Hlavní obsah
Online

Úzké chodby, ubývá kyslík, voda klesá pomalu. Dnes záchrana chlapců z jeskyně nezačne, řekl guvernér

Video: Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

První obětí záchranné akce v thajské jeskyni je dobrovolný potápěč. Operace, jejímž cílem je vyvést ven dvanáct chlapců a jejich fotbalového trenéra, pokračuje.

Článek

Při záchranných akcích v zatopené jeskyni, v níž je v Thajsku už 13 dní uvězněno 12 chlapců a jejich trenér, zemřel bývalý člen thajského námořnictva. Podle thajských úřadů muž ztratil pod vodou vědomí a zdravotníkům se ho už nepodařilo oživit.

Potápěč, který se na záchranné misi podílel jako dobrovolník, je tak první obětí mimořádně dramatické akce, při níž se stovky lidí pokouší zachránit dětský fotbalový tým a jejich pětadvacetiletého vedoucího.

VIDEO Při záchraně chlapců zahynul první potápěč:

Video: Marek Martinovský, Reuters

Záchranáři se skupinu, která se nachází asi čtyři kilometry od vchodu do zatopeného komplexu, snaží vyprostit už od pondělka. Za poslední dny se jim podařilo odčerpat 40 procent vody, a zpřístupnit tak úsek o délce 1,5 kilometru z nesnadné cesty, jíž se mladí fotbalisté mohou dostat ven. O víkendu se ale očekávají prudké monzunové deště na celém severu země, které podle meteorologů potrvají až do příštího čtvrtka. Záchranáři tak zvažují i další možnosti, jak chlapce vyprostit.

  • Já pozval SpaceX, prohlásil guvernér

    Guvernér také okomentoval nabídku pomoci od Elona Muska: „Já jsem ten, kdo SpaceX pozval, můj známý tam pracuje,” řekl ke spolupráci s americkým vynálezcem.

  • Chlapci se už naučili potápět

    Podle guvernéra oblasti Narongsaka Osottanakorna ale ještě nejsou na cestu připravení. Musí se prý počkat na situaci, která bude nejméně riskantní.

  • „Musíme vymyslet ten nejlepší plán. A vyzkoušet ho,” řekl guvernér

    Po oficiálním prohlášení, které bylo v thajštině, zodpověděl guvernér oblasti Chiang Rai otázky novinářů. Navzdory původnímu přesvědčení, že se záchranáři pokusí chlapce z jeskyně vytáhnout už dnes, guvernér uvedl, že nejprve musí rozhodnout, jaký plán záchrany je nejlepší a nese s sebou nejméně rizika. A až se rozhodne, který plán to je, musí ho ještě záchranáři vyzkoušet.

  • FIFA pozvala celý fotbalový tým na finále mistrovství světa

    Prezident Mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianni Infantino poslal dopis thajské fotbalové organizaci, v němž zve uvězněných dvanáct chlapců a jejich trenéra – pokud jim to zdraví dovolí –  na finále letošního mistrovství, které se odehraje 15. července v Rusku. „Všichni doufáme, že se chlapci v nejbližších dnech vrátí za svými rodinami,” napsal Infantino v dopise.

  • V zázemí u zatopené jeskyně se čeká na začátek tiskové konference thajského ministra vnitra

    Španělská novinářka Macarena Vidal, která působí jako korespondentka z Číny pro El País, na fotce zachytila thajské vojáky čekající na začátek tiskové konference.

  • Elon Musk nabídl pomoc při záchraně uvězněných chlapců

    Pomoc při záchraně dvanácti chlapců a jejich fotbalového trenéra přislíbil i americký podnikatel a vynálezce Elon Musk. Jeho společnost The Boring Company, která se zabývá budováním tunelů a infrastruktury, již jednala s thajskou vládou o možnostech pomoci. Mluvčí společnosti uvedl, že z USA míří do Thajska nejen zástupci firmy The Boring Company, ale i vesmírné společnosti SpaceX. „Ve chvíli, kdy nám bude řečeno, jak přesně můžeme pomoci, co poslat nebo udělat, zařídíme to. Jsme ve spojení s lidmi, kteří momentálně operují v oblasti Chiang Rai.” Podle Muska by mohly firmy pomoci například vyhloubit tunel nebo jámu, která by uvězněné skupině usnadnila pohyb v jeskyni.

  • Dva čeští hasiči pro Thajsko

    Do Thajska míří Petr Vodička, který působil například v Íránu po zemětřesení v roce 2003 nebo v Nepálu po zemětřesení v roce 2015. Spolu s ním bude na místě David Kareš, který se podílel na odstranění spadlé trojské lávky v Praze a na zásahu po výbuších v muničních skladech ve Vrběticích.

  • Přehledně: Největší nebezpečí pro záchranu dětí

    Podívejte se ve videopřehledu, jak velkou šanci mají děti na záchranu a jaká největší úskalí teď stojí v cestě jejich záchraně:

    Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

  • Česko posílá na pomoc do Thajska dva hasiče

    Česko posílá do Thajska dva hasiče, kteří na místě prověří, jak by mohla země pomoci při záchraně 12 chlapců a jejich fotbalového trenéra, které voda uvěznila v jeskyni. V tiskové zprávě to oznámilo Ministerstvo zahraničních věcí. Dvojice specialistů odletí dnes odpoledne linkovým letem z Vídně do Bangkoku, odkud se přesune na sever Thajska, kde se neštěstí stalo. Podle mluvčí hasičů Nicole Zaoralové by na místě měli být v sobotu dopoledne místního času.

  • Záběry ITV ukazují extrémní situaci v podzemí

  • Příliš úzké chodby

    Foto: Reuters, Reuters

    Do záchrany thajských fotbalistů se zapojili už také potápěči ze Spojených států. Záběry, které natočili v podzemí, dokazují, jak obtížná by byla varianta nechat děti vyplavat z jeskyně pod vodou. Některá místa jsou velmi úzká, těžko jimi projde sotva jediná osoba. V těchto místech by děti musely plavat samy - připomeňme, že některé z nich jsou úplnými neplavci.

  • Záchrana by mohla přijít dnes, nebo zítra

    Dánský dobrovolnický záchranář Ivan Karadžič řekl pro televizi Sky News, že by se záchrana mohla podařit už dnes, nebo zítra. Zároveň popsal některé problémy plynoucí z neobvyklé záchranné operace. Jen málo záchranářů má podle něj zkušenosti s vyprošťováním dětí.

  • Tělo utonulého záchranáře míří do Bangkoku

    Tělo první oběti záchranné operace, dobrovolníka Sarmana Púrmana, bylo naloženo na letecký speciál mířící do Bangkoku. V hlavním městě Thajska bude národnímu hrdinovi vystrojen královský pohřeb.

  • Odborník popsal dopady na psychiku chlapců

    Sarb Johal z výzkumného centra pro přírodní katastrofy univerzity v Massey na Novém Zélandu popsal pro The Guardian, jakým psychickým problémům chlapci čelí. Z nízkého obsahu kyslíku může pramenit celkové zmatení, které je navíc podpořeno nedostatkem slunečního světla. Narušen je rytmus střídání denního a nočního režimu. Chlapcům by v tomto ohledu mohla pomoci speciální světla, která by mohla imitovat střídání dne a noci.

  • Hladina kyslíku spadla na 15 %

    Množství kyslíku v jeskyni, kde se chlapci ukrývají, kleslo na 15 %. Obvyklé množství kyslíku ve vzduchu je přitom 21 %. Nízká hladina kyslíku má dopad na zdraví uvězněných chlapců. Tělesné funkce spojené se srdeční aktivitou jsou utlumené, a celková fyzická kondice je tak nižší.

  • Nový vážný problém: v jeskyni ubývá kyslík

    Thajské úřady uvedly, že mají „omezenou dobu” na záchranu chlapců a závodí s časem už ze dvou důvodů: nejen kvůli blížícímu se monzunovému dešti, ale také proto, že v jeskynním komplexu ubývá kyslíku. „Nemůžeme už čekat na to, až budeme perfektně připraveni na evakuaci chlapců, protože okolnosti nás tlačí,” cituje The Guardian zástupce thajského SEALu Arpakorna Yookongkaewa. „Původně jsme si mysleli, že chlapci mohou zůstat v bezpečí uvnitř jeskyně po nějakou dobu, ale okolnosti se změnily. Máme omezené množství času.”

  • Zveřejněna fotografie zemřelého potápěče

    Foto: Twitter

    Saman Púrman zemřel poté, co do jeskyně dopravil nádoby s kyslíkem. Jemu samotnému při návratu kyslík došel.

  • V okolí jeskyně začalo silně pršet

    Záběry z okolí vchodu do jeskyně, kde jsou uvěznění chlapci, ukazují, že začalo silně pršet. V neděli má dorazit ještě silnější monzunový déšť.

    U vchodu do jeskyně silně prší.

  • Cesta k záchraně: tři plány

    Stále se pracuje na všech třech variantách záchrany chlapců.

    Cesta 1. Tým specialistů navrtává možnou přístupovou cestu seshora, z místa, odkud je ale k hochům v jeskyni zhruba 800 metrů. Byl objeven otvor zhruba metr krát metr a půl. Záchranáři spoléhají na to, že by se tudy s pomocí lan mohli dostat postupně až k uvězněným hochům.

    Cesta 2. Odčerpávání vody pokračuje, ale krátí se čas. V neděli má přijít silný monzunový déšť, který by mohl opět zaplavit už odčerpaná místa. Navíc se ukazuje, že v jeskynním komplexu ubývá kyslík, protože se v něm začalo pohybovat velké množství záchranářů. Pokud by se ale vodu podařilo alespoň částečně odčerpat i z části jeskyně, která je nyní pod vodou, chlapci by mohli v záchranných vestách projít, aniž by se potápěli. Od pondělí se podařilo odčerpat zhruba 40 procent vody.

    Cesta 3. Nejriskantnější varianta, jak nakonec ukázala smrt dobrovolného potápěče dnes ráno. Chlapci jsou ale stále trénováni na situaci, že by museli v potápěčském vybavení vyplout z jeskyně.

  • Potápěči vystrojí královský pohřeb

    Potápěčem, který zemřel, je osmatřicetiletý Saman Púrman. Thajský král už vydal prohlášení, že muži vystrojí oficiální královský pohřeb.

Reklama

Hlavní zprávy