Hlavní obsah
Online

Semafor pro okresy bude zveřejňován vždy v pondělí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Denní nárůst počtu případů nemoci covid-19 byl v úterý v Česku druhý nejvyšší od konce června. Přibylo 260 potvrzených případů na celkových 15 799 od začátku epidemie. Vyplývá to z údajů na webu Ministerstva zdravotnictví.

Článek

Co byste měli vědět?

- Dál přibývá lidí aktuálně trpících covid-19, jejichž počet v úterý přesáhl čtyři tisícovky (mapa nakažených ZDE).

- Výrazný nárůst nakažených zaznamenali v úterý pražští hygienici. K úterním 18:00 činil nárůst 101 případů covid-19 za předchozích 24 hodin, což byl nejvyšší denní přírůstek v Praze od začátku epidemie v Česku. Za nárůstem počtu nakažených v posledních dnech ve městě stojí mimo jiné ohnisko v nočním klubu Techtle Mechtle.

- Podle údajů ministerstva je aktuálně nejvážnější situace na Jihlavsku, kde bylo za posledních sedm dní zaznamenáno zhruba 60 případů nákazy v přepočtu na 100 000 obyvatel. Vysoký počet nově nakažených byl v uplynulém týdnu zaznamenán také na Prachaticku, a to 49 případů na 100 000 obyvatel. V Jihočeském kraji a na Vysočině musí kvůli šíření choroby lidé ode dneška na řadě míst opět začít nosit roušky (nová roušková mapa ZDE).

  • Data pro rozdělení okresů na semaforu se budou hodnotit v pátek

    Data pro zařazení okresů do jednotlivých rizikových skupin budou hygienici vyhodnocovat vždy v pátek, kdy se také dohodnou na případném přijetí příslušných restriktivních opatření. Takzvaný semafor rizika bude zveřejňován následně v pondělí vždy ve 12:00. Novinářům to dnes řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

    Podle Vojtěcha Ústav zdravotnických informací a statistiky vždy v pátek poskytne hlavní hygieničce Jarmile Rážové datové podklady, která budou založena nejen na aktuálním počtu nemocných covidem-19, ale i na delším trendu nebo na podílu nakažených v rizikových skupinách. Rážová následně projedná opatření pro jednotlivé okresy s příslušnými krajskými hygienickými stanicemi.

  • Cestující do Tuniska nebudou potřebovat negativní test na covid

    Tunisko zrušilo opatření vůči českým cestovatelům, nebudou už potřebovat negativní test na koronavirus. Na twitteru to dnes uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Severoafrická země je na evropském seznamu bezpečných zemí, Česko ho ale dosud na svůj nezařadilo, protože čekalo na reciproční krok druhé strany. „Tunisko zrušilo dosavadní opatření vůči českým cestovatelům, kteří už nebudou potřebovat negativní test. Jsem pro, abychom Čechům vracejícím se z dovolené nekomplikovali návrat,“ uvedl Petříček.

  • Primátor Hřib svolal na čtvrtek bezpečnostní radu Prahy

    Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) svolal na čtvrteční dopoledne bezpečnostní radu hlavního města, která by se měla zabývat připomínkami k vládnímu „semaforu“, inventurou zdravotnického materiálu a vyhodnocením aktuální situace ohledně epidemie nového koronaviru. Dodal, že z popudu ministerstva zdravotnictví Praha udělala inventuru ochranných pomůcek a metropole jich má zásobu na jeden měsíc.

  • Fotbalová Opava nedodržela opatření, myslí si LFA a podává stížnost

    Ligový výbor Ligové fotbalové asociace podá podnětu k zahájení disciplinárního řízení s klubem SFC Opava v souvislosti s nákazou infekčním onemocněním COVID-19. „Členové Ligového výboru takto rozhodli na základě informací obdržených od Ministerstva zdravotnictví, které upozornilo, že ze závěrů epidemiologického šetření krajské hygienické stanice v tamním klubu vyplývá, že prvoligový celek s největší pravděpodobností nedodržel pravidla pro prevenci šíření onemocnění COVID-19, jak byla v souvislosti se znovuzahájením ligové soutěže nastavena mezi Ministerstvem zdravotnictví a LFA,“ uvedl mluvčí LFA Štěpán Hanuš. Vedení LFA podle něj v souvislosti s případem v SFC Opava a následným ukončením fotbalového ročníku zváží další právní kroky.

  • Ve FN Ostrava dnes začalo testování na covid-19

    Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) dnes začala ve zkušebním režimu dělat laboratorní PCR testy na covid-19. Přístroj pro testování si zdravotnické zařízení zapůjčilo od amerického výrobce. Výsledek testu mohou mít díky němu zdravotníci k dispozici za zhruba 40 minut. Ostravská fakultní nemocnice, kde se dosud testy vůbec neprováděly, by v první fázi mohla vyhodnocovat zhruba 400 vzorků týdně. Do podzimu by se po přístrojovém i personálním vybavení laboratoře mohla dostat až na 1000 vzorků denně.

  • Armáda pomůže jihlavskému Alzheimercentru v boji s koronavirem

    Armáda od pátku vyšle na pomoc Alzheimercentru Jihlava, které se potýká s nákazou koronavirem, 15 vojáků. Pomáhat by předběžně měli 14 dnů. ČTK to dnes sdělila mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. V Alzheimercentru, které se stará o 95 klientů, je celkem 40 klientů a 17 zaměstnanců pozitivních na nemoc covid-19 a další zaměstnanci jsou v preventivní karanténě, uvedla mluvčí. „Tato zhoršená epidemiologická situace ohrožuje provozuschopnost centra,“ poznamenala Dvořáková. Do Jihlavy armáda pošle vojáky ze 42. mechanizovaného praporu Tábor a 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany Liberec. V centru budou zajišťovat přímou péči pod odborným dohledem místního personálu předběžně po dva týdny.

  • V Praze se koronavirus šíří jinak, varuje hygienička

    Ministerstvo zdravotnictví chce všechny okresy v Česku hodnotit podle stejných epidemiologických kritérií. Podle pražské hlavní hygieničky Zdeňky Jágrové ale nelze hlavní město s žádným jiným regionem takto srovnávat. Více v článku Josefa Mačího.

  • Na Úřadu vlády se nosí roušky

    Na Úřadu vlády se kvůli prevenci covidu-19 nosí roušky ve společných místech s výjimkou kanceláří a jednání, při kterých lze držet dostatečné rozestupy. Úřad vlády ČTK sdělil, že v posledních dnech byli na koronavirus testováni lidé v okolí premiéra Andreje Babiše, podle serveru Blesk.cz se testy týkaly zhruba stovky lidí. Od pátku také Úřad vlády zavedl preventivní povinnost nošení roušek ve společných prostorách. Netýká se kanceláří a jednání, kde je organizátor schopen dodržet rozestupy.

  • Nová ohniska v Pardubickém kraji

    Nejvíc případů je na Orlickoústecku. Nakazila se například skupina rodičů s dětmi, která se vrátila ze sportovního soustředění v jiném kraji. Pravděpodobně se nakazili od člověka z Berouna, který v kempu byl také. „Po epidemiologickém šetření je nařízena karanténa i dalším osobám,“ řekl hejtman. V Litomyšli na Svitavsku se potvrdil koronavirus u šesti Ukrajinců a také u sedmi zaměstnanců prodejny Kubík. Nakažena byla brigádnice, která přijela z dovolené. „Prodejna byla dočasně uzavřena, majitel provádí její dezinfekci. Hygiena považuje spolupráci s majiteli za příkladnou,“ řekl hejtman. Covid-19 má také zaměstnanec firmy Kiekert v Přelouči na Pardubicku, který byl v kanceláři asi s dvacítkou lidí. Ti jsou v preventivní karanténě. První test u nich byl negativní. Hygienici testování zopakují po dvou týdnech. Na odběry také čeká 18 klientů Domova sociálních služeb ve Slatiňanech, kde covidem-19 onemocněla sociální pracovnice.

  • Netolický: Nová ohniska má hygiena pod kontrolou

    V Pardubickém kraji je aktuálně několik nových ložisek nákazy koronavirem. Hygienici je mají pod kontrolou a dohledali jejich původ. Aktivovat bezpečnostní radu kraje zatím není nutné, uvedl dnes hejtman Martin Netolický (ČSSD) na Facebooku. „Není důvod k panice. Známe původ nákazy ve všech známých případech,“ řekl hejtman. V kraji je momentálně potvrzených 73 nemocných lidí. „Dobrou zprávou je, že všechny případy onemocnění v našem kraji mají lehký průběh,“ uvedl hejtman.

  • Další tři nemocnice na jihu Moravy zakázaly návštěvy

    Další tři nemocnice na jihu Moravy zakázaly návštěvy kvůli zhoršení epidemiologické situace. Nemocnice ve Vyškově zákaz obnovila od dnešního dne, nemocnice v Boskovicích a Blansku už od pondělí. Nemocnice o tom informovaly na svých internetových stránkách. Zákaz návštěv na lůžkových odděleních platí s výjimkou zákonných důvodů a přítomnosti otců u porodu. I tyto případy podléhají přísnějším hygienickým opatřením.

  • Kvůli covidu-19 zapomínáme na zabijáka s 20krát větším potenciálem

    Koronavirus a nemoc covid-19 plní veřejní prostor už více než půl roku. Odborníci ale čím dál častěji upozorňují na to, že pozornost a především důraz na prevenci zaslouží choroby, které jsou nejen z pohledu čísel mnohem větším rizikem. Více v článku Daniely Brodcové.

  • FN Hradec Králové přesunula odběrové místo

    Fakultní nemocnice Hradec Králové dnes přesunula odběrové místo pro vzorky na covid-19 k centrální spisovně, budově číslo 64. Odběrové centrum bude nadále fungovat v režimu drive-in, tedy bez nutnosti, aby testovaní vystupovali z automobilu. Od čtvrtka 30. července bude provozní doba centra prodloužena v pracovních dnech od 8:00 do 11:00. Příjezd k němu bude možný Třebešskou ulicí kolem areálu Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany. „Přístup bude vyznačen i od hlavního vjezdu do FN Hradec Králové a od pěší vrátnice,“ uvedl mluvčí nemocnice Jakub Sochor.

  • Výrobce žádá zvýšit kapacitu certifikačních středisek pro pomůcky

    Česká vláda by měla zvýšit kapacitu certifikačních středisek pro výrobce ochranných pomůcek proti šíření nemoci covid-19. Na dnešní tiskové konferenci to uvedli zástupci firmy Royax z Čestlic u Prahy, která se výrobou zdravotnického materiálu zabývá. Mluvčí firmy Matouš Rajmont uvedl, že společnost čeká na poslední fázi certifikace a má na skladě připraven hrubý materiál pro výrobu více než 20 milionů ústenek a respirátorů.

  • Ředitel domova v Havířově, kde je koronavirus, chce plošné testy

    Ředitel Domova pro seniory Havířov, v němž se k dnešnímu dni covidem-19 nakazilo 12 klientů a osm zaměstnanců, by uvítal plošné testy v tomto sociálním zařízení. „Považujeme za nešťastné, že zatímco lidé v sociálních zařízeních v jiných krajích jsou testováni plošně, v havířovském domově seniorů testuje krajská hygienická stanice pouze epidemiologicky významné kontakty,“ řekl ředitel Milan Dlábek. Podle něj hygienici udělali testy pouze u lidí, kteří mají příznaky onemocnění, nebo u lidí, kteří jsou umístěni či se pohybují v odděleních, na nichž se onemocnění covid-19 objevilo. „Nemáme tak jistotu, že na jiných netestovaných blocích se nám nepohybuje bezpříznakový pacient, o kterém nevíme a který dále nákazu šíří,“ řekl Dlábek.

  • Jmenování soudců na Hradě proběhlo v rouškách

    Koronavirová opatření se promítla i na Pražský hrad, kde prezident Miloš Zeman jmenoval nové soudce. Přestože je nošení roušek nyní v Praze povinné pouze v metru, zdravotnických zařízeních a lékárnách, při slavnostní události měli všichni zúčastnění roušky nasazené.

  • Moravskoslezský hejtman: Čas na uvolnění opatření nenastal

    V Moravskoslezském kraji zatím nenastal čas na uvolňování protiepidemických opatření, která mají zamezit šíření koronaviru. Uvedl to dnes na svém Facebooku hejtman Ivo Vondrák (ANO), podle něhož v regionu od úterý přibylo 35 případů nákazy koronavirem. Hygienici v kraji protiepidemická opatření výrazně zpřísnili 17. července, o týden později některá z nich rozvolnili, zvláště na Bruntálsku, které je covidem-19 zasaženo nejméně z celého regionu.

  • S nočním klubem v Praze nyní souvisí 158 případů nákazy

    Hygienici evidují k dnešku v souvislosti s ohniskem šíření covidu-19 v Praze v nočním klubu Techtle Mechtle 158 nakažených. Z toho 90 se účastnilo večírku, který se tam v polovině července konal, ostatní jsou jejich kontakty. V Českém rozhlase Radiožurnálu to dnes řekla šéfka pražských hygieniků Zdeňka Jágrová. Na vysokém nárůstu počtu nakažených v hlavním městě se podle ní podílejí i tábory, například v jednom příměstském bylo 19 případů nákazy. Vedle toho se objevují ojedinělé případy, většina hlášených onemocnění v metropoli má podle Jágrové ale známý zdroj nákazy.

  • Koronavirus ve fotbalové Zbrojovce

    První koronavirový případ řeší také fotbalová Zbrojovka Brno, čerstvý prvoligový nováček. Podle zjištění Seznam Zpráv se nakazil člen realizačního týmu mladších žáků. „Preventivně jsou proto nyní ve čtrnáctidenní karanténě týmy U12 a U13. Vzhledem k tomu, že naše mládež trénuje na různých místech po Brně, nikoho dalšího by to zasáhnout nemělo,“ potvrdil klubový mluvčí Martin Lísal. Fotbalisté A-týmu nyní vybírají dovolenou. Onemocnění v klubu by na začátek jejich přípravy nemělo mít vliv, pokud se neprokážou další případy.

  • V Ústeckém kraji přibylo 16 potvrzených nákaz koronavirem

    V Ústeckém kraji přibylo od úterý 16 potvrzených případů nákazy koronavirem. Od začátku epidemie je jich 665. Nejvíce nakažených je na Litoměřicku, kde se nákaza objevila u několika dělníků z Ukrajiny, kteří bydlí na ubytovně. „Máme na Litoměřicku ubytovnu, kde jsou ubytováni Ukrajinci. Oni se sice při návratu z Ukrajiny podrobili testu, který byl negativní, ale onemocnění má inkubační dobu,“ uvedla ředitelka krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem Lenka Šimůnková.

Reklama

Hlavní zprávy