Hlavní obsah

Českoslovenští emigranti ve Švýcarsku se bouří proti Babišovi. Nechtějí, aby promluvil na jejich výstavě

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Na přednášku Andreje Babiše poutá curyšská univerzita. Ve stejný čas se otevírá výstava o československých emigrantech.

Reklama

Curyšská univerzita pořádá výstavu Druhý život o osudech československých emigrantů ve Švýcarsku. Univerzita zve i na projev českého premiéra.

Článek

Putovní výstava Druhý život o osudech českých emigrantů ve Švýcarsku dorazí po čtyřech zastávkách v Česku na Univerzitu v Curychu.

Ta rozeslala pozvánku na zahájení, ale také ještě jednu, ve které 3. prosince zve i na projev českého premiéra Andreje Babiše.

Ten zatím – ani na dotazy Seznamu – nepotvrdil, že do Curychu pojede, přesto proti této možnosti veřejně protestují protagonisté výstavy.

Je to agent

Rektorovi univerzity Michaelu Hengartnerovi poslali otevřený dopis.

„Andrej Babiš byl veden jako důvěrník a později též jako agent StB s krycím jménem ‚Bureš‘ a dle dochovaných spisů s StB vědomě spolupracoval. Právě z tohoto důvodu se nám zdá mimořádně necitlivé a nevhodné, že by bývalý kolaborant totalitního režimu mluvil k lidem, kteří právě tomuto režimu unikli,“ píše se v dopise, který kromě samotných emigrantů podepsali i další lidé v Česku.

Dopis na protest proti vystoupení premiéra Babiše na půdě Univerzity Curych.

Pod dopisem najdeme podpisy spisovatelky Ireny Brežné, zakladatele skupiny Blue Effect Jiřího George Kozela, výtvarníka Jana Jedličky nebo právníka Davida Šimka.

Právě o nich a dalších osobnostech výstava promlouvá.

40 tisíc lidí po okupaci

Po invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 odešlo do švýcarského exilu 40 tisíc lidí, 14 tisíc z nich se v zemi usídlilo. Česko-švýcarská fotografka Iren Stehli 25 z nich portrétovala. Jejich osobní příběhy také natočila absolventka pražské FAMU Fiona Zieglerová.

„Jakmile se pan Šimek dozvěděl, že tam má být i premiér Babiš, odmítl, že by se otevření zúčastnil,“ řekla Seznamu jedna z iniciátorek otevřeného dopisu Ivana Šnircová.

Stejný názor má i autorka knih Vlčice ze Sernovodsku nebo Nejlepší ze všech světů Irena Brežná. „Pan Babiš se podle mě nehodí na to, aby zastupoval československé emigranty ve Švýcarsku,“ protestuje proti vystoupení českého premiéra, „v takovém případě bych se na otevření v žádném případě nedostavila.“

Pod otevřeným dopisem je podepsaný i senátor a někdejší kandidát na prezidenta Marek Hilšer, jehož oslovil jeden z původních pisatelů dopisu.

Hilšer se zasazoval o to, aby se v dopise neobjevily informace ze současné kauzy kolem premiérova syna Andreje Babiše mladšího. „Informace, o kterých se v dopise píše, jsou všechny pravdivé, takže jsem se pod to podepsal,“ řekl Seznamu Hilšer.

Dvě pozvánky do Curychu

Babiše na přednášku pozvala Univerzita Curych.

Protagonistům poslala 20. listopadu pozvánku, ve které se o vystoupení českého premiéra nepíše. Zároveň však v jiné pozvánce avizuje Babišovo vystoupení na půdě univerzity.

Podle oficiální pozvánky výstava začne 3. prosince v 17:15, přednáška českého premiéra v angličtině by měla následovat v 18:30.

„Vyloženě absurdní nám přijde právě spojení s touto akcí. Kdyby byl požádán, aby vyprávěl o tom, jak vybudoval Agrofert nebo jaké to je být premiérem v Česku, tak si myslím, že to nevyvolá žádné vášně,“ říká spoluautorka dopisu Ivana Šnircová, „ale tohle je dost citlivé téma.“

Tiffany Merz-Cheoková z oddělení mezinárodních vztahů Univerzity Curych Seznamu řekla, že pořadatelé nezamýšleli, že by Babiš výstavu otevřel.

„Ačkoliv byl předseda vlády přizván, aby na univerzitě přednášel, nebylo zamýšleno, že otevře výstavu. Od samého začátku bylo v plánu, že se toho ujme švýcarský velvyslanec v České republice,“ řekla Seznamu Tiffany Merz-Cheoková.

Podle ní také zatím není jasné, jestli předseda vlády skutečně dorazí. Mluvčí hnutí ANO ani tiskový odbor vlády na volání a dotazy Seznamu nereagoval.

„Třeba to je úplně nevinné a měla to být jen nějaká neutrální prezentace, ale to načasování je hodně zvláštní,“ uvažuje Ivana Šnircová. „Sami protagonisté o tom ale nevěděli. Kamarádka mi řekla, že je to, jako kdybyste si někoho pozval na večeři a uvařil mu něco, o čem víte, že mu nechutná.“

Reklama

Doporučované