vody nebo vysvobodit chlapce s pomocí potápěčů. Tuto variantu ale komplikuje skutečnost, že podvodní cesta je náročná a většina uvězněných ani neumí plavat. Jeden z potápěčů, který se na záchranné misi podílel jako dobrovolník, dnes zemřel. Během noci přepravil do jeskyně kanystry s kyslíkem a na zpáteční cestě ztratil vědomí. Záchranářům se ho nepodařilo oživit.

Reklama

Doporučované