Hlavní obsah

Praha nejsou Prachatice. Hygienička popisuje, jak se virus šíří v metropoli

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví chce všechny okresy v Česku hodnotit podle stejných epidemiologických kritérií. Podle pražské hlavní hygieničky Zdeňky Jágrové ale nelze hlavní město s žádným jiným regionem takto srovnávat.

Článek

Proč je Praha žlutá, zlobil se v pondělí na ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha primátor hlavního města Zdeněk Hřib. Vojtěch totiž na začátku týdne představil nové dělení okresů podle epidemiologického rizika. A to od nejlepší bílé, přes zelenou, žlutou až k červené. Praha by podle ministerstva zdravotnictví spadala jako jediná z celé republiky minulý týden do žlutého stupně, přitom více nakažených na 100 tisíc obyvatel mělo třeba Jihlavsko nebo Prachaticko.

Podle ředitelky Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňky Jágrové je ale hlavním problémem nastavení samotného semaforu. Prahu totiž podle ní nelze srovnávat s ostatními okresy, a měla by proto mít svou vlastní speciální kategorii pro hodnocení rizika.

„Semafor porovnává neporovnatelné. Nelze vůbec srovnávat Prahu a Prachatice. Tam je jedno izolované ohnisko dělníků z továrny, kteří mezi běžnou populaci nechodili, takže představa, že se tam zruší návštěvy v nemocnicích, podle mě není namístě,“ vysvětluje Jágrová.

Za posledních sedm dní tak Praha hlásí 24 nakažených na 100 tisíc obyvatel, zatímco Prachaticko 53 a Jihlavsko 60, ale situace v hlavním městě je podle šéfky pražské hygieny daleko závažnější.

„Praha by měla být z tohoto hodnocení vyjmuta nebo by pro ni měla být nastavena taková kritéria, aby odpovídala milionové nebo milion a půl velké aglomeraci,“ dodává Jágrová, která o tom poprvé mluvila ve středu ráno na Radiožurnálu.

V úterý pražští hygienici zaznamenali nejvyšší denní přírůstek ve městě od začátku epidemie v Česku. K úterní 18. hodině bylo hlášeno 101 nových případů nemoci covid-19 za předchozích 24 hodin.

Na nárůstu se stále podílí trasování kontaktů z ohniska v pražském baru Techtle Mechtle. S tím je spojeno už 158 nakažených, jen 90 lidí se přitom přímo večírku v polovině července účastnilo. Číslo ale patrně ještě poroste, protože hygienici dohledávají kontakty především v dalších sportovních klubech.

„Hlášena jsou ale i onemocnění dětí, které se vrátily z táborů v jižních Čechách. Postupně se vyšetřuje 80 dětí, z toho už vyšlo několik pozitivních. Pak je tam 19 nakažených dětí ze sportovního příměstského tábora, šest lidí z Alzheimercentra, další nemocní na pracovišti a několik cizinců,“ vypočítává Jágrová.

Pražské hygieně se aktuálně nedaří dohledat kontakty asi u pětiny nakažených. Momentálně tak není jasné, kde se nakazilo 22 osob.

„Není to úplně bezpečné procento, nicméně je to stabilní číslo posledních týdnů v Praze. U 20 procent lidí se prostě nepodaří dohledat zdroj nákazy,“ dodává Jágrová.

Reklama

Doporučované