Hlavní obsah

D1 byla v noci na několika místech zavřená. Hrozí i kolaps D8

Foto: Hájek Ondřej, ČTK

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Silné sněžení komplikuje dopravu na silnicích po celém Česku. Situace v jednotlivých krajích níže v článku.

Článek

Sněhová kalamita ovlivnila dopravu v celém Česku. Komplikuje se provoz na dálnicích a železnicích, velká zpoždění hlásí třeba i pražská MHD.

Dálnice D1 byla v noci na dnešek na několika místech uzavřena. Naposledy se provoz na půl hodiny zastavil na 52. kilometru ve směru do Prahy. Za sjezdem na Trhový Štěpánov dálnici blokoval vzpříčený kamion, který uvázl v hustém sněžení. Uzavírky v noci byly i v dalších částech dálnice v Kraji Vysočina. Vyplývá to z informací Národního dopravního informačního centra.

Ve směru do Prahy byly v noci problémy i na 75. kilometru a 101. kilometru a v opačném směru na 93. kilometru. Dálnici na těchto místech ucpaly kamiony, které zůstaly stát na namrzlém povrchu ve všech pruzích. Stojící kamiony znemožňovaly technice odhrnovat sníh a dálnici solit.

„I když je D1 již průjezdná, kolona na Prahu sahá až na 118. km. Policejní hlídky jdou od 104. km po D1 pěšky a budí řidiče kamionů, kteří ve vozidlech spí, aby se rozjeli. V současné době jsou čtyři policisté již na 106. km,“ uvedla na Twitteru Policie ČR.

Meteorologové před hustým sněžením varovali, od nedělního večera do dnešního rána očekávali 15 až 20 centimetrů sněhu. Na jihu země, zejména na Moravě, pak upozorňovali na extrémně nebezpečnou ledovku.

Problémy mají i vlaky

Sníh komplikuje dnes ráno provoz vlaků v Česku. Kvůli sněhové kalamitě nejedou například osobní vlaky mezi Prahou a Benešovem nebo na Kolínsku. Problémy jsou také u Přelouče v Pardubickém kraji a Frýdlantu v Libereckém kraji. Vyplývá to z aktuálních informací na webu Českých drah. S problémy se potýkají i příměstské autobusy v Praze.

Podle webu Pražské integrované dopravy je provoz více než desítky příměstských autobusů kvůli zhoršené sjízdnosti silnic zastaven. Jde o linky spojující hlavní město s Kostelcem nad Černými lesy a s Novým Knínem. Provoz dalších linek může být značně omezen, cestující mají počítat s výrazným zpožděním napříč celou sítí.

Jak Česko zapadalo sněhem se podívejte v galerii

+9

Ústecký kraj

Silnice v Ústeckém kraji jsou dnes většinou pokryté ujetým sněhem. Problémy jsou podle webu policie na dálnici D8 ve směru na Prahu, zejména na kilometru 51,5 až 52. Kolony se tam ale kvůli porouchanému autu tvoří v obou směrech. Na silnici číslo sedm u Chomutova směrem k Hoře sv. Šebestiána se tvoří sněhové jazyky. Ve dvou pruzích stojí kamiony, na místě je sypač. Podle dispečerky ze Správy a údržby silnic Ústeckého kraje zatím nejsou žádné cesty uzavřené.

Rovněž ve směru na Prahu zhruba na 64. kilometru je porouchané auto, které uvízlo na sněhu. Blízko uvízly tři kamiony. Na dálnici se pohybuje vozidlo údržby, které ji pravidelně ošetřuje. Kamiony blokují provoz také u obce Libočany na Lounsku ve směru na Kadaň na Chomutovsku, je tam ledovka.

Středočeský kraj

Ve Středočeském kraji dnes ráno silně sněží, napadaný sníh komplikuje dopravu na silnicích i železnici. Silničářům místy znemožňují práci uvízlé kamiony, které zastavily mimo jiné dálnici D1, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a od dispečera krajských silničářů. Některé vlakové spoje byly kvůli kalamitě zrušeny, vyplývá z informací na webu Českých drah. Situace je podle silničářů zhoršená, v terénu jsou všechny dostupné sypače.

Podle informací Ředitelství silnic a dálnic silně sněží na Mělnicku, Kolínsku, Kutnohorsku, Nymbursku, Mladoboleslavsku, v okrese Praha-východ a na dálnicích D5, D8, D11 a Pražském okruhu.

Karlovarský kraj

Vrstva sněhu a pod ním místy náledí komplikujídnes dopravu na silnicích v Karlovarském kraji. Od neděle napadlo v kraji asi osm centimetrů sněhu, který zůstává při teplotách hluboko pod nulou na silnicích ležet. Silničáři varují před kluzkou vozovkou.

Hlavní tahy v kraji jsou s opatrností sjízdné, i když na nich je vrstva nového sněhu s vyjetými pruhy nebo krytá posypem. Teploty se ráno pohybovaly mezi minus sedmi až minus deseti stupni Celsia. I na ošetřených vozovkách tak může vznikat ledovka.

Vysočina

Na silnicích Vysočiny je po nočním sněžení ujetý nebo rozbředlý sníh, v některých kopcích mají problémy vyjet kamiony. Řidiči by měli jezdit se zvýšenou opatrností, řekl ČTK dispečer krajské správy a údržby Roman Hubený. Kvůli špatným klimatickým podmínkám stála v noci na dnešek i dálnice D1. Policie ještě budí řidiče odstavených kamionů u 104. kilometru u Větrného Jeníkova směrem na Prahu.

Kolona byla v tomto úseku D1 kolem 06:00 až na 118. kilometr. Čtyři policisté jdou pěšky po dálnici a řidiče kamionů budí, řekla ČTK mluvčí krajské policie Dana Čírtková. Dodala, že obtížně sjízdné jsou i další silnice v kraji. U Moravských Budějovic na Třebíčsku po 04:00 havaroval nákladní vůz, zranili se dva lidé.

Jihomoravský kraj

Ledovka ochromila dopravu na jižní Moravě, největší problémy jsou dnes ráno na Hodonínsku. Po celém kraji se zpožďují autobusy i vlaky. Některé regionální silnice nejsou sjízdné, některé spoje hromadné dopravy nejezdí. Řidiči musejí být velmi opatrní, zjistila ČTK od silničářů a dopravců.

„Z důvodu nepříznivých povětrnostních podmínek je téměř zcela ochromena doprava na linkách v oblasti Kyjova a Veselí nad Moravou. Řada spojů je zrušena, jízdní řád není možné dodržet,“ informovali na Twitteru pracovníci Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje. Potíže jsou také na Znojemsku, Vyškovsku či Brněnsku.

Silničáři nabádají řidiče k opatrnosti prakticky v celém kraji. Silnice Drnovice-Podomí na Vyškovsku je uzavřená pro nákladní vozidla nad 12 tun. Řidiči neprojedou ani ze Šebetova na Blanensku směrem na Pohoru. I jinde se tvoří náledí, případně na silnicích leží nový sníh.

Plzeňský kraj

Vrstvy sněhu a mráz značně komplikují dopravu v Plzeňském kraji. Podle silničářů je to nejhorší situace v letošní zimě. Problémy mají hlavně kamiony, které by hlavně na silnice II. a III. třídy dnes neměly ještě pár hodin vyjíždět. Údržbové vozy budou v terénu celý den. Odpoledne už nemá sněžit, ale ještě více mrznout. ČTK to řekl dispečer krajských silničářů Jiří Slapnička.

Všem řidičům doporučil maximální opatrnost. „Pokud nemají zimní gumy, tak ať to ani nezkouší,“ uvedl. V celém regionu jsou dnes v 06:30 teploty kolem mezi minus sedmi až osmi stupni Celsia.

„Každou chvíli to někde stojí. Kamiony se hnout nemohou. Situace se soustavně mění,“ uvedl. Podle Slapničky nikde nejsou hodinové kolony, ale každou chvíli ve stoupáních stojí nákladní vozy, které nemohou vyjet.

V nižších polohách napadlo v noci deset centimetrů sněhu, na Šumavě a v Českém lese 15 až 30 cm. Kamiony mají problémy i v kopcích na hlavních silnicích I. třídy, a to i v Plzni, například u obchodního centra Olympie k dálnici D5 nebo na jihu Plzeňska u Měcholup.

Praha

Sníh a na některých místech také ledovka komplikují ráno dopravu v Praze. Problémy mají autobusy, vlaky a kvůli zapadaným výhybkám i tramvaje. Stalo se také několik nehod. Regionální organizátor pražské integrované dopravy (ROPID) doporučuje, aby lidé, pokud musí někam jet, využívali především metro.

„Během noci vydatně sněžilo. Na mnohých místech jsme zaznamenali pět až deset milimetrů za šest hodin, což může být až 15 centimetrů prachového sněhu. Nejvíc nasněžilo na pomezí středních a východních Čech,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Omezení v hlavním městě se týká desítek linek autobusů a tramvají. ROPID o nich informuje na svém webu nebo twitteru. Informace jsou také na webu Pražského dopravního podniku. Některé spoje mají i více než hodinu zpoždění, musí jezdit odklonem, jiné vůbec nevyjely. Komplikace jsou také v okolí Prahy, problémy tak mohou mít lidé, kteří se chtějí do hlavního města dostat.

České dráhy na svém webu upozorňují na kalamitní stav na železnicích. Nevyjely třeba některé spoje z Prahy do Kolína, z Nymburka do Prahy, nejely některé vlaky mezi pražským hlavním nádražím a Benešovem u Prahy nebo z hlavního města do Berouna.

Moravskoslezský kraj

Silnice v Moravskoslezském kraji jsou dnes sjízdné jen s maximální opatrností. Místy nebo celé úseky jsou zledovatělé, pokryté ledovou krustou, čerstvým či rozbředlým sněhem. Policie v noci zaznamenala zvýšené množství nehod. ČTK to dnes sdělila policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Dohlednost stále zhoršuje sněžení. Podle informací Ředitelství silnic a dálnic jsou některé silnice na Bruntálsku sjízdné jen se sněhovými řetězy. Na Opavsku silný vítr vytváří od středních poloh sněhové jazyky.

Na devatenáctikilometrovém úseku silnice I/56 na Frýdecko-Místecku v Beskydech mezi obcemi Ostravice a Bílá platí v obou směrech zákaz vjezdu pro nákladní vozy těžší 12 tun. Silnice je jedním z hlavních tahů na Slovensko.

Zlínský kraj

Na silnicích ve Zlínském kraji se dnes ráno tvoří náledí. Především na Vsetínsku a Kroměřížsku je také pokrývá vrstva nového sněhu, který je na hlavních tazích většinou rozbředlý, na silnicích nižších tříd místy zledovatělý. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. V některých místech uvízly kamiony, které blokují provoz, vyplývá z údajů zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR. V kraji nadále platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před tvorbou ledovky, která může být i velmi silná. Autobusy a vlaky nabírají zpoždění.

Uvízlý kamion částečně blokuje provoz na nadjezdu na silnici I/57 ve Vsetíně, obdobná situaci je i v kopci na silnici II/150 v Osíčku na Kroměřížsku. Před ledovkou varují silničáři mimo jiné ve Vsetínské ulici ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku nebo v Lípě na Zlínsku. Problémy v dopravě jsou ale i na jiných místech kraje.

Nesjízdná zůstává kvůli ledovce silnice III/4932 mezi Vizovicemi a Loučkou na Zlínsku.

Královéhradecký kraj

Silnice v Královéhradeckém kraji jsou po nočním sněžení sjízdné se zvýšenou opatrností. Na hlavních tazích zůstávaly po údržbě zbytky sněhu. Na horských silnicích ležela po pluhování souvislá vrstva sněhu a na vedlejších silnicích ve vyšších oblastech okresů Náchod, Trutnov, Rychnov nad Kněžnou a Jičín se místy tvořily sněhové jazyky. Vlivem nízkých teplot mohla být místy snížena funkčnost chemického posypu, vyplynulo z ranního hlášení Ředitelství silnic a dálnic.

Jihočeský kraj

Na mnoha jihočeských silnicích leží rozbředlá vrstva sněhu. Vozovky jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Silničáři odklízeli sníh od nedělního večera celou noc, nasadili 180 sypačů a 30 traktorů. Nehody a problémy kvůli sněhu nezaznamenali. ČTK to dnes řekl Jan Vykouk ze Správy a údržby silnic Jihočeského kraje.

„Jezdili jsme od večera celou noc. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, mnohde je rozbředlá vrstva sněhu, někde sníh krytý inertním posypem. Směna, která přišla do práce, bude sníh znovu shrnovat a sypat místa, která mohou být zledovatělá,“ řekl Vykouk.

Podle webu Českých drah je na jihu Čech omezená doprava v úseku Gmünd - České Velenice. Porouchal se vlak rakouského dopravce. Místo osobních a spěšných vlaků budou zhruba do 11:30 jezdit autobusy.

Reklama

Doporučované